Hoppa till huvudinnehållet

Prestigemöte på Örnäsvallen: ”Lätt att fokus hamnar på fel saker i derbyn”

Publicerad:
På lördag är det Åmålsderby på Örnäsvallen. Två lag med stukat självförtroende möts när IFK Åmål tar emot Viken.
På lördag är det Åmålsderby på Örnäsvallen. Två lag med stukat självförtroende möts när IFK Åmål tar emot Viken. Foto: Andreas Dagström

På lördag tar IFK Åmål emot Viken på Örnäsvallen i division 4 Bohuslän-Dal. Inget av laget verkar nöjda med säsongen så här långt – Åmålskamraterna ligger sist med endast tre poäng och Viken, med ambitioner om serieseger, har redan förlorat tre matcher efter åtta spelade omgångar.

IFK Åmål lyckades besegra IFK Strömstad den 21 april med 4–3 på Mossängens IP. Därefter har det blivit fem raka förluster med målskillnaden 2–22, föga smickrande siffror.

Viken å sin sida har förlorat tre av de fyra senaste matchenar och nollade i sina två senaste hemmamatcher mot Henån-Gilleby IF och Eds FF, båda har slutat med fölrlust 0–2. Däremellan stod laget för en stark insats när Åsebro besegrades med 4–2 på bortaplan, där Viken avgjorde med tio man i andra halvlek.

För IFK Åmåls tränare Johan Leandersson, som fortsätter att vakta målet, handlar det om försöka störa Vikenspelarna så att de får så svårt som möjligt att styra spelet.

Lagkapten saknas

– Vi måste visa att vi är hungriga. Viken är duktigt på att sätta press och vi måste ligga på dem hela tiden så att de inte får tid med bollen, säger Johan Leandersson.

Åmålskamraterna saknar lagkaptenen Albin Svensson som har varit sjuk hela veckan och Dennis Payne Säveland har varit både skadad och sjuk och också missar derbyt.

– Målsättningen är att ta poäng och vi gjorde en bra match senaste mot Ödsmål trots att vi förlorade med 1–3. Vi ägde mycket boll i den matchen, men föll på några individuella misstag.

Svanström borta

I Viken är Erik Svanström borta på grund av en krånglande häl. Rasmus Facht är borta sedan tidigare och även om fjolårets gigant Simon Schullström, som då styrde mycket av spelet, börjat träna så smått så är inte en comeback aktuell förrän till höstsäsongen.

– Vi seglade upp lite som favoriter att vinna serien i år, både genom vår egen höga målsättning och att tränare i de andra lagen tippade oss i topp. Vi har inte riktigt kunnat bära det och nu försöker vi lite klyschigt ta match för match istället, säger Vikens tränare Thomas Sääv.

Vad vill du se i derbyt?

– Jag vill se att vi ska ta tag i att äga matchen och jag vill se att glöden finns där. Det är superviktigt med en bra prestation mot IFK Åmål. Vi är inne i en tung period nu och då spelar det ingen roll vilket lag vi möter. I fjolårsderbyt, när det mesta på räls för oss, så vann vi bara med 2–1 på Örnäsvallen och tog för lätt på matchen, säger Thomas Sääv.

– Det är lätt att fokus hamnar på fel saker i derbyn, det har man sett många gånger. Vi har famlat lite i mörkret och har lätt blivit frustrerade och tagit alldeles för många varningar också den här säsongen.

Artikeltaggar

ÅsebroEds FFErik SvanströmFotbollIFK ÅmålIFK StrömstadJohan LeanderssonMossängens IPÖrnäsvallenRasmus FachtThomas Sääv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.