Hoppa till huvudinnehållet

Cykelns egen dag firades i Åmål: ”Vill pusha för cyklingen”

Publicerad:
Robin Engelbrektsson bjöd bland annat på tricken x up, table och nack nack.
Robin Engelbrektsson bjöd bland annat på tricken x up, table och nack nack. Foto: Fredrik Tacacho

Cykelns förträfflighet, både som transportmedel och för att utföra hisnande trick med, manifesterades när Cykelns dag arrangerades vid det gamla bryggeriet i lördags.

– Det är cyklingen jag brinner för. Det var kul att få frågan att vara med här idag, säger freestylecyklisten Robin Engelbrektsson.

T-shirt, tröja eller rentav dunjacka? Det var inte helt enkelt att klä sig efter väder när cykelns dag arrangerades vid gamla bryggeriet i lördags förmiddag. Solen skänkte sommarvibbar men kalla och kraftiga vindar svepte samtidigt in från Vänern. Något som den duktige freestylecyklisten Robin Engelbrektsson kände av, berättade han efter ett av alla vådliga hopp han utförde på det stora hoppet under dagen.

– Det kändes bra men det är lite läskigt med vindarna, säger han efter tricket x up.

Den rutinerade mountainbikecyklisten var på plats på Cykelns dag i år igen för att inspirera och visa prov på de spektakulära hopp man, med en hel del träning, kan utföra med sin mountainbike.

Träningen sker bland annat på den ambitiösa banan, med hopp och velodromer, som han byggt hemma på föräldrarnas gård i Vickersrud.

– Jag har nog lagt mer tid på att bygga än att cykla där.

Tradition

Att uppmärksamma Cykelns dag, som årligen infaller den 3 juni börjar bli en rätt långlivad tradition i Åmål.

– Det är kul att det blev av i år också. Jag pratade med Magnus Jansson (sporthandlare som driver cykel- och sportaffären Bike nation) och han tände direkt, säger fritidskonsulenten Fredrik Eriksson, dagens speaker och en av arrangörerna.

Två av de yngre cyklisterna på plats var bröderna Julian och Levis Eriksson Hedlund. De flög inte riktigt lika högt som Robin Engelbrektsson men hade roligt ändå när de flög över ett mindre gupp.
Två av de yngre cyklisterna på plats var bröderna Julian och Levis Eriksson Hedlund. De flög inte riktigt lika högt som Robin Engelbrektsson men hade roligt ändå när de flög över ett mindre gupp. Foto: Fredrik Tacacho

Friluftsfrämjandet, Dalslands miljö- och energiförbund och Teknik- och fritidsförvaltningen i Åmål och Säffle var några av utställarna på plats.

– Vi vill pusha för cyklingen som ett hållbart resande, både som transportmedel och för rekreation, säger Daniel Günther, trafikingenjör på gatuenheten.

Svalt intresse

Intresset för Cykeldagen var dock svalt. Konkurrensen med övriga aktiviteter i stan samma dag, som Hexpol cup, var tuff men några entusiaster hittade ändå dit. En av dem var Jonathan Träff.

– Jag cyklar mycket på Hanebol. Jag gillar farten och att komma ut i naturen, säger han.

Jonathan Träff var en av mtb-entusisterna på plats. Han var bland annat på jakt efter cykeltillbehör.
Jonathan Träff var en av mtb-entusisterna på plats. Han var bland annat på jakt efter cykeltillbehör. Foto: Fredrik Tacacho
Lena Lindberg Wong från Åmåls turistbyrå visade bland annat upp de nytryckta cykelkartorna över Vänerleden och Unionsleden.
Lena Lindberg Wong från Åmåls turistbyrå visade bland annat upp de nytryckta cykelkartorna över Vänerleden och Unionsleden. Foto: Fredrik Tacacho
Yvonne Östlind från Ryr passade på att slå till på en elcykel i samband med Cykelns dag. Hon assisterades av sporthandlaren Magnus Jansson. ”Jag ska prova detta nu så får vi se hur det går”, säger hon.
Yvonne Östlind från Ryr passade på att slå till på en elcykel i samband med Cykelns dag. Hon assisterades av sporthandlaren Magnus Jansson. ”Jag ska prova detta nu så får vi se hur det går”, säger hon. Foto: Fredrik Tacacho
Dana Babenko var på plats och erbjöd ansiktsmålning. Julian Eriksson Hedlund passade på.
Dana Babenko var på plats och erbjöd ansiktsmålning. Julian Eriksson Hedlund passade på. Foto: Fredrik Tacacho
Intresset för Cykelns dag var svalt. Desto större chans för de få som gick tipsrundan där första pris var ett presentkort på en cykel, värt 5000 kronor.
Intresset för Cykelns dag var svalt. Desto större chans för de få som gick tipsrundan där första pris var ett presentkort på en cykel, värt 5000 kronor. Foto: Fredrik Tacacho
Speakern Fredrik Eriksson intervjuar Robin Engelbrektsson efter ett av hoppen i luftkudden.
Speakern Fredrik Eriksson intervjuar Robin Engelbrektsson efter ett av hoppen i luftkudden. Foto: Fredrik Tacacho
Robin Engelbrektsson bjöd på rejäla luftturer i det stora hoppet.
Robin Engelbrektsson bjöd på rejäla luftturer i det stora hoppet. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålCyklarCyklingDalslandElcykelFredrik ErikssonFriluftsfrämjandetHexpolLena Lindberg WongTrafikVänerledenVänernVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.