Hoppa till huvudinnehållet

Mobbning drev Emil från hemorten – idag får han vara sig själv

Publicerad:
Emil Löfström från Ed, med artistnamnet O!Dorian, fick göra årets pridelåt för Borås Pride.
Emil Löfström från Ed, med artistnamnet O!Dorian, fick göra årets pridelåt för Borås Pride. Foto: Privat

Utsatthet, mobbning och inskränkthet fick Emil Löfström att lämna hemorten Ed. Nu är han en eftertraktad frisör och popartist, med artistnamnet O!Dorian. 37-åringen har fått äran att skriva årets pridelåt för Borås Pride.

– Det är roligast att få äga skämtet själv, säger han.

Att vara ung och annorlunda i en mindre ort är enligt Emil Löfström, 37, inte den lättaste kombinationen. Han blev tidigt utsatt och illa behandlad såväl i skolan som på fritiden.

– Min familj var väldigt stöttande. Men för andra människor fick jag inte vara den jag är, så till slut flyttade jag, säger han.

Han bor sedan 2005 i Göteborg och arbetar som frisör. Men på senare tid har även en artistkarriär växt fram. Något som Dalslänningen skrivit om förut.

Tidigare i år fick han frågan om han ville skriva Borås egen pridelåt inför deras pridevecka.

– Det kändes ju jättehäftigt! Det är ett hedersuppdrag att få göra deras pridelåt, säger Emil.

Låten, som heter Army of lovers, skrevs från början egentligen inte med syfte att vara just en pridelåt.

– Jag ville bara skriva en cool låt som betyder något, säger han.

En låt om mänskliga rättigheter

Bakgrunden till låten är att han under en tågresa till Stockholm fick ett samtal där han fick veta att en låt hade skrivits till honom, och om han gillade den fick han fria händer att skriva en text.

– Jag visste först inte om jag ville. Men samtidigt var jag rädd att ångra mig om jag sa nej. Jag hade då ändå tre timmar på ett tåg att fördriva så under tiden skrev jag klart texten, säger han.

Inspirationen till texten fick han av ett inslag han hade sett på tv. Det var en kille vid namn Vladimir Medvedev som hotades att tvingas lämna sin sambo och familj här i Sverige, och bli hemskickad till sitt hemland Ryssland om han inte fick svenskt uppehållstillstånd. Han hade bott i Sverige i fem år och lämnade Ryssland med anledning av den förföljelse han var med om där på grund av sin homosexualitet.

– Det är ju helt bedrövligt med länder som har en sådan människosyn, som ska bestämma vem man får lov att älska. Så jag ville skriva en text om att vi måste stå upp för mänskliga rättigheter, säger han.

Cirkeln var sluten

Efter frågan om att göra Borås pridelåt skedde ett märkligt sammanträffande som förstärkte Emils känsla om att det var helt rätt val av honom att tacka ja. Under ett samtal med Tulay Orre, programkoordinator för Borås Pride, fick han veta att killen han hade sett på tv bor i just Borås.

Emil Löfström och Tulay Orre, programkoordinator för Borås Pride.
Emil Löfström och Tulay Orre, programkoordinator för Borås Pride. Foto: Privat

– Jag berättade för Tulay om inslaget på tv och att det var det som var inspirationen till låten. Då sa hon ”men det måste ju vara Vladimir du pratar om”. Det visade sig att hon jobbade med honom och hade varit med och hjälpt honom. Då var cirkeln sluten på något vis, säger Emil.

Låtnamnet ”Army of lovers” syftar delvis till att hylla popgruppen med samma namn, där bland annat Jean-Pierre Barda var med. Att Jean-Pierre Barda dessutom vid förfrågan ville vara med i både videon och som inslag i låten tycker Emil Löfström är jättekul.

– Han är ju dessutom också frisör och vet hur man kan kombinera det med artistyrket, säger han.

”Hål i huvudet”

Även Vladimir Medvedev är med i låten, vilket Emil tycker är väldigt fint. Han säger att målet med låten nu är att se till att Vladimir ska få svenskt medborgarskap. Som läget ser ut just nu får han stanna här till september i år. Sedan måste han tillbaka till Ryssland för att ansöka om svenskt medborgarskap därifrån.

– Det är ju hål i huvudet på det svenska systemet. Att han ska behöva åka dit för att ansöka och då riskera att istället skickas ut i kriget som pågår, säger Emil.

Vladimir Medvedev och Emil Löfström under inspelningen av musikvideon till låten Army of lovers.
Vladimir Medvedev och Emil Löfström under inspelningen av musikvideon till låten Army of lovers. Foto: Privat

Släpper ett album

Planerna för Emil framöver är att under sitt artistnamn O!Dorian uppträda med den nya låten under Borås Pride. Sedan bär färden vidare till Stockholms pridefestival för att spela låten även där. I höst släpper han även en ny låt som egentligen var ett melodifestivalbidrag tänkt till popduon Lili och Susie.

– Jag fick ta över låten och bad då om att få skriva om texten så att den passade mig, säger han.

I början av nästa år släpper han ett helt album som kommer att heta Megalomania.

– Megalomania betyder ju storhetsvansinne, vilket jag vet att det finns folk som har sagt om mig. Så det är ju lite roligt att driva med folks fördomar och förutfattade meningar och få äga skämtet själv, avslutar Emil.

Artikeltaggar

Army of LoversBoråsDalslänningenFrisörerHBTQ-rörelsenJean-Pierre BardaMänskligtMobbningRysslandStockholmTV

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.