Hoppa till huvudinnehållet

Systrarna Ackerblad slog upp dörrarna till somriga smultronstället: ”Jättekul”

Publicerad:
Elvira och Elin Ackerblad sommarjobbar på Strandkaféet.
Elvira och Elin Ackerblad sommarjobbar på Strandkaféet. Foto: Andreas Dagström

Lite i skymundan har Strandkaféet smugit igång säsongen. Systrarna Elin och Elvira Ackerblad ska servera sommarens gäster.

– Det känns jättekul och bra, säger de unisont.

15-åriga Elin Ackerblad och 17-åriga Elvira Ackerblad går till vardags på Kristinebergskolan respektive Karlbergsgymnasiet. Men sedan i måndags är de arbetskamrater. Tillsammans ska de ägna större delen av sommaren åt att servera kaffe, glass, läsk, räkmackor och andra godsaker åt Strandkaféets gäster.

– Vårt första riktiga sommarjobb, konstaterar systrarna, som gläder sig åt chansen:

– Det känns jättekul och bra.

Som en kniv

Desto mer meriter har flickornas chef, Carina Nordgren, som tidigare drivit både Örnäsrestaurangen och travrestaurangen. Hon är också tidigare lanthandlare, samt utbildad ekonom och frisör.

– Det är svårt att sätta mig i ett fack, och det vill jag inte att man ska kunna göra heller. Jag är är som en schweizisk armékniv, vass på allt.

Närmast kommer hon från Tösse skola:

– Jag jobbar som bild- och textillärare där. Det trivs jag jättebra med. Kaféverksamheten blir mitt sommarjobb.

Det är första gången Elin och Elvira Ackerblad jobbar i kafé.
Det är första gången Elin och Elvira Ackerblad jobbar i kafé. Foto: Andreas Dagström

Ett bättre flöde

Carina Nordgren känner mångårige kaféarrendatorn Royne Karlsson väl. Bland annat har hon extraknäckt på hans hotell- och restaurang i Gustavsfors, Sjömagasinet.

Nu funderar de över hur Strandkaféet ska kunna utvecklas.

– Vi har ändrat flödet lite grann, säger Nordgren, och syftar i första hand på själva serveringsdelen, där glassdisken blivit mer hoplänkad med kassan, samtidigt som ett visst mått av självbetjäning införts för bakverken.

Flotten ska fixas

En annan nyhet mot förra året är att kaféet håller öppet varje dag under sommaren, ofta till sent.

– Det var Stadshotellet som började med den typen av stängningstid i Åmål, säger Carina Nordgren, som - givetvis - även har jobbat en sväng på Stadt.

Under sommaren är det också tänkt att Strandkaféet ska renovera den stora flotten som ligger och guppar nere vid stranden.

– Flotten var i sämre skick än vad jag trodde, så nu byter vi ut allt, säger Royne Karlsson.

För att få ett bättre kundflöde har glassdisken integrerats med med kassan, samtidigt som kunderna nu kan plocka på sig bakverk själva i en intilliggande kyl.
För att få ett bättre kundflöde har glassdisken integrerats med med kassan, samtidigt som kunderna nu kan plocka på sig bakverk själva i en intilliggande kyl. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålFrisörerGlassGustavsforsHandelHotellKarlbergsgymnasietKristinebergskolanMat och dryckRestaurangerRoyne KarlssonTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.