Hoppa till huvudinnehållet

Louise Hoffsten ger järnet: ”Ska bli skitroligt att komma till Åmål”

Publicerad:
Louise Hoffsten uppträdde 2013 i samband med finalen av Melodifestivalen i Friends Arena, med låten ”Dead fish follow the stream”.
Louise Hoffsten uppträdde 2013 i samband med finalen av Melodifestivalen i Friends Arena, med låten ”Dead fish follow the stream”. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

På fredag är sångerskan Louise Hoffsten tillbaka som dragplåster på bluesfesten.

– Det ska bli skitkul att komma till Åmål, säger hon.

En Sveriges största sångerskor, Louise Hoffsten, är tillbaka på Åmåls Bluesfest. Senast hon var här var 2004 men hur det var då kommer hon inte riktigt ihåg.

– Det var så länge sen och det har hunnit hända en hel del sen dess. Men jag vet ju att det är en väldigt kul festival, dit det kommer mycket folk som gillar musik.

Sedan barnsben

57-åriga Louise Hoffsten har sjungit sedan barnsben och varit professionell sedan 1980-talet då hon faktiskt började som sångerska i Claes Yngströms band Sky High.

Hennes stora genombrott hos den breda svenska publiken kom 1993 då hon fick en Grammis och tilldelades Rockbjörnen för albumet ”Rhythm & blond” med dunderhitten ”Let the best man win”.

Med pappa som jazzmusiker i Linköping blev det en hel del jazz, men också blues, till en början. Men Louise Hoffsten har i sin karriär blandat rejält med både pop och rock.

Hon vill inte beskriva sig själv som en bluessångerska.

– Nej, jag vill inte kalla min musik för renodlad blues. Jag blandar fler färger i paletten, säger hon.

Hur tänker du inför att du ska ställa dig på scenen i Åmål, på bluesfestivalen? Anpassar du låtlistan?

– Låtlistan är inte klar så vet jag inte riktigt vad det blir. Men det kommer att bli en del blandat. Åmålsborna kan förvänta sig en del gamla låtar men också en del nya som jag inte gjort från scen särskilt länge, säger Louise Hoffsten.

MS mitt i karriären

När hon var mitt uppe i karriären, med en USA-satsning nära förestående, diagnosticerades Louise Hoffsten med multipel skleros, MS.

Under slutet av 1990-talet skrev hon en självutlämnande bok, ”Blues”, där hon tog upp hur hon drabbats och hur hon försöker hantera sjukdomen.

Louise Hoffsten på röda mattan i Stockholm 2022. På fredag landar hon i Åmål.
Louise Hoffsten på röda mattan i Stockholm 2022. På fredag landar hon i Åmål. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter en del grubblerier i livet gjorde hon till slut en rejäl musikalisk comeback 1999. Året därpå sjöng hon Bob Dylan inför Bob Dylan, i samband med utdelningen av Polarpriset.

Trout och Hill på Åmåls Bluesfest – amerikanska gäster förgyller som vanligtTalanger utvecklas på Åmåls bluesskola: ”Jag vill gärna ha ett band”

Med sjukdomen vid sin sida har Louise Hoffsten ändå fortsatt att jobba, fortsatt att producera album och fortsatt att turnera. I fjol kom senaste albumet ”Crossing the boarder”.

Och hon ger järnet från scenen – så mycket hon orkar.

Hur är det att vara på turné, är det slitsamt?

– Jag kan inte föreställa mig ett liv utan att vara på turné. Det finns inget bättre än att möta publiken. Numera lägger jag också in lite hål i turnéplanen så att jag hinner hem och återhämta mig emellanåt.

Hem är sedan länge Stockholm, även om Louise Hoffsten är starkt förknippad med Linköping.

”Kors och tvärs”

Trots luftig turnéplan spelar Louise Hoffsten ändå i Oskarshamn på torsdagen, i Åmål på fredagen och sen tillbaka till Småland och Unnaryd på lördagen och Hinsekind utanför Växjö på söndagen.

– Ja, så är turnélivet. Det är kors och tvärs.

Med sig på turnén har hon två kompmusiker, Johan Glössner och Rickard Krantz, som båda spelar gitarr.

– Men det blir lite trummor också och så spelar jag munspel. Och alla sjunger, säger Louise Hoffsten.

Hon ser fram emot spelningen i Bluesterminalen och mötet med publiken.

– Det ska bli skitroligt att komma till Åmål. Härligt!

Läs också:

Bluesveckan är här – detta händer på Åmåls restauranger och uteställen

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestBluesJazzLouise HoffstenMusikPopSky High

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.