Hoppa till huvudinnehållet

Elever gör tidning om Auschwitz-resan: ”Svårt att ta in”

Publicerad:
Elva niondeklassare på Kristinebergsskolan gör en tidning och har en utställning på skolan om sin Auschwitzresa. Agnes Troland och Moa Weiberg, som båda var med i Polen, spanar in bilder från resan.
Elva niondeklassare på Kristinebergsskolan gör en tidning och har en utställning på skolan om sin Auschwitzresa. Agnes Troland och Moa Weiberg, som båda var med i Polen, spanar in bilder från resan. Foto: Fredrik Tacacho

I början av maj fick ett antal elever och lärare från Kristinebergsskolan chansen att resa i förintelsens fotspår i Polen. Intrycken och all information de fått ta del av har de nu sammanställt i en tidning och en utställning på skolan.

– Det sista guiden sa när vi skulle lämna Birkenau var: Nu har ni varit här. Nu är er uppgift att berätta vidare om det, säger läraren Marie Teiler.

Eleverna tog guiden på orden. Intrycken från besöken bearbetades både på plats, i form av dagliga anteckningar, och efter resan genom ett antal artiklar som de nu har sammanställt i en tidning om resan.

– Ni har skrivit väldigt bra om resan och beskriver den känslan ni hade väldigt bra, säger resursläraren Annika Runelid som var med på resan.

Arbete ger dig frihetLivet var starkare än döden

Artiklarna tar bland annat upp människoöden, överlevare och förintelsens hjältar.

– Guiderna var väldigt noga med att berätta om människoöden. Man fick följa en person från att de flyttade från de judiska kvarteren till gettot och sedan vidare till lägret, säger Marie Teiler, en av lärarna som var med på resan.

Besökte tidigare gettot

Resan, som organiserades av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), inleddes med en guidad stadsvandring i Krakow där de fick vandra samma väg som judarna gick under andra världskriget när de förvisades till det framväxande gettot i staden.

– På den tiden var det en mur runt gettot. Den finns inte kvar nu men det finns lämningar kvar som man kan se. Muren hade de byggt i form av gravstenar så att det verkligen skulle förnedra och låta judarna förstå att det här skulle leda till döden. Det var känslomässigt, säger Marie Teiler.

Eleverna fick ansöka om att följa med på resan och elva elever valdes sedan ut: Shawqy Dalo, Maya Storm, Tilde Körner, Moa Weiberg, Julia Svensson, Agnes Troland, Olle Loftman, William Halldin, Jonathan Cederwall, Smilla Johansson och Anne-Louise Vestlund (saknas på bilden). Med på resan var även lärarna Martin Johansson och Marie Teiler samt resursläraren Annika Runelid.
Eleverna fick ansöka om att följa med på resan och elva elever valdes sedan ut: Shawqy Dalo, Maya Storm, Tilde Körner, Moa Weiberg, Julia Svensson, Agnes Troland, Olle Loftman, William Halldin, Jonathan Cederwall, Smilla Johansson och Anne-Louise Vestlund (saknas på bilden). Med på resan var även lärarna Martin Johansson och Marie Teiler samt resursläraren Annika Runelid. Foto: Fredrik Tacacho

Vid besöket i den lilla staden Rabka fick de ta del av ytterligare exempel på de grymheter som judarna utsattes för under andra världskriget. Som den stig där soldaterna tränade skytte på levande måltavlor. Judarna beordrades först att gräva ett dike, sedan ställdes upp på rad eller fick springa framför skjutande soldater.

– De ramlade ner i diket och så kunde man begrava dem, säger Marie Teiler.

I Rabka besökte de även en judisk kyrkogård där de tände ett ljus för alla offer under förintelsen.

– Det var känslosamt för många, säger Marie Teiler.

Julia Svensson visar bilder från resan för kompisen Fanny Högberg.
Julia Svensson visar bilder från resan för kompisen Fanny Högberg. Foto: Fredrik Tacacho

Resan avslutades med besök i två av de mest kända fånglägren i Polen, Auschwitz och Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz, med sin kända skylt ”Arbeit macht frei”, var mindre än eleverna föreställt sig, berättar de. I dag hyser byggnaderna bland annat ett museum med information, bilder och föremål från tiden det begav sig.

– Håret och barnskorna var jobbigast att se, säger Olle Loftman, en av eleverna.

– Det var svårt att ta in, fastän vi var på plats, säger Smilla Johansson.

Resan har satt djupa spår hos både elever och lärare.

– Man har blivit mer tacksam för allt i vardagen. De blev ju ifråntagna allt som vi tar för givet, säger eleven Moa Weiberg.

Annika Runelid är imponerad över hur eleverna stöttade varandra under resan.

– Ni har varit så respektfulla och vördnadsfulla nästan över det vi fått höra och så har ni har ni haft en otrolig värme mot varandra, säger hon.

I början av maj besökte ett antal Kristinebergselever koncentrationslägret Auschwitz.
I början av maj besökte ett antal Kristinebergselever koncentrationslägret Auschwitz. Foto: Privat
Resan organiserades av Svenska kommittén mot antisemitism.
Resan organiserades av Svenska kommittén mot antisemitism. Foto: Privat

Artikeltaggar

Andra världskrigetAuschwitzAuschwitzBirkenauEtik och religionKrakówKyrkogårdarLärareNöje/KulturPolenUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.