Hoppa till huvudinnehållet

Så njuter du allra mest av Åmål – insjöbad och folkfester väntar

Publicerad:
Den centrala gästhamnen avgjorde resmålet.
Den centrala gästhamnen avgjorde resmålet. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vad ska du göra på semestern? Själv har jag mest tänkt hänga här hemma. Det kommer att bli perfekt.

Vi har samlat tipsen för en extra njutbar sommar i Åmål.

Åmål är verkligen inte så ”fucking” som ryktet säger. Detta trots att mina tonår innehöll såväl ishallshäng som brännmärken på insidan underbenet från heta mopedavgasrör.

Jag brukar i många sammanhang rycka ut till försvar för Åmål. Det hänger ihop med hur ofta jag får mitt val av bostadsort ifrågasatt, inte sällan med hänvisning till den klassiska filmtiteln.

Genom mitt ambassadörsarbete har jag fixat minst två extra turister i sommar. Det som avgjorde deras semesterresmål var upptäckten av den centrala gästhamnen. Trots att hamnkvarteren just då visade sig från sin sämsta och mest gråa sida, med isande aprilvindar som drog in från Vänern, blir det en återresa för dem. De ser möjligheten att ta båten upp i Dalbosjön, bo bekvämt och kunna gå på restaurang. Och de lär inte bli ensamma.

För mig är kajaken en självklar del av Åmålssommaren. Om vädret bara håller sig lagom stabilt (läs inte för blåsigt) vore det roligt att göra någon längre tur i år. Få saker är så rofyllda som att tyst paddla fram i strandkanten en tidig morgon.

Samtidigt är det skönt att kunna varva stillheten med folkfest, oavsett om det är bluesfest, bokfest, cykelfest eller matfest. Helt perfekt.

Redan inbokat är att visa några värmlänningar runt i Yttre Bodanes naturreservat och det kan nog bli en liten loppisrunda samtidigt. I övrigt tänker jag mig en sommar med grustennis, insjöbad och, inte minst, skogshäng.

På en semester i Berlin undrade tjejen som jobbade i lobbyn om jag var helt galen när hon hörde att jag var från Dalsland. Varför i hela fridens dar skulle någon vilja åka från Dalsland på semester? Hon åkte ju till Sverige när hon fick ledigt, till Dalsland och till Småland. Skog och röda stugor med vita knutar var för henne den perfekta sommaren. Berlintjejen hade bättre koll på Dalsland än många svenskar.

Jag brukar säga att det absolut bästa med Åmål är storleken. Inom en radie på några få mil går det att hitta såväl vildmark som kultur av hög klass. Åmålsborna måste vara de verkliga experterna att guida till Åmålssommaren och vi har därför bett några av dem att dela med sig av sina favoriter.

Här är alla Sommarartiklarna samlade. God läsning och ha den bästa möjliga sommaren!

PD tipsar: 30 saker du inte får missa i ÅmålNot Quite 20 år – Möbelsnickaren Elin Guldåker har varit med på hela resanKrögarparets favoritutflykter i trakten: ”Våfflorna är farligt goda”Bluesfesten bärs av de frivilliga – Tobba och Maria är tygansvariga varje årPeter Bergting: ”Hela Åmål är väl ett smultronställe?”Norrmannen som återvänder till Åmål gång på gång: ”Så trevligt att stå här”Naturfotografen har flera favoritplatser: ”Ett sätt att samla kraft”

Artikeltaggar

ÅmålBåtarDalslandFritid och livsstilNaturreservatProvinstidningen DalslandRestaurangerSemesterTurismVänernYttre Bodane