Krögarparet Rebecca Svenhage och Markus Enocksson driver Dalslands Skafferi tillsammans. De är båda utbildade sommelierer och har ett stort mat- och dryckesintresse. Här delar de med sig av sina bästa utflyktstips runt Åmål.
Markus Enocksson är uppvuxen i Åmål medan Rebecca Svenhage är uppvuxen i Stockholm. Hennes familj kommer från Åmål och hon gick under högstadietiden på Kristinebergskolan i Åmål, men övriga skolår läste hon i Stockholm.
Rebecca Svenhage hittade tillbaka till Åmål 2019, när hon tog över driften av hotellet och restaurangen på Forsbacka. Året efter träffade hon Markus, som då arbetade i Forsbackas golfshop, och sedan dess har de varit ett par. Inför bluesveckan för två år sedan öppnade paret även Dalslands Skafferi tillsammans.
Men man kan inte jobba ihjäl sig, så det är viktigt att hitta ett och annat andningshål.
Pandemiåren och dess restriktioner, liksom skenande elpriser på senare tid, har varit kännbara för alla inom restaurangbranschen. Så även för Rebecca och Markus, men de anser sig ändå ha klarat sig relativt bra.
– Det gäller att vara kreativ när det är tuffa tider, säger Rebecca Svenhage.
Ledigheten är viktig
Markus Enocksson har tidigare jobbat på Stadshotellet i Åmål och även på restaurang Sjösidan i samma lokal där han och Rebecca nu driver egen restaurang.
Många arbetstimmar blir det för krögarparet, som också månar om sin ledighet. De försöker komma bort ett par dagar i veckan när utrymme finns, men när de är på plats på jobbet blir det ofta långa arbetsdagar.
– Men man kan inte jobba ihjäl sig, så det är viktigt att hitta ett och annat andningshål, säger Markus.
Vad gör ni helst en ledig dag då?
– Vi brukar åka till Tollbebols kvarn och äta våfflor. Ostvåfflan är otroligt god, jag brukar beställa två till mig varje gång vi är där, säger Markus.
– Jag tycker hjortronvåfflan där är farligt god, kontrar Rebecca.
Markus Enocksson berättar att han har en stuga i Fengersfors och dit åker paret gärna när de är lediga. Då brukar de passa på att handla på lokala stenugnsbageriet Brukets Godaste.
– Vi brukar köpa med fika från Not Quite. Sedan brukar vi även gå ut på en och annan vandring när vi är i stugan, säger Rebecca.
De har flera vandringsleder att välja på i närheten av Fengersfors. Där finns såväl Ronjaleden som Baståsen och Sörknatten.
Ut på Vänern
Rebecca Svenhage är även båtägare och hon berättar att de gärna åker ut på Vänern för att lägga till vid någon ö i närheten av Åmål, såsom Svegön och Sandön. Ibland åker de även vattenskidor.
Både till restaurangen Dalslands Skafferi och när de lagar mat i hemmet köper de gärna kött av en ung bonde i Fröskog, Emil Jansson, på Långeruds gård nära gränsen till Tösse, Tydje och Ånimskog.
– Därifrån köper vi allt kött till våra hamburgare och köttbullar i restaurangen, säger Markus Enocksson.
Vad lagar ni helst hemmavid?
– Jag lagar gärna något asiatiskt eller italienskt. Jag är en jäkel på risotto. Men Markus lagar också mat ofta, säger Rebecca Svenhage.
– Jag lagar helst en god köttbit med hemmagjord bearnaisesås. Men ibland vill man bara slänga ihop något snabbt och enkelt och då kan det lika gärna bli färdiga köttbullar med makaroner, säger Markus med ett skratt.
Degen måste göras på ett visst sätt och får inte innehålla socker. Sedan ska det även vara en speciell ost och tomaterna och olivoljan ska komma från ett visst område i Italien.
Förra året fraktades en 1,3 ton tung vedugn från Stockholm som monterades inne i restaurangen. Där gräddar Dalslands Skafferi sina populära napolitanska pizzor. Under året har Markus Enocksson som mål att restaurangen ska bli den sjunde restaurangen i landet som är certifierad för napolitansk pizza.
– Vi håller på med en ansökan om certifiering och under året är det tänkt att det ska komma en liten kommitté från Neapel på besök. Det är inte så lätt att bli certifierad, men det är något vi bara ska ha, säger Markus Enocksson.
Vad utmärker en äkta napolitansk pizza då?
– Degen måste göras på ett visst sätt och får inte innehålla socker. Sedan ska det även vara en speciell ost och tomaterna och olivoljan ska komma från ett visst område i Italien.
Tomaterna ska komma från San Marzano och även pizzans form och storlek måste vara godkänd. Sedan ställs krav på att ugnen måste uppnå en viss temperatur, omkring 450 grader, men det kommer inte vara något problem med tanke på fjolårets vedugnsförvärv.
– I vinter är det pizzan som räddat oss och gjort att det rullat på i restaurangen.
I mitten av oktober väntar krögarparet tillökning. Så Rebecca Svenhage går nu runt med en liten gravidmage. Men hon hoppas kunna arbeta som vanligt under sommaren.
– Jag kör på med jobb så länge jag orkar och det känns bra. Men det blir givetvis en omställning med en liten i familjen, säger Rebecca Svenhage.