Gästlista, snittar, ballonger och kvalitetsbubbel. Arbetsveckan fick ett osedvanligt festligt slut på Östby miljöstation, när det nya sopbilsgaraget invigdes. En mångmiljonsatsning som kommer att göra banden mellan Åmål och Säffle ännu starkare.
Det luktar fortfarande nytt. Nylagd betong och orörda plåtväggar. Mycket funktionellt, mycket rymligt, nu innan grannkommunerna kört in sina sex sopbilar.
– Jag tror det här blir kanon, säger Robert Skoglund, driftledare på Östby, när han visar runt i garaget.
Tidigare har Åmål och Säffle haft sina sopbilar parkerade på respektive ort, men från och med måndag utgår att bilar från miljöstationen.
Vad vinner ni på det?
– Gemenskap. Det har varit efterfrågat, åtminstone under mina två år här, säger Robert Skoglund.
Lite dyrare
Redan 2019 började bygget diskuteras, men sedan dröjde det ända tills hösten 2022 innan pusselbitarna verkligen började falla på plats.
Kostnaden för projektet, där det även ingår utbyggnad av personalutrymmen och ett separat kärlförråd, blev 16,4 miljoner kronor.
– Lite mer än vad vi hade budgeterat, säger Carina Nylén, tillförordnad verksamhetschef avfall/renhållning.
Däremot lever slutresultatet gott och väl upp till vad teknik- och fritidsförvaltningen såg framför sig när processen startade:
– Superfräscht har det blivit! konstaterar Nylén nöjt.
Står väl rustade
Fredagens invigning blev en festlig historia, med mingel och prominenta gäster. Åmåls politiska minoritetsstyre var välrepresenterat, och även stora delar av Säffle politiska ledning var på plats. Det serverades snittar, alkoholfritt bubbel, vatten och gavs bort frisbees av återvunnen plast.
Bandklippningen förrättades gemensamt av Michael Karlsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, partikamraten Ola Johansson från Säffle och Carina Nylén.
– I och med det här bygget står vi väl rustade för att möta framtida lagkrav och ökat samarbete mellan kommunerna. Det tror jag är nödvändigt, sa Michael Karlsson (M) innan snittet föll.
Koncentrationen av kommunernas sopbilsflotta innebär att personalstyrkan på Östby går från fyra till tolv. Därav ökar också behovet av lunchutrymme, omklädningsrum och annat. Detta har ordnats genom en snygg utbyggnad och ombyggnad av de gamla personallokalerna.
En milstolpe
Östby miljöstation grundades 1968, mitt emellan Åmål och Säffle. Därmed inleddes det första gränsöverskridande kommunsamarbetet.
Under 1980-talet lades avfallet osorterat på hög, ett växande sopberg som lockade till sig måsar och andra djur, men sedan 1990-talet är det återvinning som gäller. Från då till i dag har hushållsavfallet nära nog halverats.
– 2011 bildades teknik och fritid Säffle-Åmål. Redan då var det bestämt att vi skulle samla all verksamhet här, säger förvaltningschef Helen Halvardsson. Nu inviger vi en ny milstolpe för samarbetet med varandra.