Hoppa till huvudinnehållet

Nya regler för fritidsbåtars avfall – tillsynen blir kommunal

Publicerad:
Holly Jansson
holly.jansson@provinstidningen.se
Sedan den 1 maj är kommunen ansvarig för avfallet i fritidsbåtshamnar.
Sedan den 1 maj är kommunen ansvarig för avfallet i fritidsbåtshamnar. Foto: Holly Jansson

Den 1 maj tog kommunerna över tillsynen av avfallet i fritidsbåtshamnar. Målet är att det ska bli lättare att lämna avfall för att minska risken att det hamnar i vattnet. Nu har omställningen påbörjats i Åmål.

Sedan en månad tillbaka har kommunen varit ansvariga för att fritidsbåtshamnarna ska kunna ta emot det avfall som båtägare behöver lämna. Ansvaret låg tidigare hos Transportstyrelsen, men har nu ändrats efter ett uppdaterat EU-direktiv som ska förbättra mottagandet av avfall och minska det marina skräpet.

– För båtägarnas del innebär de nya reglerna att det förhoppningsvis blir bättre tillgång på tömningsstationer för toalettavfall i hamnarna, vilket inte har varit tillräckligt tidigare år, skriver Lina Petersson på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Mats Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Åmåls kommun, säger att kommunen nyligen börjat identifiera avfallet för att se vilka sopkärl som kommer att behövas.

Regeländringen gäller för fritidsbåtshamnar med minst 25 båtplatser.

Artikeltaggar

AvfallMats AnderssonSamhälleTransportstyrelsenÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.