Hoppa till huvudinnehållet

Rosettregn över ÅRK-ryttarna i helgens meeting: ”Aldrig känts så fin som nu”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Johanna Berggren och Martini knep en andraplacering på både lördagen och söndagen.
Johanna Berggren och Martini knep en andraplacering på både lördagen och söndagen. Foto: Sanna Stark

Det riktigt haglade placeringar över Åmåls ridklubbs ekipage när Åmålshoppet arrangerades i paddocken på Finserud i helgen.

– Han har aldrig känts så fin som han gör nu, säger Johanna Berggren om sin tävlingskompanjon Martini.

Totalt var det 260 starter på Åmåls ridklubbs meeting Åmålshoppet i helgen och hemmaryttarna gjorde fina rundor med sina hästar.

Lördagen inleddes med en Lätt E med höjd från 40 till 70 centimeter i respektive kategori. Där red Åmålsryttaren Nellie Jägergren både snabbt och felfritt och knep en tredjeplacering med welshstoet Lady Donetti.

Sötchock! Nellie Jägergren tog en fin placering med ponnyn Lady Donetti på lördagen.
Sötchock! Nellie Jägergren tog en fin placering med ponnyn Lady Donetti på lördagen. Foto: Privat

I kategori C red Vilda Skärlund och stoet Light Mist också snabbt och felfritt i både grundomgång och omhoppning, men hamnade strax utanför placering.

I Lätt D blev Lovisa Rydholm och fuxponnyn Findus tredjeplacerade efter en felfri ritt.

Lovisa Rydholm tog en tredjeplacering med sin ponny Findus.
Lovisa Rydholm tog en tredjeplacering med sin ponny Findus. Foto: Privat

Både ponny och häst

I lördagens tredje klass, Lätt C, vann Åmåls ridklubbs Jonna Eriksson kategori B tillsammans med stoet Astiz Inez. I kategori A gjorde både Joline Eriksson och Svea Larsson fina och felfria rundor med sina ponnyer Minuette och Joe, men hamnade utanför placering.

Därefter var det dags för storhästarna att göra entré på lördagen. I 80 centimeter knep Johanna Berggren, tillsammans med svenska halvblodsvalacken Martini, en andraplacering efter en snabb och felfri omhoppning.

En snabb och felfri omhoppning resulterade i en andraplacering för Johanna Berggren och Martini i 80-centimetersklassen på lördagen.
En snabb och felfri omhoppning resulterade i en andraplacering för Johanna Berggren och Martini i 80-centimetersklassen på lördagen. Foto: Sanna Stark

I kategori B, utan omhoppning, red Linnea Fahlke och Mafalda, Frank Kutscher och Like De Lune och Nina Andersson och Euphorbia felfritt i både 80- och 90-centimetersklassen.

Andra dagen

På söndagen gjorde Nellie Jägergren och Lady Donetti comeback och tog en andraplacering i klassen Lätt E+. I Lätt D+ vann Jonna Eriksson med Astiz Inez i kategori B och i kategori C knep Svea Larsson en tredjeplacering tillsammans med Joe.

Det var förstås inte bara Åmålsryttare som gjorde bra ifrån sig på helgens meeting på Finserud. På söndagen gjorde gjorde Elina Blomqvist och Drumcong Sean från Trossnäs FRK Karlstad sin första banhoppningstävling och blev tredjeplacerade i LE+. ”Vi är så toknöjda, trots att de vägrade ut sig I andra rundan”, säger mamma Helen Blomqvist.
Det var förstås inte bara Åmålsryttare som gjorde bra ifrån sig på helgens meeting på Finserud. På söndagen gjorde gjorde Elina Blomqvist och Drumcong Sean från Trossnäs FRK Karlstad sin första banhoppningstävling och blev tredjeplacerade i LE+. ”Vi är så toknöjda, trots att de vägrade ut sig I andra rundan”, säger mamma Helen Blomqvist. Foto: Privat

I Lätt C+, med ackumulator, tog Jonna Eriksson och Astiz Inez en andraplacering med 61.0 poäng.

”Riktig läromästare”

Åmåls ridklubb hade ett tätt startfält med hemmaryttare även på söndagens storhästklasser.

Emma Zackariasson, med hästen Dallas, red både snabbt och felfritt i 90 centimeter och vann klassen. En revansch från lördagens 80-klass, då ekipaget drog på sig allt för många sekunder.

– Dallas kändes fantastisk i dag, han hade en sådan positiv inställning till hindren under hela rundan. Jag la honom lite knasigt i mitten av banan ungefär, men han löser det så bra, och det är jag så tacksam för, säger Emma Zackariasson efter segervarvet.

Emma Zackariasson och Dallas belönades med segertäcke och en blågul rosett.
Emma Zackariasson och Dallas belönades med segertäcke och en blågul rosett. Foto: Sanna Stark

”Klarhet till klarhet”

Johanna Berggren och Martini var hack i häl och kom på andra plats.

– Han har aldrig känts så fin som han gör nu. Det är hans tredje tävling och han går från klarhet till klarhet. I gårdagens 90-klass hade vi ett förargligt nedslag, men det är sådant som händer. Jag var jättenöjd när vi åkte hem ändå, säger hon.

Johanna Berggren och Martini kom tvåa även i söndagens klass.
Johanna Berggren och Martini kom tvåa även i söndagens klass. Foto: Sanna Stark

Rutinerat ekipage

I helgens näst sista klass, 1 meter, red Stella Olsson och Rafael W snabbt, enkelt och felfritt vilket resulterade i en tredjeplacering.

Stella Olsson och Rafael W knep en tredjeplacering i enmetershoppningen.
Stella Olsson och Rafael W knep en tredjeplacering i enmetershoppningen. Foto: Sanna Stark

Många sponsorer

Åmålshoppet, som är årets största tävling på Åmåls ridklubb, är en viktig inkomstkälla för den annars ekonomiskt hårt ansträngda klubben. För att locka många utomstående ekipage arrangerades bland annat hästloppis, käpphästhoppning, snack-bar samt goodiebags till alla startande.

Dessutom har tävlingssektionen och klubbens medlemmar arbetat hårt för att ragga sponsorer till tävlingen, och rekordmånga sponsrande företag blev det.

Johanna Berggren är en av många som dragit i trådarna i jobbet bakom Åmålshoppet.
Johanna Berggren är en av många som dragit i trådarna i jobbet bakom Åmålshoppet. Foto: Sanna Stark

– Det är kontakter som gäller. Jag höll på med styrkelyft förr, och inför detta hörde jag av mig till mina gamla kontakter därifrån. Hästfolk behöver ju också träningskläder och det var så många som nappade så att jag blev förvånad själv. Nu är det viktigt att sponsorerna känner att de får engagemang tillbaka, säger Johanna Berggren.

Funktionärer viktiga

Lika viktig uppgift har förstås funktionärerna, som fanns på plats på exempelvis parkeringen, kafeterian och inne på tävlingsbanan.

Funktionärer spelar förstås en viktig roll i arrangerandet av Åmålshoppet.
Funktionärer spelar förstås en viktig roll i arrangerandet av Åmålshoppet. Foto: Sanna Stark

– Alla har jobbat ideellt på helger, kvällar och all annan ledig tid för att få till det här, enbart för att få ha kvar vår ridklubb. Pappor, syskon. Alla har hjälpt till, utan våra duktiga funktionärer får vi inte ihop det. Vi har fått så fin respons på tävlingen hittills, säger Johanna Berggren, och hintar om att det redan nu planeras för nästa tävling i november – om stallbygget går som planerat.

Marleen Nilsson Dahlbeck hade otur. Efter en fin runda skyggade Mitch van Tatum i ett hörn och vägrade ut sig på ett av de sista hindren på banan.
Marleen Nilsson Dahlbeck hade otur. Efter en fin runda skyggade Mitch van Tatum i ett hörn och vägrade ut sig på ett av de sista hindren på banan. Foto: Sanna Stark
Emma Bohm Forsberg och Danita hade en retsam rivning och drog på sig fyra fel i 90 centimetershoppningen, avdelning B.
Emma Bohm Forsberg och Danita hade en retsam rivning och drog på sig fyra fel i 90 centimetershoppningen, avdelning B. Foto: Sanna Stark
Linnea Fahlke och Mafalda gjorde två felfria rundor på lördagen, men på söndagen tycktes orken ta slut hos det svenska halvblodsstoet. Efter vägran två gånger om blev ekipaget uteslutna.
Linnea Fahlke och Mafalda gjorde två felfria rundor på lördagen, men på söndagen tycktes orken ta slut hos det svenska halvblodsstoet. Efter vägran två gånger om blev ekipaget uteslutna. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

FinserudGranngårdenHästsportIda WargNina AnderssonParkeringSyskonTrossnäs FRK KarlstadTösseÅmålÅmåls Ridklubb

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.