Hoppa till huvudinnehållet

ÅSS Vile Eriksson klar för USM – slog till i sista kvaltävlingen

Publicerad:
Vile Eriksson och klubbkompisen Elis Berntsson är klara för sommarens USM i Halmstad.
Vile Eriksson och klubbkompisen Elis Berntsson är klara för sommarens USM i Halmstad. Foto: Åmåls Simsällskap

Sista försöket att kvala in till sommarens USM på 100 meter frisim. Då slog ÅSS Vile Eriksson till och säkrade biljetten.

– Känns stort, säger tränaren Christian Sörqvist.

Under hela våren har Åmåls Simsällskaps Vile Erikson, som tävlar i klassen pojkar 13–14, försökt kvala in till sommarens USM (Sum-Sim) i grenen 100 meter frisim. Han har varit nära kvalgränsen flera gånger. Både vid tävlingarna i Säffle i mitten av maj och vid tävlingarna i Trollhättan första helgen i juni simmade han på tiden 1.01.68 – blott en tiondel från kvalgränsen.

Den gångna helgen gav han det en sista chans när han, som enda representant från ÅSS, ställde upp i Sjöstaden Mariestad swim 2023 på Ekuddenbadet i Mariestad. Då slog han till och vann finalen på snabba tiden 1.00.76 – USM-biljetten säkrades med marginal.

I USM får Vile Eriksson sällskap av klubbkompisen Elis Berntsson som sedan tidigare har kvalat in till tävlingen. Elis Berntsson, som tidigare simmade med meriterade klubben Linköpings Allmänna Simsällskap, simmade SUM-SIM redan förra året, som ett år yngre.

– Bortsett från Elis är det bara Vile i modern tid som lyckats kvala in från klubben. Vile är ju fostrad helt i ÅSS, så det känns stort med första hel-fostrade ÅSS simmaren i Ungdoms-SM i modern tid, säger ÅSS-tränaren Christian Sörqvist.

USM avgörs i Halmstad 12–16 juli.

Artikeltaggar

Åmåls SimsällskapFrisimSimsportUSM

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.