Hoppa till huvudinnehållet

Ruskväder sänker inte bluesstämningen på campingen: ”Inget slår regnet 2009”

Publicerad:
Kai Hansen och May-Britt Knutsen från Asker, och Asbjørn Eriksen och Solfrid Fagerbekk från Trondheim, reser världen över för att gå på bluesfestivaler tillsammans. Inget slår dock bluesen i Åmål, menar de.
Kai Hansen och May-Britt Knutsen från Asker, och Asbjørn Eriksen och Solfrid Fagerbekk från Trondheim, reser världen över för att gå på bluesfestivaler tillsammans. Inget slår dock bluesen i Åmål, menar de. Foto: Sanna Stark

Blåst, ösregn och sol om vartannat. Tisdagens ruskväder hindrade dock inte glada bluesentusiaster, tvåbenta som fyrbenta, från att börja ladda inför bluesfesten.

På tisdagsförmiddagen lös bluesgästerna fortfarande med sin frånvaro vid bluescampingen vid Kamratgården. Däremot har en hel del husbilar och husvagnar börjat rulla in på Örnäs camping.

– Vi kom i går, och stannar hela veckan. Måndagen är lugn, då hinner man nyktra till lite innan vi åker hem, säger Carl Granath, från Vara.

Han, och Tomas Sjöberg från Skövde, träffades och blev vänner på bluesfestivalen för tio år sedan. Nu har de hunnit göra sig hemmastadda i husbil och husvagn tillsammans med sina respektive, och inväntar ett kompisgäng på ytterligare sju personer.

Vattnet flöt

Och lite ruskväder är inget som hindrar dem.

– Jag har varit på bluesfestivalen 15 gånger nu. Inget slår regnet 2009, då flöt vattnet i centrum och det verkligen öste ner. Men bluesfestivalen körde på, säger Carl Granath.

Någon särskild dag eller programpunkt under bluesfesten har de inte siktat in sig på.

– Det roligaste är att träffa folk. Alla är glada och trevliga, och så får man ju bevisligen vänner för livet i Åmål, säger Carl Granath.

Carl Granath tar motorcykeln in till centrum.
Carl Granath tar motorcykeln in till centrum. Foto: Sanna Stark

”De med hundarna”

Ett gäng husbilar därifrån har norrmännen Kai Hansen och May-Britt Knutsen, från Asker, och Solfrid Fagerbekk och Asbjørn Eriksen, från Trondheim börjat ladda sedan de kom i söndags. De har åkt över hela världen för att gå på bluesfestivaler tillsammans, berättar de.

– Bland annat i Mississippi. Andra festivaler blandar in mer rock i musiken, men här i Åmål kan man lyssna på den riktiga bluesen, säger Solfrid Fagerbekk.

Och bluesfesten lockar inte bara tvåbenta verkar det som. Med sig på resan har Solfrid Fagerbekk och Asbjørn Eriksen sina sex hundar.

– Det här är semester, och då är dem med, säger Asbjørn Eriksen om sina fyrbenta familjemedlemmar.

– Vi är igenkända som ”de med hundarna” här, säger Solfrid Fagerbekk.

Ragnhild och Leif Strøm, från Dröbak, Norge, står med husbilen på Örnäs camping till på torsdag. Därefter flyttar de upp till fotbollsplanen. Nu ser de fram emot att träffa bluesvänner och lyssna på musik dagarna i ända.
Ragnhild och Leif Strøm, från Dröbak, Norge, står med husbilen på Örnäs camping till på torsdag. Därefter flyttar de upp till fotbollsplanen. Nu ser de fram emot att träffa bluesvänner och lyssna på musik dagarna i ända. Foto: Sanna Stark
Carl Granath brukar ha med en pool, som fylls med allt från diskmedel till badleksaker, till Åmåls bluesfest. Den har blivit lite av ett kännetecken på campingen, men i år fick den stanna hemma.
Carl Granath brukar ha med en pool, som fylls med allt från diskmedel till badleksaker, till Åmåls bluesfest. Den har blivit lite av ett kännetecken på campingen, men i år fick den stanna hemma. Foto: Sanna Stark
Ett gäng husbilar och husvagnar har rullat in på Örnäs camping inför Åmåls bluesfest.
Ett gäng husbilar och husvagnar har rullat in på Örnäs camping inför Åmåls bluesfest. Foto: Sanna Stark

Läs mer från Bluesfestivalen här:

Bluesveckan är här – detta händer på Åmåls restauranger och uteställenTrout och Hill på Åmåls Bluesfest – amerikanska gäster förgyller som vanligtTalanger utvecklas på Åmåls bluesskola: ”Jag vill gärna ha ett band”

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestBluesCampingHusbilarHusvagnarMusikNorgeÖrnäs campingTrondheim

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.