Hoppa till huvudinnehållet

Barngrupperna på förskolan är för stora: ”Det är oerhört allvarligt”

Publicerad:
Storleken på förskolans barngrupper ökar i hela landet. I Åmål är mer än hälften av barngrupperna större än rekommendationerna.
Storleken på förskolans barngrupper ökar i hela landet. I Åmål är mer än hälften av barngrupperna större än rekommendationerna. Foto: Håkon Mosvold

Storleken på förskolans barngrupper ökar i hela landet. Även i Dalsland är de för stora i vissa kommuner. Värst ser det ut i Mellerud. I Åmål är mer än hälften av barngrupperna större än rekommendationerna.

Statistik från Sveriges Lärare visar att barngrupperna på förskolorna är för stora i flera kommuner i Dalsland. Enligt riktlinjer från Skolverket bör inte grupper med ett-treåringar vara större än 12 barn, medan grupperna med äldre barn kan vara upp till 15 barn.

I Melleruds kommun är sju av nio barngrupper större än de rekommenderade riktlinjerna, vilket innebär 79 procent av grupperna. Även i Åmål är mer än hälften av barngrupperna, 10 av 17, större än rekommendationerna.

I Bengtsfors är 4 av 9, 44 procent, av barngrupperna, för stora.

Bäst ser det ut i Färgelanda, där ingen av barngrupperna är större än rekommendationerna. Även i Dals-Ed ser det bra ut, endast åtta procent, 1 av 13, av barngrupperna är för stora.

Vill se lagstiftning

Storleken på barngrupperna ökar i hela landet och Sveriges lärare vill nu se lagstiftning kring barngruppernas storlek.

– Det är oerhört allvarligt att vi nu ser ett negativt trendbrott. Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ÅmålDalslandEkonomiFörskolorJohanna Jaara ÅstrandLärareMelleruds kommunSkola och utbildningSkolverketStatistikSveriges Lärare

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.