Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkorna önskar Åmål en underbar sommar

Publicerad:
”Vi i Åmåls kyrkor vill verkligen finnas till för Åmål”, skriver insändarskribenten.
”Vi i Åmåls kyrkor vill verkligen finnas till för Åmål”, skriver insändarskribenten. Foto: Andreas Dagström

I alla tider har kyrkan varit med och påverkat samhället. Allt har inte skötts bra eller varit perfekt och felfritt, men väldigt mycket av det som vi idag ser som en naturlig del av samhället står faktiskt kyrkan som inspiratör och igångsättare av.

Den form av sjukvård och utbildning vi ser idag har i mångt och mycket växt fram ur kyrkans djupa engagemang för människors välmående – inte bara andligt men alltså också fysiskt och psykiskt. Social trygghet har ofta präglats av kyrkans och kristendomens värderingar om allas lika rätt och värde.

Upplysningstiden och industrialiseringen av västvärlden anses ofta vara en vagga för det moderna samhället. Men det talas väldigt lite om kyrkans roll, och kanske framförallt om de kristna väckelserörelserna som pågick samtidigt och parallellt.

Kyrkan och väckelserörelserna förvandlade miljontals människor som inte bara blev frälsta och på Jesus troende, men också ofta upprättade från kanske både alkoholism, fattigdom och misär till att bli starka, friska, ärliga, ansvarstagande och arbetsföra människor. Dessa människor blev ofta mycket viktiga ”byggstenar” som det moderna samhället byggdes upp på.

Äktenskap och familjer räddades när Bibeln kom in och spritflaskan slängdes ut.

Samhällen räddades när många av de som tidigare tillhört samhällets lägre krets fick möta Jesus, och fick då kraft att vilja vara med och bygga upp våra samhällen. En del av dem blev viktiga politiker, andra starka företagare och ansvarstagande samhällsmedborgare.

Vi i Åmåls kyrkor vill verkligen finnas till för Åmål. Vi vill finnas till för alla i både glädje- och sorgetider som dop, konfirmation, bröllop och begravningar. Det är alltid någon som föds och alltid någon som dör, alltid någon som gläds och alltid någon som sörjer – för alla dessa vill kyrkan finnas till!

Ett sådant exempel har varit artiklarna ”Betraktelse inför helgen” som kyrkorna har fått skriva i PD varje vecka och som vi vet att många har blivit uppmuntrade av och väldigt tacksamma för. Nu blåser förändringens vindar över PD och beslut har tagit att betraktelserna inte längre ska finnas med i tidningen.

Vi kyrkor vill därför verkligen passa på att tacka PD för möjligheten att ha fått medverka varje vecka i så många år.

Kyrkorna i Åmål vill till slut önska hela Åmål en fantastisk sommar och vi vill göra det på det allra bästa sätt vi kan tänka oss – och det är att be och önska Guds rika välsignelse över hela Åmål stad och kommun och alla dessa innevånare.

I Jesu namn!

Kyrkorna i Åmål:

Svenska kyrkan

Katolska kyrkan

Equmeniakyrkan

Pingstkyrkan

Elimkyrkan

genom Lennart Fjell

Artikeltaggar

ÅmålBegravningBröllopDopElimkyrkanEqumeniakyrkanJesusKyrkorLennart FjellMänskligtSvenska kyrkan

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.