Hoppa till huvudinnehållet

Vindkraft är mycket dyrare än kärnkraft

Publicerad:
”Varje nytt vindkraftverk ökar koldioxid och miljöförstöring”, skriver insändarskribenten. Här de nya vindkraftverken i Kingebol.
”Varje nytt vindkraftverk ökar koldioxid och miljöförstöring”, skriver insändarskribenten. Här de nya vindkraftverken i Kingebol. Foto: Fredrik Tacacho

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I takt med Sveriges feminisering blir konskvensanalyser alltmer sällsynta. Hjärtat får i stället vägleda.

Vinden är gratis. Vilken härlig känsla. Mer vindkraft tack. Vad hjärtat inte berättar är att vindkraften bara levererar el när det blåser. Man kan bygga 100 000 vindkraftverk men det blir ändå ingen el när det inte blåser. Andra fossila källor måste då täcka upp.

Varje nytt vindkraftverk ökar koldioxid och miljöförstöring. Känslan säger att man borde kunna lagra vindkrafts-el i form av vätgas för vidare distribution. Det kan man – rent tekniskt.

Men eftersom man i den processen bara får kvar hälften energi måste man utöver planerade vindkraftverk bygga dubbelt så många. Konsekvensanalys? Men hjärtat är inte mycket för ekonomi och räknekalkyler. Bara det känns bra.

En tumregel är att inte ha mer än cirka 20 procent vindkraft eftersom bristen på svängkraft skapar störningar i elsystemet. Ju mer vindkraft desto större risk för växelvisa nedstängningar. Känner Ebba Busch till det? Konsekvensanalys?

Regeringen lovade vara restriktiv med vindkraften men efter det att hon träffat von der Leyen bytte hon fot och lade sig platt för vindkapitalisternas påtryckningar. Man kan undra vad de pratade om.

Vindkraft är mycket dyrare än kärnkraft om man jämför brukstiden. Vilket man måste. Konsekvensanalys? Och så här långt har vi ändå inte kommit till det värsta. Vad ställer det till för natur, djur och människor? Konsekvensanalys?

Ett bra exempel är den lilla orten i Dalsland och Åmåls kommun, Fengersfors. Kommunfullmäktige sade nej till vindkraft. Argumenten var då – innan man kände till alla andra negativa konsekvenser – problem för turismen.

Miljöpartister och en vinglig kommunstyrelsens ordförande kuppade med en rösts övervikt igenom ett ja till vindkraft. Konsekvensanalys?

Ingen annanstans i Sverige har man projekterat vindkraft så nära en tätort. Wasavind drivs av kapitalister från bland annat Hong Kong, Shanghai och Peking. Vad bryr de sig om Fengersforsborna ? Bostädernas värdeminskning får de drabbade själva ta hand om.

Vid konjunkturnedgången början på 1990-talet beslagtog bankerna hus vars värde inte längre kunde fungera som säkerhet för lånen. Folk blev hemlösa men låneskulden finns i många fall fortfarande kvar. Detta kommer säkert drabba många idag.

Fengersfors är ett typexempel på hur den försvarslösa människan offras för kapitalisternas profit, påhejat av okunniga politiker.

För er som vill veta mer hur det kan komma sig att vindkraften som generellt går i förlust ändå byggs: Svaret är sambandet mellan huvudkontor i Europa och dotterbolag i Sverige. Räntesnurror, förlustavdrag och kreditgarantier från EU, något som utnyttjas av kallhamrade kapitalister och i slutänden bekostas av dig och mig.

Till sist ett varningens finger till er som arrenderar ut mark till vindkraftsindustrin: De som driver verksamheten – dotterbolagen – kommer med stor säkerhet drabbas av många konkurser. Vindkraftsbolagen har då ingen skyldighet att återställa marken. Skyldiga till det blir istället markarrendatorerna. Och om de inte kan – kommunen. Det kan bli mycket dyrt.

Peter Tornborg

Artikeltaggar

Åmåls kommunDalslandEbba BuschFengersforsKärnkraftMiljöVindkraft