Hoppa till huvudinnehållet

Säfflekille coachas av världsstjärnorna: ”Jag vill inspirera andra att våga”

Publicerad:
Säfflekillen Rickard Lindell, som numera bor i Karlstad, laddar för en svensk klassiker och den här gången med Team Santander.
Säfflekillen Rickard Lindell, som numera bor i Karlstad, laddar för en svensk klassiker och den här gången med Team Santander. Foto: Team Santander

Säfflekillen Rickard Lindell blev uttagen till Team Santander och nu coachas han av världsstjärnorna Johan Olsson och Therese Alshammar när laget på 100 personer ska genomföra En svensk klassiker.

– Jag vill inspirera andra att våga göra det, säger den 31-årige värmlänningen.

Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet.

På fredag påbörjar Rickard Lindell från Säffle resan mot att genomföra En svensk klassiker, precis som han gjorde 2021. Nu gör han det i Team Santander, för Lindell var en av de 600 sökande som blev uttagen.

”Team Santander är världens största lag som ska göra en svensk klassiker tillsammans. Målet är inte att göra loppen så snabbt som möjligt, utan om att göra träningen till en del av sin vardag”, skriver Team Santander på sin hemsida och fortsätter:

”Under 2022 antogs det första teamet där 100 personer fick chansen att bli coachade under ett klassiker-år. I år får 100 nya deltagare chansen att bli coachade av den mångfaldiga OS-medaljören – skidlegendaren Johan Olsson och Sveriges genom tiderna bästa simmare, Therese Alshammar.”

”Ska bli väldigt roligt”

Rickard Lindell berättar att han är oerhört stolt över att vara en del av Team Santander och den främsta anledningen till att han sökte var att han vill inspirera andra till utmaningar och rörelse och han vill uppmuntra till att göra En svensk klassiker, oavsett bakgrund och fysisk förmåga.

– Det är lite blandade känslor inför Vätternrundan på fredag, konstaterar Rickard Lindell inför vad som blir det första loppet med Team Santander:

– Jag har inte riktigt fått till den träningsmängden som jag velat men det ska bli grymt roligt att få köra det igen. Jag har gjort det tidigare men inte i ett sådant här team vilket ska bli väldigt roligt och väldigt roligt att vi har Johan Olsson som coachar oss och visar vägen med olika tips och trix och så vidare. Johan har gjort en hel del själv så han vet vad han pratar om när det gäller träning.

På skid-VM i Falun 2015 vann Johan Olsson guld, silver och brons.
På skid-VM i Falun 2015 vann Johan Olsson guld, silver och brons. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

”En väldigt positiv anda”

Och tipsen från 43-årige Johan Olsson, som vunnit två OS-guld, har hjälpt till.

– Ja, det tycker jag absolut. Han har en annan syn på saker än vad man själv kan ha. På Vätternrundan kan det vara småsaker som att stanna fem minuter för paus på en specifik plats istället för att stanna tio minuter någon annanstans vilket kan ge ett annat flyt i loppet, säger Lindell, och berättar mer:

– Vi är ett team, Team Santander, men sedan är vi även indelade i mindre grupper beroende på hur snabbt vi siktar på att cykla Vätternrundan, och där är Johan också med och ger tips kring hur vi ska tänka kring upplägget i vår grupp med var vi ska stanna, medelhastighet, vem som tar kommandot, rotationer i gruppen och så vidare. Det är en hel del att tänka på i den mindre gruppen också.

– Det är en väldigt positiv anda i teamet. I min grupp ”Sub 12” som ska köra Vätternrundan på tolv timmar är det många som gör Vätternrundan för första gången och det är kul att få hjälpa dem.

Personlig revansch

Trots att Rickard Lindell har gjort klassikern tidigare konstaterar han att han vill ta revansch på sig själv.

– Jag har gjort En svensk klassiker en gång tidigare och det var 2021 och 2020 började jag med Halvklassikern och det var då jag började med det här, en 30-årskris som jag kallar det, säger 31-årige Lindell med ett skratt innan han blir mer allvarlig:

– Men förra året var jag tvungen att bryta Lidingöloppet. Jag hade någon form av långvarig sjukdom, eller jag vet inte riktigt vad det var. Men min puls och andning var inte riktigt överens. Läkarna hittade inget hjärtfel men de misstänker att jag haft covid och att det satte sig på hjärtat som en hjärtmuskelinflammation.

31-årige Rickard Lindell från Säffle.
31-årige Rickard Lindell från Säffle. Foto: Privat

”Träffa vänner för livet”

Nu vill Rickard Lindell alltså fortsätta att inspirera andra.

– Ja, man behöver inte vara starkast, snabbast och bäst utan jag vill inspirera andra att det går att göra En svensk klassiker som är en rejäl utmaning för både kroppen och hjärnan. Man hinner tänka väldigt mycket och det är väldigt jobbigt. Så jag vill inspirera andra att våga göra det.

– För när man väl går i mål på sista loppet och man känner att man klarat det så är det en väldigt skön känsla. Och det gäller oavsett om man gör hela klassikern, halva klassikern eller korta klassikern. Man har också så himla roligt längs vägen och oavsett om man kör i ett team eller inte så är man ändå inte ensam i något lopp utan det är några tusen personer till.

Lindell fortsätter:

– Min inspiration blev ännu högre efter vad som hände i höstas när jag bröt Lidingöloppet och två månaders träning föll bort för jag inte fick ha hög puls och så vidare. Nu vill jag inspirera ännu mer till att det inte behöver gå snabbt, det viktiga är att man rör på sig för att kroppen mår bra av det och att man hittar glädjen i träningen. Man kan också säkerligen träffa vänner för livet som har samma intressen.

Tidigare skidstjärnan Johan Olsson är coach för Team Santander.
Tidigare skidstjärnan Johan Olsson är coach för Team Santander. Foto: Team Santander

Artikeltaggar

CoronavirusetCyklingEn svensk klassikerFriidrottJohan OlssonLängdskidåkningLidingöloppetMotion och hälsaSäffleSimsportSkidåkningTherese AlshammarTräningVansbrosimningenVansbrosimningenVasaloppetVätternrundan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.