Hoppa till huvudinnehållet

Tystnad råder – och stängda dörrar

Publicerad:
”Gillar Ni tystnadskulturen i Åmål?”, skriver insändarskribenten och riktar sig till Åmålsborna.
”Gillar Ni tystnadskulturen i Åmål?”, skriver insändarskribenten och riktar sig till Åmålsborna. Foto: Sara Abed Alhaleem

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Två skrivelser har kommit ut från politikerhåll. Det första från Michael Karlsson (M) det tillkom efter att jag på hotellet sagt till honom att han måste göra en konsekvensutredning, det är inte Svensk Handels sak att göra.

Det blev en halvsanning. Karlsson skrev inte att han – som han sagt till mig – skall göra det när han vet vilka etableringar som kommer och inte något om p-platserna. Han skriver att ”några” kommer att beröras av detaljplanen.

Detta är inte riktigt. Det är väldigt många som kan bli ekonomiskt skadade av detta. Villaägare ser sina priser rasa, naturen förstörs, en mängd butiker ser sina handelsmöjligheter försämras och fastighetsägare som får stora problem.

Alla samtal har sker bakom stängda dörrar och inget kommer ut. Det var ett så kallat ”samråd” på Stadshuset. Jag och cirka 80 andra var där. Vad betyder ”samråd”? Jo, att överlägga och slå sina kloka huvuden ihop.

Så här var det: Mötet leddes av Björn Wennerström. Efter 20 minuter konstaterades att högtalarna inte fungerade. Alla som yttrade sig hade kritiska åsikter om planen och p-platserna. Ett antal politiker häckade vid väggen men ingen – inte en enda en – kommenterade kritiken. Kan detta kallas samråd?

Wennerström hade även nöjet att neka mig ordet när jag begärde det. Hela denna tillställning var en fars!

Ett möte på inbjudan av Fastighetsägarna visade sig vara för villaägare och småhus. Med föredrag av bland annat Vänersborgs museum och Fastighetsägarna om hur man sköter hus. Halva publiken hörde inte vad som sades, då sa jag till MK att ni måste ha högtalare så att vi hörs. Då kom högtalarna fram.

I övrigt vanns inget intresse av att ta upp planändringen eller p-platserna eller Vitsippekullen.

En andra skrivelse, från samtliga politiker, kom i PD. Troligen efter att jag frågat Lars Ottosson om det var så att politikerna ville ha krig med Åmåls invånare. Hela andan i denna artikel andades ”klaga inte”, ”håll tyst”, ”det är vi som bestämmer”.

Det är tragiskt. Ingen av våra så kallade förtroendevalda inser att det råder stor oro i vårt samhälle. Att ingen kan föreställa sig hur förespråkare för Vitsippekullen som skall sprängas, butiksägare, villaägare och fastighetsägare känner det. Liksom alla som vill ha ett trivsamt centrum. Skall de tacka och ta emot och tiga still?

Jag förstår, för jag har varit drabbad. När Göfab etablerade sig så körde kommunen ut min största hyresgäst Lågprismagasinet. Detta medförde och hörde ihop med, att jag fick en hjärtinfarkt.

Vad tycker Ni Åmålsbor, är kommunikationen bra?

Varje företag som skall göra en stor förändring, börjar med att ”informera” ”instruera” samt ”entusiasmera” sina medarbetare. Här i Åmål gör man tvärs emot, här har man hemligheter och informerar inte vad som är på gång och massor med Åmålsbor är förbannade. Tycker Ni att detta är rätt skött?

Planen är nog klar i augusti och då hinner ingen konsekvensanalys göras. Då har politikerna lyckats och gör som dom vill.

Gillar Ni tystnadskulturen i Åmål? (”Svara inte, säg inget, så tröttnar dom = ett hån). Är detta demokrati?

Jag önskar detta:

Att alla ställer upp och demonstrerar och bildar ett nytt parti ”För Åmåls bästa”.

Att hela planarbetet stoppas och att det först görs en konsekvensanalys.

Att vi inte får åtta-tio lågprishallar.

Alla kort på bordet. Det är ”vår” stad, inte bara er.

Till sist, till politikerna: Underskatta inte oss Åmålsbor, vi är inte så dumma som ni tror.

Per Enger

Artikeltaggar

ÅmålBostad och byggenButikerDetaljplanerHandelHandelsNiklas EkbergOroligheterSocialdemokraternaSunneTystnadskultur