Hoppa till huvudinnehållet

Invigning på onsdag – det här händer på Bokdagar i Dalsland

Publicerad:
Programmet för Bokdagar i Dalsland 2023 är klart. Stora delar kommer att sedvanligt hållas kring Gamla kyrkan i Åmål, men inledningsvis flyttar festivalen till en grannkommun.
Programmet för Bokdagar i Dalsland 2023 är klart. Stora delar kommer att sedvanligt hållas kring Gamla kyrkan i Åmål, men inledningsvis flyttar festivalen till en grannkommun. Foto: Andreas Dagström

Mellan 26 och 30 juli väntar en fullspäckad festival i litteraturens anda – i år utanför Åmåls kommuns gränser, dessutom.

Bokdagarna inleds för första gången sedan 2010 i en annan kommun än Åmål – nämligen på Baldersnäs herrgård. Årets invigningstalare är Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Litteraturstaden Göteborg.

Därefter följer en programpunkt med konstnären Karin Broos, författaren och ledamoten i Svenska Akademien Jila Mossaed och samtalsledaren Yukiko Duke. De kommer att samtala om Broos konstnärskap och den nyutkomna boken ”Ögonblick av liv”, som är den första stora boken med och om hennes verk.

Karin Broos gästar när Bokdagar i Dalsland inleds på Baldersnäs herrgård.
Karin Broos gästar när Bokdagar i Dalsland inleds på Baldersnäs herrgård. Foto: HP Skoglund

Pilgrimspop tillbaka

På onsdagseftermiddagen återskapar Bokdagar i Dalsland musiklitterära Pilgrimspop i Upperudsskogarna, i samarbete med Kulturrepubliken. Återigen blir det en poetisk och musikalisk vandring på pilgrimsleden, som utgår från Upperudsslussen. Återkommer till Bokdagar i Dalsland gör Augustvinnaren Marit Kapla, aktuell med sin andra bok ”Kärlek på svenska”. Sällskap på pilgrimsleden får hon av värmländska scenpoesifenomenet Ismael Ataria och Så mycket bättre-aktuella Marit Bergman med band.

Tillbaka i Tollebol

På torsdagen väntar litterära samtal, hyllade poesiläsningar, två ledamöter av Svenska Akademien, föreläsning om Sveriges första deckarförfattare och ett spanskt-värmländskt boksläpp vid Tollebols kvarn. Presentatör är Malin Öhman.

Boktravarfika

Därefter flyttar festivalen in i Åmål och kring vid Gamla kyrkan. Nytt för i år är att det även finns ett särskilt skrivarspår, för alla med ett intresse för författande, med föreläsningar på Dalslands skafferi.

På lördagsmorgonen väntar författarfrukost med Marie Lundström, från Lundströms bokradio, som berättar om sin nya roman ”Alla måste söderut”.

På söndagen avslutas Bokdagarna med boktravarfika på Åmålstravet. Där kommer författaren och historikern Gunnar Wetterberg framträda med sin aktuella bok ”Prästerna”.

Även barnen har ett maffigt program att ta del av. I år bjuder Barnens Bokdagar in till Alfonsteater, två lokala författare, litterära barnsånger, Not Quites slöjdtruck, Bokdagars bokgympa – och mycket annat.

Artikeltaggar

ÅmålÅmålstravetBaldersnäs herrgårdDalslandFestivalerFörfattareGöteborgIsmael AtariaJila MossaedKarin BroosLitteraturMarit KaplaNot QuitePilgrimspopSvenska AkademienUnescoYukiko Duke

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.