Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonsatsning på ny gatubelysning kan sänka Åmåls chockhöjda el-utgifter

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Teknik- och fritidsförvaltningen i Åmål vill byta ut all kommunal armatur mot mot modern LED-teknik.
Teknik- och fritidsförvaltningen i Åmål vill byta ut all kommunal armatur mot mot modern LED-teknik. Foto: Andreas Dagström

Under de kommande åren vill teknik- och fritidsförvaltningen byta ut all gatubelysning i Åmål mot modern LED-armaturer. Investeringen beräknas gå loss på 25 miljoner kronor, en ordentlig bit av förvaltningens budgettårta. Men med ökade elpriser runt hörnet beräknas återbetalningen gå fort.

Omvärlden kryllar för närvarande av osäkerhetsfaktorer. Inflationen gör kostnadsutvecklingen svårbedömd, samtidigt som många inköp på kort tid blivit dyrare än tidigare, vilket påverkar så väl driftkostnader som pågående och kommande investeringsprojekt.

Det var ingen lätt uppgift teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål tog sig an när de skulle utarbeta ett förslag till budgetförutsättningar 2023–2026.

Kraftigt höjd elkostnad

En sak är ändå säker, om någon yttre faktor kommer ställa till det, så är det elpriset. Ett nytt avtal tecknas vid halvårsskiftet, vilket kommer ge ökade kostnader. Olika scenarier har räknats fram, men oavsett utfall kommer påverkansgraden bli avsevärd, då dagens elavtal är mycket fördelaktigt, med endast 43 öre per kilowattimme.

Noterbart är också att skattekollektivet i Åmål förbrukar betydligt mer i Säffle, 2,8 miljoner kilowattimmar, kontra 1,8 miljoner. Ökar elpriset med en krona per kilowattimme stiger Åmåls årliga kostnader med 2,8 miljoner.

För att få ned elutgifterna både på sikt och inom kort föreslår teknik- och fritid utbyte av all gatubelysning till LED med styrsystem. Tanken är att arbetet ska pågå fram till 2028, till en kostnad av 6,25 miljoner kronor per år, sammanlagt 25 miljoner.

I det befarade scenariot att elpriset stiger med en krona per kilowattimme kommer investeringen vara återbetalad redan 2027, visar förvaltningens egen beräkning.

76 procent mindre

Åmåls befintliga armaturer har olika åldrar. Cirka 1 250 stycken är endast tio år gamla men merparten närmar sig eller har passerat sin beräknade livslängd. Endast ett hundratal armaturer är utrustade med modern LED-teknik.

I dag har Åmål en årlig elförbrukning för gatubelysning på cirka 1,145 miljoner kilowattimmar. Beräknat på nytt elpris om 1,44 kronor per kilowattimme landar årskostnaden på 2,34 miljoner kronor. Därutöver tillkommer årligt underhåll, seriebyte, akuta byten av ljuskällor och annat för ytterligare en halv miljon kronor.

Efter fullständigt utbyte förväntar sig teknik och fritid att energianvändningen minskar med motsvarande 76 procent till 274 600 kilowattimmar per år. I pengar skulle det kunna innebära en besparing på 1,78 miljoner kronor per år.

Artikeltaggar

FörvaltningInvesteringarSäffleTeknikTeknik och vetenskapÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.