Hoppa till huvudinnehållet

Peter Bergting: ”Hela Åmål är väl ett smultronställe?”

Publicerad:
Författaren och illustratören Peter Bergting här i samband med ett författarsamtal om hans släktbok. Foto: Elinor Thuresson

Författaren och illustratören Peter Bergting flyttar tillbaka till Åmål efter flera år borta från hemorten.

Han berättar vad man inte får missa i Åmål på sommaren och vad hans smultronställe i stan är.

Har du något speciellt minne från Åmål?

– Vi har ju varit från staden i nästan 30 år nu så det blir ett glapp mellan ungdom och gammal. Ett speciellt minne är när vi flyttade tillbaka för tolv år sedan och jag helt plötsligt fann mig som vårtalare på valborg och kunde inte sluta tänka: ”Hur gick det här till?”

Har du något smultronställe i Åmål?

– Hela Åmål är väl ett smultronställe? Men för mig är det nog SJ-stugans vinyl. Lp-skivor och trevlig personal. Kan det bli bättre?

Vad får man inte missa i Åmål på sommaren?

– Alla säger ju bluesfesten, men jag säger Bokdagar. Allra helst Barnens bokdagar.

Bokdagar i Dalslands volontärer i gula skjortor uppradade i Gamla kyrkan i Åmål för ett stort tack för sitt arbete. I år anordnas sommarlitteraturfestivalen 26–30 juli.
Bokdagar i Dalslands volontärer i gula skjortor uppradade i Gamla kyrkan i Åmål för ett stort tack för sitt arbete. I år anordnas sommarlitteraturfestivalen 26–30 juli. Foto: Karin Olsson
Högaktuell deckarduo får Dalslands litteraturpris: ”Det är stort”Bokradions Lundström, Åmåls deckarduo och akademiledamot klara för Bokdagarna

Vad har du för arbete på gång?

– Just nu har jag precis släppt en art-of-bok med 30 års samlade verk. Förutom att göra reklam för den, med signeringar och sånt, planerar jag för USA-utgåvan av min bok om vikingar. Annars är det att rita serier som vanligt, har jobbat åt Dark Horse Comics i 12–13 år nu och det rullar på. Konstigt nog, för ingen verkar läsa serier längre.

Var hämtar du inspiration?

– Deadline och panik brukar vara toppen för inspirationen. Hade hoppats att jag skulle ha ett bättre svar här, men ren inspiration brukar man få klara sig utan när man hållit på så länge som jag gjort och saker bara måste bli klara i tid.

Hur ser semesterplanerna ut?

– Vet fortfarande inte vad semester är. Har hört att det är sånt normala människor har några veckor om året. Men hoppas det blir lite resor, äldsta dottern har tagit över stafettpinnen där och ska bland annat till Sydkorea i sommar.

Läs mer om tidigare sommartips från Åmålsprofiler:

BÄSTA Åmålstipsen: Kulturutvecklaren älskar bluesfesten och att badaBÄSTA Åmålstipsen: Körsångaren gillar mysig fikaBÄSTA Åmålstipsen: Butiksinnehavaren uppskattar att bo vid VänernBÄSTA Åmålstipsen: Blomsterhandlaren åker gärna cykel eller dressinBÄSTA Åmålstipsen: Bilhandlaren rullar gärna över BrudfjälletBÄSTA Åmålstipsen: Pizzabagaren tar semester två timmar om dagenBÄSTA Åmålstipsen: Lata sommardagar med SelmaBÄSTA Åmålstipsen: Löparen som är DalslandskärBÄSTA Åmålstipsen: Peter Heintz fångar sommaren genom linsen

Artikeltaggar

ÅmålBokdagar i DalslandFörfattareLitteraturPeter BergtingResorSemester

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.