Hoppa till huvudinnehållet

PD tipsar: 30 saker du inte får missa i Åmål

Publicerad:

Vad gör en typisk Åmålsbo en typisk sommardag? Går och badar i valfri sjö, javisst. Men det finns mycket annat också.

Vi har sammanställt en lista över diverse saker att ha koll på inför Åmålssommaren.

Här är 30 saker du inte får missa i Åmål.

Svensk nationalrätt i olika utformningar.
Svensk nationalrätt i olika utformningar. Foto: Maja Suslin / TT

1. Vi är en del av vitsås-landet

Röd eller vit kebabsås? Frågan delar landet men inte Åmål. Här är det definitivt vit sås som gäller. Åmålspizzan är ett måste för många hemvändare och en självklar del av de stora högtiderna i många familjer. Då gärna kebabpizza eller varför inte en klassisk Börje special där isbergssallad, gurka och tomat toppar kebaben? Till och med söt dessertpizza kan hittas på menyn.

På senare år har mer exklusiva vedugnsalternativ dykt upp. Om somrarna behöver du vara ute i god tid för att hinna få plats på bokningslistan för Fengersforsbageriets Brukets godastes fredagspizza och på Åmålsrestaurangen Dalslands skafferi eldas den kopparglänsande ugnen varm under helgerna för att servera pizza i napolitansk stil.

Segelsällskapet Åmålsviken tog hem Seglingsallsvenskan förra året.
Segelsällskapet Åmålsviken tog hem Seglingsallsvenskan förra året. Foto: Elinor Thuresson

2. Regatta hos regerande mästaren

Åmål är en båtstad med central småbåtshamn och gästhamn. Segelsällskapet Åmålsviken är också regerande mästare i Seglingsallsvenskan och tävlar i år i tre lag i seglingens Champions leauge för europeiska klubbar. För andra året i rad kommer en av Seglingsallsvenskans fyra regattor att avgöras i Åmål, den 18–20 augusti. Tävlingen satsar på att vara publikvänlig och korta race går att följa både från land och i sändningar. I år kommer även TV4 sända sammandrag.

Kungsberget med vacker park och vidsträckt utsikt.
Kungsberget med vacker park och vidsträckt utsikt. Foto: Liselotte Lans

3. Vidunderlig vy över staden

Vill man snabbt se hur Åmål ser ut så tar man sig upp på Kungsberget som fiffigt nog ligger mitt i stan. Här kan man ställa sig och spana ut över bebyggelsen, centrum åt ena hållet och Norra viken åt andra hållet. Kungsberget är en park, högt belägen, och det går att köra bil en bit upp och parkera vid Kungsbergskyrkan eller så tar man trapporna som leder upp från flera olika sidor av åsen. Både utsikten och parken är vacker och historiens vingslag gestaltas både av en kungssten och en sten som restes 1948 över soldater som stupade i 30-åriga kriget.

Kuslig kuriosa är även att strax nedanför åsens norra sluttning låg staden galgbacke under 1600-talet.

Bad och lek vid stranden är inte långt borta i Åmål. Här finns en liten sandstrand mitt i stan och ett större bad vid Örnäs camping.
Bad och lek vid stranden är inte långt borta i Åmål. Här finns en liten sandstrand mitt i stan och ett större bad vid Örnäs camping. Foto: Liselotte Lans

4. Svalkande bad nära

Varm och längtar efter ett uppfriskande bad? Då har du kommit rätt, i Åmål finns alla chanser att ta sig ett dopp i Vänern eller i någon av alla de små sjöar som finns i kommunen. Mitt i centrum går det att bada i den lilla viken som ligger bakom hembygdsmuseet och ett stenkast från Åmåls gamla kyrka. Det officiella större badet, Örnäsbadet, hittar du vid Örnäs camping och det ligger också nära centrum. Där finns bryggor och hopptorn och ramp för funktionshindrade.

Grilla utomhus hör sommaren till. I Åmål finns det både eldstäder under tak och grillplatser att använda fritt.
Grilla utomhus hör sommaren till. I Åmål finns det både eldstäder under tak och grillplatser att använda fritt. Foto: Arne Adler

5. Grillplatser öppna för alla

Du behöver inte ha en egen grill för att kunna laga mat utomhus i Åmål. Det finns gott om grillplatser utspridda i kommunen och flera nära centrum som är tillgängliga för alla. Ett av de senaste tillskotten på den fronten är eldstäderna ute på Udden bakom hembygdsmuseet och marinan. Om inte annat perfekta för dem som kommit på besök med båt och ligger förtöjda i hamnen, nära och bra. Även vid Örnäsbadet och en liten bit upp i skogen vid Furuhäll i Örnässkogen finns det grillplatser. Det finns som sagt många grillplatser utplacerade i Åmål och de flesta av badplatserna har egna grillplatser. Det svåra är att bestämma vad för något gott man ska lägga på grillen.

Gamla staden i Åmål har välbevarad bebyggelse från 1700-talet.
Gamla staden i Åmål har välbevarad bebyggelse från 1700-talet. Foto: Liselotte Lans

6. Miljö med 1700-talscharm

Det är inte bara Stockholm som har Gamla stan. I Åmål finns också delar av den gamla staden välbevarade. Runt den gröna oasen Plantaget, mitt i stan, ligger byggnader från 1700-talet. Det är en av Sveriges bäst bevarade 1700-tals miljöer, så inte undra på att delar av filmen ”Charlotte Löwensköld” (roman av Selma Lagerlöf) spelades in här. Och för den som kan sin Jerry Williams så kan också nämnas att han har gjort en musikvideo i Plantaget. När vi ändå är inne på film så har många filmer spelats in i och runt Åmål, men den som satte Åmål ordentligt på kartan, ”Fucking Åmål”, spelades in i Trollhättan.

Pär Forsgren driver bryggeri på bruket i Fengersfors.
Pär Forsgren driver bryggeri på bruket i Fengersfors. Foto: Elin Johansson

7. Lokaltillverkat hantverksöl

Trenden med mikrobryggerier som svepte fram över landet för några år sedan nådde även till Åmål. Pionjären Ralf Ek och hans 68th Floor har visserligen flyttat både sig själv och sin produktion till Härnösand, men kvar i kommunen finns fortfarande Fengersfors bruksbryggeri, under ledning av Pär Forsgren. Sedan starten 2020 har Forsgren tagit fram flera roliga ölsorter som ”Vingelben”, ”Kalasstrumpa” och ”Tokskopa”.

8. St Nicolai källa i Edsleskog var länge försvunnen men återfanns för drygt 30 år sedan.
8. St Nicolai källa i Edsleskog var länge försvunnen men återfanns för drygt 30 år sedan. Foto: Andreas Dagström

8. Kommunens eget pilgrimsmål

Dalslands mest ryktbara besöksmål, åtminstone när det begav sig, var Edsleskogs gamla kyrka. Hit strömmade pilgrimer från när och fjärran under medeltiden för att tillbe sankt Nils, som förmodas vara Sveriges första bygdehelgon. Av själva kyrkan återstår dessvärre ingenting mer än en underjordisk ruin, men det går fortfarande att dricka ur den heliga källan – om man törs. Källan ligger precis intill landsvägen, under ett anspråkslöst trälock.

Under sommaren arrangerar Åmåls församling en rad guidade pilgrimsvandringar, bland annat i Edsleskog men också på Pilgrimsleden och i de lokala naturreservaten. Dessutom är Edsleskogs, Fröskogs och Ånimskogs kyrkor öppna för besökare med visning vardagar 3–28 juli.

Vid hamnen finns möjlighet att hyra trampkajaker av samma modell som används i VM.
Vid hamnen finns möjlighet att hyra trampkajaker av samma modell som används i VM. Foto: Roger Pettersson

9. Trampa vatten som en världsmästare

Ett par gånger om har Åmål nu stått värd för VM i kajakfiske. Senaste upplagan, 2022, lockade 42 deltagare från 18 länder. Om ett par år ska det vara dags igen, har lokale medarrangören Andy van Assema lovat. I väntan på det kan alla som vill testköra de speciella trampkanoter som fiskeeliten använder sig av ute på Vänern. Dalsland Outdoors vid gästhamnen hyr ut kajaker både för halvdag och heldag.

På Åmåls industrimuseum C W Thorstensons mekaniska verkstad finns det gott om intressant kuriosa.
På Åmåls industrimuseum C W Thorstensons mekaniska verkstad finns det gott om intressant kuriosa. Foto: Karin Olsson

10. Från grammofonskivor till sportbilar

C.W. Thorstensons mekaniska verkstad stoltserar med att de visar hur en fabrikörfamilj bodde och livnärde sig på 1920-talet. Verkstaden är i huvudsak bevarad som den var när den grundades för 105 år sedan. Väl så rolig är utställningen som skildrar många andra nu försvunna Åmålsföretag i alla tänkbara branscher, från grammofonskivor och regnkläder till kondomer och sportbilar.

1770 lades skiffer på Vågmästaregården.
1770 lades skiffer på Vågmästaregården. Foto: Andreas Dagström

11. Sveriges äldsta skiffertak

Åmåls äldsta bostadshus har, som byggnadsteknisk kuriosa, Sveriges äldsta kända bevarade skiffertak, från 1770. Dåvarande ägaren Fredrik Åberg var bland de första att skaffa sig inmutningar i Bråneberget i Glava socken för att bedriva kommersiell brytning av skiffer, som bland annat exporterades till England. Takskiffer blev aldrig en lika stor grej i Sverige som på andra håll. Även Vågmästaregårdens närmsta granne, Dahlgrensgården, har Glavaskiffer upptill.

Hembygdsmuseet har bland mycket annat en rolig klädavdelning att kika runt i.
Hembygdsmuseet har bland mycket annat en rolig klädavdelning att kika runt i. Foto: Jan Andersson

12. Såväl meteorit som påskkakor

Ett gammalt hamnmagasin från slutet av 1700-talet har fyllts med allehanda saker kopplade till ortens historia. En härligt brokig blandning där det alltid finns något nytt att upptäcka, från en meteorit till de för Åmål typiska påskkakorna. Flera historiska miljöer har byggts upp på de tre våningsplanen, som lanthandel och tandläkarmottagning. Perfekta Instagram-kulisser. Festlig rekvisita att spexa med kan eventuellt lånas ur museets klädkammare.

Det knorrades förr en del om utseendet på Åmåls kyrka men i dag är det svårt att tänka sig staden utan byggnaden på höjden.
Det knorrades förr en del om utseendet på Åmåls kyrka men i dag är det svårt att tänka sig staden utan byggnaden på höjden. Foto: Andreas Dagström

13. Kika på kyrkan

Gamla kyrkan i all ära, den nuvarande kyrkan är roligare att strosa runt och kika på. Byggnaden uppfördes 1801–1806, efter ritningar från 1794. Ett märkligt segdraget projekt, som också sågades rent utseendemässigt när det väl stod färdigt. Invändigt präglas byggnaden av en restaurering som gjordes på 1930-talet. Bland annat sattes det då upp hela 23 målningar av Olle Hjortzberg, mannen bakom den berömda affischen till sommarolympiaden i Stockholm 1912.

Karlstadsfödde musikern Martin Hederos, känd från The Soundtrack of our lives, tar med sig sitt nya band till Fengersfors i sommar.
Karlstadsfödde musikern Martin Hederos, känd från The Soundtrack of our lives, tar med sig sitt nya band till Fengersfors i sommar. Foto: Tommy Andersson

14. Festival på bruket

Kulturcentret Not Quite på det gamla pappersbruket i Fengersfors är visserligen värt ett besök när som helst under sommaren. Men säsongens höjdpunkt torde ändå bli Not Quites sommarfestival den 26 juli. Huvudband är brokigt jazziga kritikerfavoriten Hederosgruppen, som delar scen med de lokala konstellationerna Trio Knarrby, Travellers och Cava Wood.

På och omkring Dalslands högsta topp Baljåsen finns många fina vyer.
På och omkring Dalslands högsta topp Baljåsen finns många fina vyer. Foto: Thomas Wallin

15. Kommunens maffigaste utsiktspunkt

En tur till Dalslands högsta punkt lite drygt 300 meter över havsytan är alltid gångbart som semesteraktivitet. Och även om terrängen anses representera landskapets allra vresigaste, vildaste, natur, så är utmaningen ändå överkomlig, även för mindre rutinerade vandrare. Smidigaste utgångspunkten är hembygdsgården Petersborg norr om Edsleskog. Gården i sig är också värd ett besök, särskilt i samband med det årliga slåttergillet.

Mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland firar tioårsjubileum.
Mat- och kulturfestivalen Glupsk på Dalsland firar tioårsjubileum. Foto: Andreas Dagström

16. Lekfull matfestival firar tio år

Ända sedan starten för tio år sedan har matfestivalen Glupsk på Dalsland i Fengersfors haft idén att se maten som en del av kulturen. Så även om lokal mat, lokala mathantverkare och smakupplevelserna är det centrala, innehåller festivalen så mycket mer. Genom åren har det blivit allt från morotsflöjter till skotsk dans.

Jubileumsfestivalen äger rum hos Not Quite på gamla bruket den 26–27 augusti.

Bluestravet brukar innebära folkfest på Åmålstravet.
Bluestravet brukar innebära folkfest på Åmålstravet. Foto: Björn Martinsson

17. Åmåls största folksport

Travpubliken har inte riktigt hittat tillbaka till banorna efter coronaåren, men travet är fortfarande den klart största publiksporten i Åmål. Tävlingarna har lång tradition och kördes till att börja med på isen, först på Norra viken och senare på Mörtebolstjärnet. Numera är Åmålstravet en sommarbana, med tävlingar från april till september. I år firar det lokala Travsällskapet både sitt 100-årsjubileum, då man började tävla i organiserad form år 1923, och att det är 70 år sedan själva banan anlades, en av landets få 800-metersbanor. Största travdagen, V86 i början av juni, har redan körts men framöver väntar bland annat bluestravet den 5 juli och The right way med GS75 den 13 augusti då Åmålstravet gör en helomvändning och låter hästarna tävla medurs.

Riktigt så här tydligt kan man inte se Kinnekulle från Åmål, men under klara dagar avtecknar sig bergets konturer i fjärran, på andra sidan Vänern.
Riktigt så här tydligt kan man inte se Kinnekulle från Åmål, men under klara dagar avtecknar sig bergets konturer i fjärran, på andra sidan Vänern. Foto: Sören Turesson

18. Med spaning på Västergötland

En av Åmåls stora attraktioner ligger i Västergötland. Den blå siluetten av Kinnekulle tecknar sig i horisonten när du står på många av kommunens finaste utsiktsplatser och det är onekligen fascinerande att det är möjligt att så tydligt se något som ligger sex–sju mil bort. Då är ändå inte Kinnekulle Västergötlands högsta berg, utan det är Galtåsen i Ulricehamn, 361 meter över havet. Kinnekulles högsta topp är ”bara” 306 meter över havet.

Järnvägssällskapet Åmål-Årjäng JÅÅJ:s museum kryllar av saker med anknytning till spårtrafik.
Järnvägssällskapet Åmål-Årjäng JÅÅJ:s museum kryllar av saker med anknytning till spårtrafik. Foto: Niklas Lindstrand

19. På rätt spår

Stadens stolta järnvägstradition lever kvar bland annat i form av ett av Sveriges järnvägsmuseum i gamla lokstallarna bortanför Åmåls järnvägsstation. Här finns allt från ånglok till brandspruta och spottkopp. Föreningen JÅÅJ, Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs järnväg, driver även stationsmuseet i Svanskog och i Finntorp, vid Forsbackabaden vid sjön Nedre Kalven strax väster om Åmål, finns det sommartid möjlighet att hyra trampdressin och ta en tur genom vacker natur på den nedlagda Svanskogsbanan som blev ren turistjärnväg år 2004 när Åmåls och Säffle kommuner tog över ansvaret från dåvarande Banverket. Den 263 meter långa Bollsbytunneln är en del av upplevelsen. Joytrail hyr även ut kanoter vid Forsbackabaden.

Årbols skolmuseum  har en av landets största samlingar i sitt slag.
Årbols skolmuseum har en av landets största samlingar i sitt slag. Foto: Andreas Dagström

20. Tidigare elever guidar

Åmåls skolmuseums granne, Vassvikens gammalt och nytts stora loppislada intill E45 i Ånimskog, lockar nog i ärlighetens namn fler besökare. Men skolmuseet är värt en avstickare i all sin pittoreskhet och nostalgifrossa i stora samlingar bevarade från Åmåls skolor, med griffeltavlor, syslöjdsalster och en stor mängd läromedel. Här turas engagerade ortsbor om att ideellt guida och har du tur stöter på en tidigare elev som kan berätta om sina år i Årbols skola.

De dalsländska dialektorden kan ibland vara lite knepiga att förstå.
De dalsländska dialektorden kan ibland vara lite knepiga att förstå. Foto: Tommy Löfgren

21. Liten språkskola

Dalsland är trots sin geografiska litenhet inget kulturellt sammanhållet landskap utan bland annat har de en gång i tiden rätt otillgängliga bergen gjort att invånarna har rört sig åt olika håll. Detta speglas i språket och det går inte att urskilja en särskild dalsländsk dialekt. Tvärtom går flera grundläggande språkliga skiljelinjer tvärs genom landskapet.

Åmålsdialekten är värmländsk till sin natur och delar ord, melodi och särdrag med grannarna norrut.

Ett ofta använt ord kan förbrylla besökare från andra delar av landet. Så här följer en liten språkskola:

Jämt betyder i våra trakter ofta, men inte alltid, bara eller endast. Så att jämt åka in till stan, betyder en kort tur till Åmål, inte en evighetslång. Men det stoppar inte där. Andra betydelser av jämt är nyss och alldeles. Med tanke på ordets mångsidighet är det rätt konstigt att inte alla använder det som vi gör.

”Ja gör jämt itt-nô” – Jag chillar och tar det lugnt.

”Ja ska jämt göre klart” – Jag är snart färdig.

”Ja jobber jämt” – Jag jobbar hela tiden.

”Ja har jämt åte” – Jag har nyss ätit.

”Ja va jämt förbi affär’n” – Jag tog en sväng och handlade.

”Ho ble jämt svart i syna – Hon blev väldigt arg och såg ut som ett åskmoln. Alternativt blev hon plötsligt väldigt smutsig i ansiktet.

”Ja va jämt inom brorsan” – Jag gjorde en kort visit hemma hos min bror.

”Sola skiner jämt i Tösse” – Solen skiner alltid i Tösse.

”Vinna var jämt iskall” – Vinden var alldeles iskall.

Jämt ska absolut inte förväxlas med jämnt.

Anneli Svensson och Viktor Johansson driver det populära kvarnkaféet i Tollebol.
Anneli Svensson och Viktor Johansson driver det populära kvarnkaféet i Tollebol. Foto: Roger Pettersson

22. Våfflor och barnvänliga aktiviteter vid kvarnen

Idylliska Tollebols kvarn på lagom cykelavstånd från centrum frestar under sommartid med sitt beryktade våffelkafé. Klassikern jordgubbssylt och grädde finns naturligtvis på menyn, men också andra mer oortodoxa toppingar.

Tollebols kvarn är en av få vattenkvarnar i regionen som fortfarande är funktionsduglig. Den firas också med sin egen dag varje sommar, då det råder folkfest över hela området. Mjölnarens lada har omvandlats till museum och utanför finns möjlighet till både gammaldags lek och att kika på djur, bland annat grisar och kaniner.

Fordonsträffarna på udden brukar vara välbesökta.
Fordonsträffarna på udden brukar vara välbesökta. Foto: Roger Pettersson

23. Glänsande veteraner visas upp

Varannan torsdag under sommarmånaderna anordnar föreningen Bluestown MC fordonsträffar på udden bakom hamnrestaurangen. Uppslutningen varierar från gång till gång men vanligtvis brukar det finnas gott om glänsande veteranfordon att strosa runt bland. Även personer utan motorintresse kan ha utbyte av träffarna, då många fordonsägare gärna delar med sig av roliga anekdoter med koppling till deras ögonstenar.

Säsongen avslutas traditionsenligt den 26 augusti med så kallad poker run där startavgiften går till Barncancerfonden.

Molly Hammar är huvudnummer på Åmålskalaset.
Molly Hammar är huvudnummer på Åmålskalaset. Foto: Henrik Montgomery/TT

24. Molly Hammar skiner på Åmålskalaset

Åmålskalaset äger i sommar rum den 12 augusti. Då blir det familjevänlig folkfest på udden bakom hembygdsmuseet och i parken vid Gamla kyrkan. Årets stor dragplåster är artisten Molly Hammar, bland annat känd från Idol, Melodifestivalen och Så mycket bättre. Hon har också sjungit Sveriges nationalsång inför två NHL-matcher, en hyfsat ovanlig merit.

Fjolårets barnfavorit, den 50 meter långa uppblåsbara Megatrack-banan, kommer tillbaka, likaså den välsorterade marknadsdelen.

Under kvällstid koncentreras Åmålsdagen till udden, där huvudscenen och öl-tält finns.

Bokdagar i Dalsland lockar alltid mycket publik.
Bokdagar i Dalsland lockar alltid mycket publik. Foto: Andreas Dagström

25. Sommarens stora litteraturfest

Nya Millennium-författaren Karin Smirnoff, Augustprisade Marit Kapla och Åmåls egen deckarduo Peter Mohlin och Peter Nyström är några av alla som kommer medverka under årets upplaga av Bokdagar i Dalsland. Huvudscenen är i vanlig ordning Gamla kyrkan i Åmål, där de litterära storheterna avlöser varandra under fredagen och lördagen, 28–29 juli. Men invigningen hålls på onsdagen, den 26 juli, på Baldersnäs herrgård i Dals Långed. Samma dag anordnas även Pilgrimspop i Upperudsskogarna, där Marit Bergman med band lirar.

Torsdagens program är förlagt till Tollebols kvarn utanför Åmål. Där framträder bland andra poeterna Jila Mossaed och Bengt Berg.

I Åmåls actionpark samlas många unga.
I Åmåls actionpark samlas många unga. Foto: Andreas Dagström

26. Många ungas favoritplats

Bäst i Sverige. Så har den kallats – Åmåls actionpark. Till och med flera gånger har saken slagits fast av en av landets främste parkourutövare, Hannes Larsson. Ett kvitto på att han menar vad han säger är att Larsson tränade här inför avresan till senaste parkour-VM.

Actionparken, som ligger på Mossängens gamla grusfotbollsplan, drevs igenom av en grupp entusiaster och har sedan starten utvecklats i omgångar. Huvudattraktionen är den stora uppblåsbara mattan som används för hopp från olika avsatser. Anläggningen invigdes med att dåvarande kommunalrådet Michael Karlsson (S) föll till mattan.

Numer är actionparken en populär samlingsplats för ungdomar.

Jesusfestivalen håller till på torget i Åmål.
Jesusfestivalen håller till på torget i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

27. Jesus har en egen festival

Vid sidan av de stora festivalerna, Åmåls bluesfest, Bokdagar i Dalsland och Glupsk på Dalsland, är Jesusfestivalen ett återkommande arrangemang där krafter från Åmåls kyrkor samlas för sång och musik, tal, fika och gudstjänst. De senaste åren har festivalen hållit till på torget i Åmål under samma helg som Bluesfesten, 7–9 juli, och så ser planerna ut även i år.

Klassiska Forsbacka erbjuder golfbanor i toppklass.
Klassiska Forsbacka erbjuder golfbanor i toppklass. Foto: Jan Lorentsson

28. En av Sveriges bästa banor

Forsbacka Golfklubb har länge skrutit med att den rankas som en av Sveriges främsta golfanläggningar. Själva banan stod färdig 1972, efter design av av Nils Sköld, och är onekligen naturskön. Men väl så viktig för atmosfären är den historiska herrgårdsmiljön, med fina kulturbyggnader från 1700- och 1800-talen. Här finns både hotell och restaurang, för dem som föredrar lantligare miljöer än Åmåls tätort.

Gruppcykling finns det goda möjligheter till i sommar.
Gruppcykling finns det goda möjligheter till i sommar. Foto: Tommy Löfgren

29. Pizza efter social cykling

Lantlig cykling i grupp med gemensam pizzamiddag efteråt, kan det vara nåt? Det tror och hoppas åtminstone företaget Dalsland Experience, som vid fyra tillfällen i sommar anordnar Friday pizza ride i Fengersfors. Deltagarna samlas utanför ortens lanthandel och trampar sig fram i makligt tempo. Gravel-cykel rekommenderas men det går också bra med mountainbike.

Friday pizza ride anordnas 30 juni, 14 och 28 juli, samt 4 augusti.

Cykelrundor i makligt tempo anordnas även vid Tollebol. Längs den 7 kilometer långa slingan får deltagarna även besvara tolv frågor. Cykeltipsrundorna hålls under juli månad, närmare bestämt 4, 11, 18 och 25.

Larssons gårdsbutik i Ånimskog är ett uppskattat utflyktsmål.
Larssons gårdsbutik i Ånimskog är ett uppskattat utflyktsmål. Foto: Andreas Dagström

30. Lokalproducerade läckerheter

Ett perfekt utflyktsmål för den som har några timmar över är Larssons gårdsbutik och lantbruk i Ånimskog. Ägarparet Johan och Malin Larsson har gjort om Gyltungebyns gårds gamla, fina, flygelbyggnad från 1800-talet till kafé med goda shoppingmöjligheter, särskilt för den som är svag för närproducerad mat. Specialiteterna är färskt nötkött och ägg. Från uteserveringen har man vacker utsikt över sjön Ånimmen och ön Henriksholm.

Passa även på att besöka Ånimskogs sevärda kyrka, där Dalslandskonstnären Otto Hesselbom har ett för trakten maffigt monument till gravsten utanför.

Artikeltaggar

ÅmålÅmålstravetDalslandFengersforsFestivalerFilmerFucking ÅmålJÅÅJNot QuitePilgrimspopRalf EkSelma LagerlöfSSÅVTurismUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.