Hoppa till huvudinnehållet

På cykel från Åmål till Sälen igen – Mattias och Stefan hyllar Annas cancerkamp

Publicerad:
Mattias Sundell och Stefan Gunnarsson ska cykla från Åmål till Sälen som en hylling till Anna Rydstedt.
Mattias Sundell och Stefan Gunnarsson ska cykla från Åmål till Sälen som en hylling till Anna Rydstedt. Foto: Holly Jansson

Förra året var det tio år sedan Anna Rydstedt från Åmål gick bort i cancer. Som en hyllning bestämde sig Annas närstående för att cykla från hemorten till Sälen – och lyckades samtidigt samla in 45 000 kronor till Cancerfonden.

Nu ska de trampa samma sträcka igen.

Halv sex på lördagsmorgonen går starten från Anna Rydstedts barndomshem. Slutdestinationen är Olnispagården i Sälen nära där Anna bodde, och där hennes man Greger Rydstedt bor med deras dotter.

Förra året var de tre cyklister som tog sig an utmaningen: Mattias Sundell, Tobias Anderberg och Stefan Gunnarsson, som var kusin till Anna. Nytillkomna den här gången är Jonas Askås, Pär Atuma Nilsson, Henrik Sjöman och Sebastian Holmberg. Greger Rydstedt, Annas man, trampar med dem sista biten.

– Efter att vi hade cyklat klart förra året kände vi att det här bör vi försöka få till nästa år igen. Det är tänkt att cyklingen ska bli en återkommande sak, säger Mattias Sundell.

I fjol tog färden nästan 13 timmar, inklusive pauser för att sträcka på benen och äta. Men målet är inte att cykla så fort som möjligt, utan att uppmuntra till rörelse och ha en trivsam tur.

– Anna hade alltid en tanke om ett aktivt liv mot cancer, så det är också den tanken som ligger som grund för oss. Att få andra att vara aktiva, säger Mattias Sundell.

Anna Rydstedt, född Olsson, startade insamlingen efter cancerbeskedet.
Anna Rydstedt, född Olsson, startade insamlingen efter cancerbeskedet. Foto: Eivor Nylund

Insamlingen till cancerfonden startades av Anna Rydstedt 2010 när hon fick sitt sjukdomsbesked. Hon bestämde sig för att på ett och samma år göra tre varianter av de tre långloppstävlingar som ingår i en svensk klassiker. Genom sitt driv och engagemang lyckades hon samla in 150 000 kronor.

– Det var hon väl känd för, att ha ett stort driv och pannben för att göra saker hon har bestämt sig för, säger Stefan Gunnarsson.

Förra årets cykeltur inbringade 45 000 kronor genom sponsorer och bidrag från privatpersoner. Förhoppningen är att få in minst lika mycket i år.

– Vi har som förslag att man kan skänka en krona per cyklad kilometer, men alla summor är välkomna och enormt uppskattade, säger Stefan Gunnarsson.

Nytt för den här gången är att en donerad cykel ska auktioneras för ändamålet. Bakom initiativet står en man från Sunne.

Cyklen som auktioneras ut i samband med resan.
Cyklen som auktioneras ut i samband med resan. Foto: Holly Jansson

Artikeltaggar

ÅmålCancerCancerfondenCyklarCyklingJonas AskåsPär NilssonSälenSunneThomas OlssonTrafikVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.