Hoppa till huvudinnehållet

Så blir studenten på Karlberg: ”Håller kvar vid utspringen klassvis”

Publicerad:
Liksom de senaste åren har varje klass fått välja en låt som de kommer att springa ut till.
Liksom de senaste åren har varje klass fått välja en låt som de kommer att springa ut till. Foto: Fredrik Tacacho

På fredag är det dags för årets studenthögtid på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Skolan har behållit vissa inslag som man införde under coronaåren, som konferencierer och klassvisa utspring till klassens favoritlåt. Samtidigt har man släppt andra bitar, som livesändningen.

Årets 266 studenter på Karlbergsgymnasiet kommer att inleda fredagen med att samlas och fotograferas klassvis på fredagen. Därefter samlas samtliga studenter för en gemensam studentdiné och ceremoni innan studenterna springer ut klassvis.

– Studentdinén har varit uppdelad de senast åren men i år kör vi gemensamt där alla äter tillsammans, säger Joakim Axelsson, en av rektorerna på skolan.

Högt tempo

Tempot vid utspringet kommer att vara lite högre än de senaste åren. Under en timme kommer samtliga 14 klasser springa, eller dansa, ut till en låt som klassen valt gemensamt.

– Vi håller kvar vid utspringen klassvis, så att varje klass syns ordentligt. Klasserna tycker att det är roligt att få synas och få dansa lite till sin egen låt, säger Joakim Axelsson.

Förra året blev det visst tumult vid utspringet. Delar av publiken respekterade inte avspärrningarna, vilket gjorde att det blev trångt för de utspringande studenterna. För att undvika ett liknande scenario i år, och ge alla i publiken möjlighet att se och fota, kommer studenterna att springa ut på en upphöjd scen.

– Det blev hårt tryck förra året så därför har vi tagit höjd för det i år.

Förtydligande kring alkohol

I en informationstext inför fredagens avslutning har skolan lagt ut information på hemsidan om att ”det är förbjudet att vara påverkad av, förtära, inneha eller förvara alkohol eller andra droger inom skolområdet”.

Är det av förekommen anledning?

– Nej, det är ett förtydligande. Vi har haft otroligt städade studentavslutningar, men det skadar inte att trycka på det lite extra.

Efter att samtliga utspring är avklarade väntar en studentkortege genom staden. Även om skolan inte är inblandad i kortegen har man ändå försökt ta upp en diskussion om vilka budskap eleverna förmedlar på studentflakens banderoller.

– Flaken är inget som vi från skolan är med och arrangerar men vi har pratat mycket värdegrundstänk och vilka budskap de vill sända ut med budskapen, att de ska ha en positiv anda.

Liksom de två senaste åren kommer Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef på Åmåls kommun och Josefine Englund Björk, en av skolans kuratorer, att vara konferencierer under avslutningen.

Artikeltaggar

KarlbergKarlbergsgymnasietKristoffer LjungSkola och utbildningStudentenStudenter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.