Åmåls Bluesfest

Åmåls bluesfest bärs av de frivilliga

Maria och Tobba från Billingsfors har varit festivalens tygansvariga i tio år

De senaste tio åren har Torbjörn och Maria Eriksson från Billingsfors hjälpt till på Åmåls bluesfest där de är tygansvariga.

Paret delar intresset för musik, raggarbilen och festivaler och gifte om sig i Norje i Sölvesborg på Sweden Rock 2018.

Bluesfesten är det största som händer i Åmål varje år. Bakom festivalen som lockar tusentals besökare varje sommar står ideella Åmåls bluesförening och utan alla frivilliga krafter som rycker in skulle evenemanget aldrig gå att genomföra.

Maria Eriksson arbetar som undersköterska på nattpatrullen i Bengtsfors kommun. Hon är uppväxt i Bengtsfors. Torbjörn Eriksson, eller Tobba som han kallas av sina vänner, är uppväxt i Billingsfors där han har jobbat på pappersbruket i 35 år.

Ställde fram bänkar

Paret som bor i Billingsfors, nästan fyra mil från Åmål, har de senaste tio åren hjälpt till ideell på bluesfesten. Från början var det med enkla saker som att bära ut och ställa fram bänkar, men efter ett par år blev de djupare involverade och nu sätter de upp tygkulisserna som hänger i bluesterminalen för att förbättra ljudet.

Torbjörn och Maria Eriksson hjälper till som tygansvariga på Åmåls bluesfest. Intresset för festivaler delar paret, medan bluesmusiken är en tydlig vattendelare. Torbjörn är ett stort fan, medan Maria helst inte lyssnar på blues alls.
Torbjörn och Maria Eriksson hjälper till som tygansvariga på Åmåls bluesfest. Intresset för festivaler delar paret, medan bluesmusiken är en tydlig vattendelare. Torbjörn är ett stort fan, medan Maria helst inte lyssnar på blues alls. Foto: Roger Pettersson

De största tygerna som hänger i taket mäter ungefär tre gånger sju meter och för att få dem på plats används en saxlift. Tobba både kör liften och hänger upp tygerna i taket.

– Jag är markarbetare, så den biten får Tobba sköta själv, säger Maria Eriksson.

Tar ledigt en vecka

De hjälps åt med de tyger som sitter uppsatta som väggar. Eftersom terminalen är stor brukar det handla om fyra dagars jobb måndag till torsdag under bluesveckan. Fredag förmiddag sker det sista finliret för att försäkra sig om att allt blivit bra.

Det där grämer mig förstås lite. Ifjol firade Åmåls bluesfest 30 år, men jag får fira 30-årsjubileum i år istället.
Tobba Eriksson missade första festivalen

Båda tar en vecka ledigt från sina arbetet under bluesfesten. Men jobbet tar inte slut där. Tygerna ska plockas ner och läggas in till förvaring till nästa sommar också.

– Det brukar bli lite arbete på måndag och tisdag efter blueshelgen också, säger Maria.

Ifjol fick Tobba även med en kompis, Joakim Wessman, så de var tre som hjälptes åt att få upp alla tyger. Killarna är mopedkompisar. Hemma vid villan i Billingsfors har Torbjörn Eriksson plockat fram två mopeder och en motorcykel, en Honda Shadow på 750 kubik. Han är med på många mopedträffar, eller mopedrace som Tobba själv kallar det.

Åmåls Bluesfest är en folkfest varje år. 2022 drog Sofie Reed storpublik till Fisktorget.
Åmåls Bluesfest är en folkfest varje år. 2022 drog Sofie Reed storpublik till Fisktorget. Foto: Roger Pettersson

”300 mil på moppe”

– Ifjol körde jag 300 mil på moppe och i år har jag varit på mopedrace i Alingsås, Ödeborg, Svanskog och Hamburgsund redan innan sommaren ens har börjat, säger Torbjörn Eriksson.

Intresset för mopeder är inte något som delas av Maria. Däremot åker hon gärna med i raggarbilen, en mattsvart Chrysler New Yorker av 1948 års modell.

Gillar inte blues

Intresset för bluesmusik är en annan sak som inte delas av paret. Som gammal hårdrockare är Tobba frälst i bluesmusik, medan genren inte faller Maria i smaken. Men arbetet under bluesfesten tycker hon ändå roligt och hon menar att arrangemanget runt omkring och folkvimlet ändå gör det till en fin upplevelse trots att hon inte gillar blues.

Torbjörn Eriksson sitter på sin Honda Shadow 750 kubik, men tycker mopederna är ännu roligare.
Torbjörn Eriksson sitter på sin Honda Shadow 750 kubik, men tycker mopederna är ännu roligare. Foto: Roger Pettersson

Torbjörn Eriksson har en över åtta timmar lång spellista på Spotify med enbart bluesmusik där alla hans favoriter finns med.

Vilka är dina tre absoluta favoritlåtar i bluesgenren?

– ”Dust my broom” med Elmore James, ”Home in Chicago” med Dave Riley och Bob Corritore och sedan en svensk favorit förstås, Sven Zetterberg med ”Hillbilly blues”, utan inbördes rangordning, säger Torbjörn Eriksson.

Tobba har varit på alla bluesfester i Åmål utom en – den allra första missade han.

– Det där grämer mig förstås lite. Ifjol firade Åmåls bluesfest 30 år, men jag får fira 30-årsjubileum i år istället.

Maria Eriksson har hjälpt till Åmåls bluesfest senaste tio åren – trots att bluesmusik inte riktigt faller henne i smaken. ”Men atmosfären runt omkring är härlig”, säger hon.
Maria Eriksson har hjälpt till Åmåls bluesfest senaste tio åren – trots att bluesmusik inte riktigt faller henne i smaken. ”Men atmosfären runt omkring är härlig”, säger hon. Foto: Roger Pettersson

Vad är det största på årets bluesfest?

– Walter Trout. Honom har jag lyssnat på under lång tid och han är riktigt bra.

Tidigare har Torbjörn Eriksson varit målvakt i Billingsfors innebandybandylag och spelade som högst i division 2, men numera är det i första hand motordrivna fordon och musik som gäller.

Såg B.B. King

Under åren som paret har hjälpt till som tygansvariga på Åmåls bluesfest har de även fått träffa bluesprofiler backstage. Tobba visar stolt upp autografer från Roffe Wickström och Lil’ Jimmy Reed som han sparat.

Torbjörn Erikssons största bluesupplevelse var i Scandinavium 2006 när han var på konsert med B.B. King, en av de mest kända bluesgitarristerna i världen. Tobba har även en tatuering med Stevie Ray Vaughans initialer på vänster underarm.

– Det är husguden! En grym gitarrist, säger Tobba.

Louise Hoffsten är en av de svenska artisterna som gästar Åmåls Bluesfest i sommar.
Louise Hoffsten är en av de svenska artisterna som gästar Åmåls Bluesfest i sommar. Foto: Hanna Franzén/TT
Fakta

Åmåls Bluesfest, 6–9 juli 2023

Artister: Walter Trout, Bernard Allison, Nikki Hill, Danielle Nicole band, The Cinelli Brothers, Katie Henry, Will Jacobs band, Austin Walkin Cane, Miriam Mandipira & The Soul Family, Rita Engedalen, Reidar Larsen, Louise Hoffsten, Clas Yngström och Blue Devils, Stefan Dafgård & Tommy Trumma, Tove Gustavsson Band, T-Bear & The Dukes, Slidin’ Slim, Blueass Bluesband, Hobos, A Hard Road feat. The Hard Horns, Matti Norlin, Fat Bull, The Lowdown Saints, Solid Zue Band, The Factory Smokers Street Revue, Mike Fall duo, Göran Blues band, Geir Westby band, Beyond Rust, Ebba Bergkvist & The Flat Tire band, Travellers.

Lil' Jimmy Reed hade fått med sig ett Åmålsband på scenen i bluesterminalen på jubileumsfestivalen 2022.
Lil' Jimmy Reed hade fått med sig ett Åmålsband på scenen i bluesterminalen på jubileumsfestivalen 2022. Foto: Elinor Thuresson

Så ni hjälper till en vecka helt ideellt?

– De är schyssta i Åmåls bluesförening så vi får ju inträde till bluesen, t-shirtar och kuponger till mat och dricka som tack för hjälpen. Det är kul att det vi gör uppskattas, säger Torbjörn Eriksson.

Paret har hållit ihop i ungefär 28 år och hunnit med att både gifta sig, 1997, och skilja sig – för att sedan gifta om sig. Det gjorde de i Norje i Sölvesborg på festivalen Sweden Rock 2018.

– Vi hade ett par år när vi var ifrån varandra men vi hittade tillbaka, säger Torbjörn Eriksson.

Torbjörn Eriksson visar stolt upp autograferna från blueslegenderna Lil’ Jimmy Reed och Roffe Wikström.
Torbjörn Eriksson visar stolt upp autograferna från blueslegenderna Lil’ Jimmy Reed och Roffe Wikström. Foto: Roger Pettersson
Torbjörn och Maria Eriksson har fullt upp med alla motorfordon och inte så mycket tid för att odla. Men tomater i ett litet växthus odlar de i alla fall.
Torbjörn och Maria Eriksson har fullt upp med alla motorfordon och inte så mycket tid för att odla. Men tomater i ett litet växthus odlar de i alla fall. Foto: Roger Pettersson
Torbjörn Eriksson gillar Stevie Ray Vaughans och har hans initialer intatuerade på underarmen.
Torbjörn Eriksson gillar Stevie Ray Vaughans och har hans initialer intatuerade på underarmen. Foto: Roger Pettersson
Maria och Torbjörn Eriksson har hjälpt till på Åmåls bluesfest sedan 2013. Paret gifte om sig på festivalen Sweden Rock 2018.
Maria och Torbjörn Eriksson har hjälpt till på Åmåls bluesfest sedan 2013. Paret gifte om sig på festivalen Sweden Rock 2018. Foto: Roger Pettersson
Listan börjar bli lång – bluesfesten släpper nya namnBokningarna rullar på: Tunga jänkare klara för bluesfestenÅmålsgården raggar sommarjobbare med chans på bluesbiljetterBluesprofil fyller 50 – firar med musikkalas: ”Ska jamma ända in på småtimmarna”Louise Hoffsten klar för sommarens bluesfest: ”En stor bokning”Nu presenteras de första artisterna till sommarens bluesfest
Publicerad:

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningBillingsforsBluesFestivalerMopederMusikNorjeSpotifySweden Rock Festival

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.