Hoppa till huvudinnehållet

Misstagen fällde SSÅV i Långedrag: ”Vi nådde inte vår målsättning”

Publicerad:
Helgens seglingar blev en besvikelse för SSÅV. Teamet bestod av Frida Jansson, Daniel Bäck, och Louise Gustafsson, Fredrik Edgren och Per Broström
Helgens seglingar blev en besvikelse för SSÅV. Teamet bestod av Frida Jansson, Daniel Bäck, och Louise Gustafsson, Fredrik Edgren och Per Broström Foto: Daniel Stenholm

Det ville sig inte riktigt för Segelsällskapet Åmålsviken under helgens allsvenska regatta i Långedrag. Fyra straff på 14 seglingar blev lite för många och dalslänningarna fick nöja sig med en slutlig åttondeplats.

– Vi satte oss själva i fel situationer, säger rorsman Per Boström.

Efter en bra start på säsongen siktade SSÅV åter på att vara bland de sex främsta. Rent seglingsmässigt presterade Åmålslaget också tillräckligt bra för att gå till final i Långedrag. Farten och navigeringen var på det stora hela klockren, menar rorsman Per Broström, samtidigt som han grämer sig över en handfull kostsamma misstag.

Både under fredagens, lördagens och söndagens seglingar straffades SSÅV med poängtillägg.

– Vi fick sju extrapoäng efter hård kontakt med en annan båt. Det misstaget var dyrast. Tyvärr var det vårt fel också, säger Per Broström.

”Lite orutinerade”

Som ansvarig för styrningen tar han på sig mycket av skulden till varför laget inte lyckades nå sitt mål om en topp-sex-placering, utan slutade åtta.

– Vi satte oss själva i fel situationer. Kanske beroende på att vi fortfarande är lite orutinerade. Vi har inte seglat i så många stora fält tidigare, säger Broström.

SSÅV drabbades av flera poängstraff efter att stört motståndarlag.
SSÅV drabbades av flera poängstraff efter att stört motståndarlag. Foto: Daniel Stenholm

Uppförsbacken började direkt, med poängstraff i fredagens två första seglingar. Vid det ena tillfället snuddade SSÅV nätt och jämt en motståndare vid vändningen, mycket retsamt, men helt korrekt noterat av domarna.

”Steppa upp”

Lördagen inleddes desto bättre med fina 2,1,2,1 innan helgens stora plump, sjupoängaren, mer eller mindre dödade hoppet om finalplats.

Ytterligare straffpoäng inkasserades på söndagen.

Till slut blev marginalen mellan finalfältet och övriga lag rätt stor. Sex poäng skilde mellan Kungliga Svenska Segelsällskapet och Hjuviks Båtklubb på varsin sida av strecket. Därefter följde SSÅV, ytterligare en poäng efter.

– Vi får nog steppa upp lite framöver, säger Per Broström, och konstaterar att laget efter halva säsongen ligger en bit efter de allra bästa men fortfarande har pallen inom räckhåll.

– Vi måste bli lite mer konsekventa i vårt seglande och undvika incidenter som ställer till det för oss.

Nästa regatta äger rum 18–20 augusti i Åmål.

– Då får jag chans att revanschera mig, säger Per Broström.

På grund av sjukdom ersattes Emilia Sjöberg av Daniel Bäck i helgens laguppställning. Övriga som seglade för SSÅV var Per Broström, Fredrik Edgren, Frida Jansson och Louise Gustafsson.

Lördagens väder med lite mindre vind passade SSÅV bättre än fredagens förhållanden, men laget föll på egna misstag.
Lördagens väder med lite mindre vind passade SSÅV bättre än fredagens förhållanden, men laget föll på egna misstag. Foto: Daniel Stenholm

Artikeltaggar

ÅmålBåtarSeglingSSÅVVäderVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.