Hoppa till huvudinnehållet

Åklagaren kan överklaga Torggatandomen: ”För liten vikt vid målsäganden”

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Det mesta talar för att åklagaren överklagar Torggatandomen, där två män friades från grov misshandel av en 65-årig funktionshindrad man.
Det mesta talar för att åklagaren överklagar Torggatandomen, där två män friades från grov misshandel av en 65-årig funktionshindrad man. Foto: Johan Nilsson/TT

Två Åmålsbor, 40 och 48 år, friades från grov misshandel av en 65-årig man som hittades blodig på Torggatan i Åmål. Nu lutar det mesta åt att åklagaren överklagar till hovrätten.

Kammaråklagare Johan Fröjelin var under måndagen tillbaka på jobbet efter en tids ledighet. I onsdags föll domen i åtalet om grov misshandel av en 65-årig funktionshindrad man i en lägenhet på Torggatan i Åmål. Nu har Fröjelin satt sig in i domen.

Och han förvånas över utslaget.

Friades helt

De två männen som stod anklagade för misshandel friades helt. Rätten anser det inte bevisat att 65-åringen misshandlats av de två åtalade och att han lika gärna kunnat ådra sig skadorna vid ett fall i trappuppgången på väg ut från lägenheten.

– Jag har precis läst domen och spontant kan jag säga att jag inte alls delar tingsrättens syn på det hela. Jag anser tvärtom att bevisningen visar att skadorna inte kan ha uppkommit bara genom ett fall i trappan. Och tycker också att tingsrätten fäst alldeles för liten vikt vid vad målsäganden uppgivit, säger Johan Fröjelin.

Han tycker att bevisningen borde räcka för att fälla de två männen för grov misshandel.

– Min arbetshypotes är att överklaga domen till hovrätten, i alla fall den delen som gäller den grova misshandeln. Men jag måste analysera domen i sin helhet mer noggrant.

Friades och fälldes

40-åringen och 48-åringen friades från anklagelserna om grov misshandel av 65-åringen och även från andra brott.

Men 40-åringen dömdes också för flera brott, bland annat hot mot tjänsteman i samband med transporten till arresten efter händelserna på Torggatan.

Han fick en månads fängelse.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättHotMisshandelTorggatanÅklagareÅmålÖverklaganden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.