Hoppa till huvudinnehållet

Yonna går sin egen väg – lumpen efter studenten från byggprogrammet

Publicerad:
Från byggprogrammet till lumpen. Åmålsstudenten Yonna Svanström går sin egen väg.
Från byggprogrammet till lumpen. Åmålsstudenten Yonna Svanström går sin egen väg. Foto: Fredrik Tacacho

Åmålstjejen Yonna Svanström går sin egen väg genom livet. På fredag tar hon studenten från byggprogrammet och efter några veckors sommarlov rycker hon in som skyttegruppschef på Livgardet i Stockholm.

– Jag vill visa att tjejer också kan, säger hon.

På fredag springer ett hundratal gymnasietreor från Åmål ut från skolan – och vidare ut i vuxenvärlden.

– Skönt, men också lite läskigt och sorgligt, säger Yonna Svanström när hon sätter ord på känslorna kring det faktum att tolv års skolgång snart är över.

Lista: Här är alla som tar studenten på Karlbergsgymnasiet

En rolig men hektiskt tid väntar de närmaste dagarna. Inte nog med att det är bal och firande av både sin egen och vänners student – mitt i allt detta ska hon också upp på en informationsträff i Stockholm inför lumpen där senare i sommar.

– Det känns lite stressande, men det är roliga saker. Det kommer nog att kännas ganska tomt dagen efter studenten. Det är ju det man har gått runt och väntat på i tre år, säger hon.

I dagarna gör hon sina sista lektioner på bygg- och anläggningsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet i Säffle, där hon är en av två tjejer i klassen.

– Jag var lite skoltrött i nian och sedan har jag alltid tyckt att det är kul att snickra, därför valde jag bygg.

En praktikvecka på ett byggföretag i nian gjorde henne säkrare på sitt val. Något hon inte har behövt ångra, den kreativa utbildningen har passat henne bra.

– Det har varit roligt. Skönt att inte bara sitta vid skolbänken, utan få jobba kreativt.

Hur har du tagits emot när du har varit ute på praktik. Fördomarna säger att det kan vara en viss jargong i branschen?

– Jag har tagits emot jättebra, faktiskt. Jag var förberedd på att det skulle vara mycket värre. Jag har trivts jättebra.

En av praktikplatserna var på Peab, under deras bygge av nya Rösparksskolan.

– Jag gick i tvåan eller trean när vi var tvungna att flytta från den gamla skolan till barackerna. Då frågade vi om vi skulle hinna börja på den nya skolan, men det fick vi ju inte – därför känns det väldigt roligt att ha fått vara med och bygga den nya skolan i alla fall.

Yonna Svanström trivs bra i Åmål, men tror ändå att hon kommer att flytta härifrån efter lumpen. ”Jag tror att jag vill flytta iväg ett tag, i alla fall. De flesta kompisarna flyttar till Karlstad eller Göteborg för att plugga och jag kommer nog också dra mig mot Karlstad, tror jag. Men det beror lite på var det finns snickarjobb och så”.
Yonna Svanström trivs bra i Åmål, men tror ändå att hon kommer att flytta härifrån efter lumpen. ”Jag tror att jag vill flytta iväg ett tag, i alla fall. De flesta kompisarna flyttar till Karlstad eller Göteborg för att plugga och jag kommer nog också dra mig mot Karlstad, tror jag. Men det beror lite på var det finns snickarjobb och så”. Foto: Fredrik Tacacho

Även om hon är nöjd med utbildningen och trivs bra med yrket är hon inte helt säker på att det är det hon vill syssla med framöver. Även polisyrket lockar.

– Jag valde till tre kurser under gymnasiet så att jag ska kunna läsa vidare.

Om hon ändå väljer byggspåret är chanserna till jobb goda, såvida inte den ekonomiska krisen förvärras allt för mycket. Som tjej i byggbranschen ligger hon bra till, åtminstone hos de större byggjättarna.

– De vill få in kvinnor för att jämna ut det lite.

Tid att tänka

Hon kommer få gott om tid att tänka över sitt yrkesval framöver. Tio månader i lumpen, som skyttegruppschef på Livgardet i Stockholm, väntar nämligen efter ett välförtjänt sommarlov.

Tankarna på att göra lumpen har hon haft länge.

– Ända sedan jag var liten var jag sur för att killarna skulle göra allt kul, som att bygga och göra lumpen. Jag har alltid känt att jag vill visa att jag också klarar av det.

Vad tror du väntar i lumpen?

– Jag tror att det kommer att vara jobbigt, men väldigt kul och lärorikt. Jag tror man blir ett väldigt tajt gäng.

Hur känns det att nästan omgående svida om från byggkläderna till militäruniformen?

– Det känns skönt att veta vad man ska göra. Det ska bli roligt att vara med och bestämma och inte bara lyda order.

Även om tankarna på militärtjänstgöring hade funnits redan innan, var det under en resa till Oslo med Åmåls församling, där hon är ledare, som hon bestämde sig.

– Vi var på ett minnescenter för terrordådet och då var det en tidslinje där på en vägg som visade minut för minut vad som hände. På någon bild var det militärer som hjälpte skadade och just där kände jag att det där vill jag också göra. Jag vill kunna hjälpa till om det skulle hända något, agera och ha rätt verktyg.

Vad säger dina kompisar om dina lite ovanliga val i livet, byggprogrammet och nu lumpen?

– När jag sa att jag skulle välja bygg i nian trodde de först att jag skojade. Nu tycker de väl ändå att det är lite coolt att jag valde det. Om lumpen sa de: ”Gud vad jobbigt”, men de tycker också att det är lite fränt att jag gör det.

På fredag tar Yonna Svanström studenten från bygg- och anläggningsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet i Säffle. Sedan väntar firande med familjen, släkten och vännerna i Åmål.
På fredag tar Yonna Svanström studenten från bygg- och anläggningsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet i Säffle. Sedan väntar firande med familjen, släkten och vännerna i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Hennes yrkesval grundar sig i huvudsak på ett genuint intresse, men hon hoppas även att hennes val kan inspirera andra tjejer att våga söka sig till traditionellt mansdominerade yrken.

– Jag tycker att fler tjejer ska våga söka sig till byggbranschen och andra mer mansdominerade yrken. Det är väldigt roligt att hålla på praktiskt och trivs man inte är det bara att byta.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls församlingHerrgårdsgymnasietPeabRösparksskolanSäffleSkola och utbildningStockholmStudentenStudenterUtbildningVärnplikt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.