Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls nya kulturplan klubbad – men först krävdes ändringar

Publicerad:
Kulturenheten fick inte igenom sin önskan om undantagslös tillämpning av enprocentregeln vid ny-, om- och tillbyggnad. Här en bild från bygget av Nya Rösparksskolan.
Kulturenheten fick inte igenom sin önskan om undantagslös tillämpning av enprocentregeln vid ny-, om- och tillbyggnad. Här en bild från bygget av Nya Rösparksskolan. Foto: Andreas Dagström

Åmåls kommunstyrelse antog vid sitt senaste sammanträde det förslag till kulturplan som lagts fram. Men innan klubban slogs i bordet gjordes en del ändringar.

Syftet med kulturplanen är att visa de aktiviteter och satsningar kommunen ska verka för under de kommande fem åren. Framtagandet har pågått sedan januari, genom diverse workshoppar, och ett färdigt förslag togs upp till beslut vid kommunstyrelsens majsammanträde.

Politikerna godkände tjänstepersonernas skrivelse, men först efter tre korrigeringar.

Mest noterbart är att kulturenheten inte fick igenom sin önskan om villkorslös tillämpning av enprocentregeln, det vill säga att en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnad går till konstnärlig gestaltning. I stället blev det, efter yrkande från Christer Törnell (KD), på så vis att kommunen kommer att ha enprocentregeln som målsättning, med en miniminivå på 0,3 procent.

Två strykningar

Lars-Olof Ottosson (C) yrkade på, och fick igenom, att avsnittet i texten ”Det har blivit tydligt att...” stryks ur meningen ”Det har blivit tydligt att Åmåls kommun kan bli bättre på att stödja, lyfta och synliggöra kulturen inom dessa område: barn och unga, föreningsliv, gestaltad livsmiljö, kulturella och kreativa branscher, kultur i förvaltningsövergripande perspektiv, tillgänglighet och inkludering”.

Även Michael Karlsson (M) fick igenom en mindre strykning. Det handlar om meningen ”under åren 2017–2023 har undervisningen varit kostnadsfri”, avseende kulturskolan.

Sverigedemokraternas Ove Kaye ville att ärendet återremitterades, med hänvisning till att kostnaderna kulturplanen kan medföra är svåra att överblicka. Men någon återremiss blev det alltså inte.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anser att förvaltningens planförslag borde ha klubbats igenom oförändrad.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBeslutBudgetarCenterpartietChrister TörnellEkonomiKommunstyrelsenKristdemokraternaKulturLars-Olof OttossonMichael KarlssonNöje/KulturOve KayeSocialdemokraternaSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.