Hoppa till huvudinnehållet

Tolv nya kockar ska utbildas i Åmål – fyra gånger fler än förra året

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Kockeleven Per von Krogh, 54 år, i mitten, har gjort sin slutgiltiga praktik på Presseriet, och gått sida vid sida om bland andra delägaren Robin Pettersson, till vänster. Daniel Öhman, till höger, är kökslärare på Vuxenutbildningen i Åmål.
Kockeleven Per von Krogh, 54 år, i mitten, har gjort sin slutgiltiga praktik på Presseriet, och gått sida vid sida om bland andra delägaren Robin Pettersson, till vänster. Daniel Öhman, till höger, är kökslärare på Vuxenutbildningen i Åmål. Foto: Sanna Stark

Det råder högt söktryck till kockutbildningen på Vuxenutbildningen i Åmål. Från tre behöriga sökare förra året till tolv i år – dessutom har desto fler sökt till en ny utbildning som startar i höst.

– Att folk kommer i jobb är det vi går igång på, säger Madeleine Hartman, rektor på Vuxenutbildningen Åmål.

När kockutbildningen startade förra hösten hade de endast tre behöriga sökande.

– Vi tänkte att vi ger det ett försök. Blir det bra så får vi ju kanske fortsätta, säger Vuxenutbildningens rektor Madeleine Hartman.

Och bra har det gått, konstaterar hon.

Under läsårets gång har eleverna, under ledning av den teoretiska läraren Anneli Svensson och köksläraren Daniel Öhman, bland annat anordnat julbord för personalen på Vuxenutbildningen, tvårätters för kommunalanställda, matlådor och lunchservering.

Arkivbild från i julas, när kockeleverna tillagade julbord på Dalslands skafferi. Från vänster syns eleven Jessica Grönlund, köksläraren Daniel Öhman och eleverna Malin Robertson Harén samt Per von Krogh.
Arkivbild från i julas, när kockeleverna tillagade julbord på Dalslands skafferi. Från vänster syns eleven Jessica Grönlund, köksläraren Daniel Öhman och eleverna Malin Robertson Harén samt Per von Krogh. Foto: Roger Pettersson

Dessutom har de haft praktik både i storkök och inom restaurangverksamhet.

– Alla tre kockar har fått erbjudande om jobb, både under utbildningens gång och nu när de är färdiga. Det känns jätteroligt, säger Madeleine Hartman.

Fyrdubblat antal

Nu har ansökningen till höstens kockutbildning precis stängt och intervjuer med de tolv behöriga sökande har hållits.

– Alla är från Åmål och är i spridda åldrar, från 25 år upp till 50 år, säger Daniel Öhman.

Med ett års erfarenhet av kockutbildningen på nacken kommer Vuxenutbildningens upplägg för det kommande läsåret fortsätta i liknande spår som det förra. Dessutom kommer de hålla fast vid julborden, matlådorna och lunchserveringarna och andra praktiska matövningar, att förse Åmålsborna med.

Daniel Öhman, lärare på kockutbildningen, och Madeleine Hartman, rektor på Vuxenutbildningen i Åmål laddar inför ännu ett läsår med kockutbildningen.
Daniel Öhman, lärare på kockutbildningen, och Madeleine Hartman, rektor på Vuxenutbildningen i Åmål laddar inför ännu ett läsår med kockutbildningen. Foto: Sanna Stark

– Skitkul har det varit. Som lärare vill man ju att det ska hända saker. Vi gjorde en utvärdering och eleverna var nöjda med utbildningen och tyckte att den var bra planerad, säger Daniel Öhman.

Fortsätter samarbete

Dessutom fortsätter samarbetet med Dalsland Outdoor och Dalslands skafferi, där kockeleverna kommer att husera två dagar i veckan.

– Det är väldigt bra att vi kan dela lokaler. Det gynnar alla parter, säger Madeleine Hartman och fortsätter:

– Men det blir lite annorlunda ändå, när det är så många kockar. Alla får inte plats på Dalslands skafferi samtidigt, så vi delar upp dem i två olika lag.

Varför så många vill hoppa på kockutbildningen i Åmål nu, jämfört med tidigare år, är svårt att sätta fingret på, menar rektorn.

– Vi ser att söktrycket på restaurangutbildning i samverkande kommuner också har ökat, säger hon.

"Bästa jag gjort”

En av förra läsårets kockelever är 54-åriga Per von Krogh, som just nu är i sluttampen av sin praktik på Presseriet vägg i vägg med skollokalen.

– Det här är det bästa jag har gjort på 40 år. Utbildningen har varit otroligt bra och lärorik, och nu väntar jobb som kock för min del, säger han.

”Det här är det bästa jag gjort på 40 år”, säger Per von Krogh om sin tid på kockutbildningen.
”Det här är det bästa jag gjort på 40 år”, säger Per von Krogh om sin tid på kockutbildningen. Foto: Sanna Stark

Ny utbildning startar

I höst startar dessutom utbildningen till stödassistent på Vuxenutbildningen i Åmål.

Det hela började med att Grethe Gustavsson, enhetschef på stöd och funktion i Åmåls kommun, önskade fler pedagoger inom sin verksamhet, berättar Madeleine Hartman.

– Då ordnar vi väl en sådan utbildning, tänkte vi, säger Hartman och skrattar.

”Många utgångar”

18 behöriga personer har sökt till den ett år långa utbildningen och intervjuer kommer att hållas inom kort.

– Många av dem har redan läst undersköterskeutbildningar och vissa yrkesväxlar. Det är en rolig kombination av människor, säger Madeleine Hartman.

När eleverna är klara nästa vår kommer de vara behöriga att arbeta som stödassistenter, förstås, men även exempelvis barnskötare eller elevassistenter.

– Det är många utgångar på den, säger Madeleine Hartman och fortsätter:

– Det här blir jätteroligt. Att folk kommer i jobb är det vi går igång på. Det gäller att vara lyhörd, och att kunna skräddarsy utbildningar för var det behövs folk är fantastiskt.

Artikeltaggar

Anneli SvenssonDalslandLärarePer von KroghSkola och utbildningUtbildningVuxenutbildningenÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.