Hoppa till huvudinnehållet

EFS-kyrkan såld – då tillträder nya ägaren

Publicerad:

Efter en lite svängig budgivning har Åmåls kommunfastigheter, Åkab, nu sålt gamla EFS-kyrkan. Men den nye ägaren får ge sig lite till tåls innan nycklarna överlämnas.

Turerna har varit många kring EFS-kyrkans öde. Och budgivningen följde samma slingriga spår. Efter mäklarens visningar drog budgivningen igång och priset trissades med myrsteg upp mot miljonstrecket. Då drog sig plötsligt den till synes mest intresserade spekulanten ur, varför ledarbudet sänktes med flera hundra tusen kronor.

Processen stod sedan stilla ett tag, trampandes vatten, men efter hand började nya bud trilla in och häromdagen blev det så klart att en köpare hittats.

Åkabs vd Magnus Dalsbo kommenterar kortfattat affären:

– Köpekontrakt är upprättat och tillträde kommer ske i augusti-september när lantmäteriet är klart med fastighetsbildningen.

Frågan om vad köpeskillingen landade på lämnar han obesvarad. Inte heller Mats Sjöberg, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, kan ge något besked:

– Men vi är nöjda med slutpriset, både mäklare, säljare och köpare.

Mestadels original

Utgångspriset för byggnaden var satt till 695 000 kronor. En modest nivå som säkerligen bidrog till det stora intresset för objektet. Annonsen på bostadsportalen Hemnet blev välklickad och båda de öppna mäklarvisningarna drog hyggligt med besökare, särskilt den första.

– Vi hade kunnat sålt redan första veckan, men Åkab ville avvakta så att alla som ville vara med och buda skulle hinna skaffa lånelöfte, säger Mats Sjöberg.

Väntetiden innebar dels att någon budgivare tröttnade och hopade av, dels att nya tillkom relativt sent i processen.

Köparen offentliggörs som senast när uppstyckningen av tomten avslutats, frampå höstkanten.

– Så mycket kan jag säga som att det är en privatperson som köpt, säger Mats Sjöberg.

Fastigheten, som formellt går under beteckningen Berget 2 ihop med ungdomsgården Huset, bebyggdes kort efter senaste stora stadsbranden av Evangeliska Forsterlandsstiftelsen, EFS. Byggnaden stod färdig 1906 och har genom åren – på gått och ont – fått behålla mycket av sitt originalutseende.

Renovering lär krävas oavsett vad den nye ägaren tänkt fylla lokalerna med.

Orsaken till varför Åkab ville sälja är att de inte såg någon ekonomisk bärighet i uthyrning av fastigheten. Kommunen ansågs inte heller något eget behov av lokalerna.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålBostad och byggenEFSFastigheterHemnetMagnus DalsboMäklareSvensk Fastighetsförmedling

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.