Hoppa till huvudinnehållet

Debs är Fengersfors-Fröskogs nygamla spindel i nätet: ”Orten behöver en affär”

Publicerad:
Debs Lyons har tagit över Fengersfors Fröskogs lanthandel.
Debs Lyons har tagit över Fengersfors Fröskogs lanthandel. Foto: Andreas Dagström

Som ägare till kommunens enda kvarvarande lanthandel är Debs Lyons en nyckelfigur, särskilt för invånarna i Fengersfors-Fröskogstrakten.

– Folk undrar varför jag ville ta över. Lönen är låg, om jag ens kan ta ut någon. Men orten behöver en affär. Jag vill göra det bästa för samhället.

Stängningstid har redan passerat, ändå fortsätter kunderna att strömma till. Butiksmedarbetaren Maya Saarinen växlar mellan dammsugaren och kassan, medan hennes nya chef och tidigare kollega tar plats på kontoret. Det är dags att beställa hem varor.

– Den svåraste delen av jobbet är att min svenska inte är den bästa. Det tar lång tid för mig att läsa och skriva. Men lyckligtvis hade jag god tid på mig att förbereda. Ägarbytet har varit på gång i sex månader, säger Debs Lyons.

Hur känns det nu, när du tagit över?

– Det känns rätt.

Allas ansvar

Officiellt tog hon över Fengersfors-Fröskogs lanthandel den 10 juni. Kontraktet undertecknades mot tidigare ägaren Anders Sandéns rygg, inför ögonen på applåderande ortsbor.

Det hölls också tal. Debs Lyons reciterar några nyckelmeningar:

– Vi är väldigt olika i Fengersfors. Några är födda här, andra inflyttade. Vi röstar och tror på olika saker och kommer inte alltid överens. Men en sak har vi gemensamt: alla behöver mat.

Samt:

– Jag har beslutat mig för att inte vara rädd. Jag står som ägare på papperet, men ansvaret för butikens överlevnad åligger alla som bor i området.

Debs Lyons hade god tid på sig att förbereda sig för sin nya roll.
Debs Lyons hade god tid på sig att förbereda sig för sin nya roll. Foto: Andreas Dagström

Anders smet emellan

Senare tiders prisökningar har inneburit ett visst kundtapp. Debs Lyons förstår att barnfamiljer med små marginaler väljer att storhandla i stan, där kostnaderna generellt är lägre.

Fast samtidigt kan inte tappet fortsätta, om lanthandeln ska finnas kvar på sikt.

– Jag får vara nöjd så länge lönen täcker hyran.

Vad har du gjort tidigare?

– Jag har jobbat för Stena Line, men blev uppsagd under pandemin. I samma veva tillfrågades dåvarande lanthandlaren Emma Roll om hon var intresserad av att sälja. Det var hon. Jag förberedde en affärsplan, men Anders Sandén hann före.

Med facit i hand kunde historien knappast ha utvecklat sig på ett bättre sätt, menar Debs Lyons, som under de senaste två och ett halvt åren varit timanställd hos Anders Sandén:

– Anders har lagt mycket välbehövlig tid och energi. Jag skulle ha svårt att utveckla butiken lika mycket. Även om vi delade samma vision, så hade han större ekonomiska resurser.

Paketutlämningsdelen är ett av flera arv från den tidigare ägaren Anders Sandén som Debs Lyons är tacksam för.
Paketutlämningsdelen är ett av flera arv från den tidigare ägaren Anders Sandén som Debs Lyons är tacksam för. Foto: Andreas Dagström

Lockades av kompis

Debs Lyons kommer ursprungligen från Hull i England. Nationaliteten går lätt att gissa sig till genom hennes accent, men sedan 2011, efter ett mellanspel i Stockholm, har hon varit Fengersfors trogen.

Hur hamnade du här?

– Jag har en kompis från Fröskog. Vi träffades under en genomresa i USA, när jag var 20 år gammal. 1992 åkte jag hit för att besöka henne första gången och det blev kärlek direkt. Det här är min plats i världen.

Har du några några utvecklingsplaner för butiken?

– Jag gillar konceptet som Anders har skapat, men det kommer att bli lite småändringar. Just nu kämpar vi mest med att sänka priserna, genom vår leverantör.

Framöver skulle Debs Lyons vilja utveckla marken kring lanthandeln till vad hon kallar för en samhällsträdgård. Där skulle allmänheten exempelvis kunna odla basilika, timjan, hallon och annat som inte ingår i butiksutbudet.

– Jag har inte tänkt färdigt, men det vore roligt med en samhällsträdgård som alla kan ta del av. Fengersfors är lite splittrat med infödda och inflyttade på varsin sida. Trädgården skulle kunna bidra till ökad samhörighet.

"Jag tänker stanna kvar som lanthandlare så länge det bara går”, säger Debs Lyons.
"Jag tänker stanna kvar som lanthandlare så länge det bara går”, säger Debs Lyons. Foto: Andreas Dagström
Tidigare ägareb Anders Sandén investerade bland annat stort i nya kylanläggningar.
Tidigare ägareb Anders Sandén investerade bland annat stort i nya kylanläggningar. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

Anders SandénButikerFengersforsFröskogHandelLönerPrivatekonomiStena Line

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.