Hoppa till huvudinnehållet

Har du barnarbete i skafferiet?

Publicerad:
Indiska barn rensar bladskaft på röd chili på en farm Indian children nära Gandhinagar.
Indiska barn rensar bladskaft på röd chili på en farm Indian children nära Gandhinagar. Foto: Ajit Solanki

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med anledning av den internationella dagen mot barnarbete, i går måndagen den 12 juni, vill vi uppmana till en hållbar konsumtion, som ger föräldrar möjlighet att försörja sina familjer – och låta barnen gå i skolan.

Senast år 2025 ska alla former av barnarbete avskaffas enligt FN:s globala hållbarhetsmål. Det kan tyckas ogörligt i en värld där 160 miljoner barn arbetar. Men faktum är att vi alla kan påverka situationen varje dag.

Du har det säkert hemma i ditt kök – ett paket kaffe, en förpackning kakao, kanske några bananer. Det är exempel på riskråvaror, vilket innebär att det finns en stor risk att mänskliga rättigheter och miljön har påverkats negativt i produktionen. Majoriteten av de barn som arbetar i världen gör det inom jordbrukssektorn.

De jobbar på risfält i Pakistan, kaffeodlingar i Colombia och bananplantage i Brasilien. Bara i Elfenbenskusten och Ghana jobbar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5 – 17 år med kakao – det är lika många barn som finns i Sverige i samma åldersgrupp.

Barnarbete är ett komplext problem med många orsaker. Men den enskilt största är fattigdom. När föräldrarnas inkomster inte räcker till utbildning, sjukvård, bostad och mat måste även barnen arbeta.

Som konsumenter kan vi bidra till att de som odlar vår mat får en tryggare familjeekonomi – vilket särskilt gynnar barnen. Genom att välja Fairtrade-märkta varor får odlarna en bättre betalning och ökade möjligheter att låta barnen gå i skolan. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Renée Olsåker

Ann-Britt Lövhall

Conny Groth

Frans Boom

Elisabeth Enger

Styrelseledamöter i Föreningen Alternativt forum/Världsbutiken Bryggan i Säffle/Åmål

Artikeltaggar

BarnBrasilienColombiaFairtradeFNKonsumentMänskliga rättigheterMänskligtPakistan