Hoppa till huvudinnehållet

Jan Sagle målar Åmål – ställer ut 80 verk i konsthallen

Publicerad:
80-årige Jan Sagle är i ropet. Parallellt med utställningen i Konsthallen ställer han ut på golfrestaurangen på Forsbacka.
80-årige Jan Sagle är i ropet. Parallellt med utställningen i Konsthallen ställer han ut på golfrestaurangen på Forsbacka. Foto: Fredrik Tacacho

På 1990-talet jobbade Jan Sagle som konsthallsansvarig i Åmål.

Nu är mångsysslaren och konstnären tillbaka i Konsthallen, med en egen utställning där Åmålsmotiven dominerar starkt.

– Det är roligt, jag gillar den här hallen, säger han.

Gamla bryggeriet, hembygdsmuseet, hamnen och promenadstråken vid Örnäs camping. En titt på Jan Sagles nya utställning är som att gå på en komprimerad stadsvandring genom Åmål. Bortsett från några motiv från Stockholm och från västkusten, där han tillbringat många somrar, är det kända och några mindre kända Åmålsmotiv som dominerar utställningen.

– Det är sånt som folk är intresserade av. Men jag har inte alltid målat så. Genom åren har jag hållit på med väldigt många olika typer av konst, säger Jan Sagle.

Tidigare tog han emellanåt bilen ut på landet för att måla av landskapet men med en del fysiska krämpor blir det idag framförallt närmiljön som återskapas.

– En av tavlorna har jag målat från min egen balkong. Mycket hustak blir det därifrån.

Konstnären Jan Sagle har med sig ett 80-tal målningar, många med kända Åmålsmotiv, när han nu ställer ut Åmåls konsthall.
Konstnären Jan Sagle har med sig ett 80-tal målningar, många med kända Åmålsmotiv, när han nu ställer ut Åmåls konsthall. Foto: Fredrik Tacacho

Jan Sagle ser målandet som meditation – något som skänker honom ett lugn.

– Jag behöver stillhet för hjärtats skull. Jag får inte reta upp mig.

Sagle sluter cirkeln – visar Åmål från dess ljusaste sidor: ”Det säljer bäst”

Kreativ själ

Sin första utställning hade han redan som 16-åring, på det tidigare hotellen Paletten på Hjeltegatan som hans föräldrar då drev och som han själv sedermera tog över.

Även om kreativiteten under många år tog sig andra uttryck, exempelvis i yrket som dekoratör och som medlem i det framgångsrika bandet The Wayfarers, har måleriet alltid funnits där. Men det var först när han gick i pension, som 72-åring, som målandet tog fart på allvar igen – speciellt efter att han och frun Susanne Sagle för ett par år sedan sålde huset på Kottevägen och flyttade in i en central lägenhet.

– Då började jag måla riktigt ordentligt. Jag har takfönster i lägenheten så jag har en ateljé där. Det mesta som är med här har jag målat där, men jag har sålt väldigt mycket också.

Dottern Emma Lo Sagle var behjälplig när Jan Sagle på fredagen hängde tavlorna i Konsthallen.
Dottern Emma Lo Sagle var behjälplig när Jan Sagle på fredagen hängde tavlorna i Konsthallen. Foto: Fredrik Tacacho

På söndag är det vernissage för utställningen, där 80 akrylmålningar ingår. Parallellt med utställningen i Konsthallen har han ytterligare en utställning i Åmål, på Forsbackas golfrestaurang. Verken där är de samma som tidigare hängde på en utställning på stadshotellet.

– Sammanlagt är det över 90 tavlor som jag ställer ut.

Utställningen i Konsthallen var egentligen planerad redan till år 2021, men coronapandemin kom emellan.

– Allting blev förskjutet så egentligen skulle jag inte fått tid förrän nästa år, men det var en som hoppade av här så då ringde de mig istället.

Utställningen pågår till den 2 juli.

Kända Åmålsmotiv dominerar utställningen.
Kända Åmålsmotiv dominerar utställningen. Foto: Fredrik Tacacho
Ett av motiven Jan Sagle målat från sin balkong.
Ett av motiven Jan Sagle målat från sin balkong. Foto: Fredrik Tacacho
Hembygdsgården och Dalslands skafferi är ett av Åmålsmotiven.
Hembygdsgården och Dalslands skafferi är ett av Åmålsmotiven. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kulturhusForsbackaKonstNöje/KulturStockholmUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.