Hoppa till huvudinnehållet

Det lutar åt lärlingsutbildning med industriinriktning för vuxna i Åmål

Publicerad:
Möjligheten att dra igång en industriutbildning för vuxna i Åmål har utretts. Hetaste spåret är ett lärlingsupplägg.
Möjligheten att dra igång en industriutbildning för vuxna i Åmål har utretts. Hetaste spåret är ett lärlingsupplägg. Foto: Caisa Rasmussen / TT

Åmåls kommun går vidare med idén om en ny industriutbildning för vuxna. Trots fulla klasser på Karlbergsgymnasiet anses inte eleverna räcka till för att täcka framtidens personalbehov.

Önskemålet från företagens sida är ett lärlingsupplägg.

Kommunstyrelsen i Åmål beslutade tidigare i våras att utreda möjligheten att erbjuda industriutbildning för vuxna. Utredningen har nu färdigställts och slutsatsen blev att behovet är stort. Som väntat, kan tilläggas, då flera lokala industrier länge skrikit efter personal med rätt kompetens.

Utredaren Kristoffer Ljung sammanfattar vad han fått höra av företagarna:

– Behovet av arbetskraft inom tillverkningsindustrin är stor. Orsaken till detta är att efterfrågan på produkter hastigt ökar och att kraven på teknisk kunskap följer. Höga pensionsavgångar är ytterligare en anledning till att se över sin kompetensförsörjning nu och i framtiden.

Samt:

– Det saknas idag en mer tekniskt utbildad personal med högre kompetens.

Brist på industriarbetare får kommunen att tänka nytt

Näringslivs- och kommunikationsenheten har i samarbete med verksamheten arbete och vuxnas lärande tittat på följande utbildningsalternativ:

• Industriutbildning i egen regi

• Industriutbildning i samverkan med gymnasiet

• Lärlingsutbildning

• Köp av utbildning från annan aktör

Kan köpa komplettering

Företagarnas egna favorit är lärlingsutbildning. Detta då respektive industri kräver särskilda kunskaper som bara kan läras på plats. Men för att kunna ta emot lärlingar behövs handledarutbildning och stöd för att få kvalitet på utbildningen.

Två av alternativen avfärdas helt. Industriutbildning i egen regi anses bli alldeles för dyrt och samverkan med gymnasiet skulle innebära akut platsbrist, då det redan är fullt i deras maskinhallar.

Köp av utbildning från annan aktör sker redan i dag, från exempelvis Säffle och Bengtsfors. Denna möjlighet skulle i framtiden kunna användas för att komplettera lärlingsupplägget, där tanken är att 70 procent av undervisningen ska ske ute på företagen.

Kommunstyrelsen föreslås nu ge i uppdrag att ta fram ett konkret upplägg för en lärlingsbaserad industriutbildning.

Artikeltaggar

Åmåls kommunGymnasieskolanIndustrierKarlbergsgymnasietKommunstyrelsenKristoffer LjungSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.