Hoppa till huvudinnehållet

Talanger utvecklas på Åmåls bluesskola: ”Jag vill gärna ha ett band”

Publicerad:
School of blues repar för fullt i kulturskolans lokaler på Karbergsgymnasiet. Här sjunger Lilja Follestad och Louie Stensdotter med läraren Ida Bang på gitarr. I bakgrunden skymtar Teo Hedenberg  på trummor.
School of blues repar för fullt i kulturskolans lokaler på Karbergsgymnasiet. Här sjunger Lilja Follestad och Louie Stensdotter med läraren Ida Bang på gitarr. I bakgrunden skymtar Teo Hedenberg på trummor. Foto: Roger Pettersson

Under bluesveckans tre första dagar är det febril aktivitet i kulturskolans replokaler på Karlbergsgymnasiet. Det är tredje året för School of blues med tio entusiastiska elever som skriver egna texter, repar och jammar för fullt.

I år genomförs tredje upplagan av School of blues på Karlbergsgymnasiet. Tio elever träffas under tre dagar och under ledning av en meriterad kvartett lärare som består av Fredrik Karlsson, Matte Gustafsson och bluesprofilerna Lisa Lystam och Ida Bang.

Hälften av eleverna var med på bluesskolan redan i fjol. Eleverna ska vara mellan 15 och 25 år, men i år har det gjorts undantag både uppåt och neråt i åldrarna. Den yngste deltagaren Wille Andersson är bara 13 år och har sagt att han vill bli världens bästa gitarrist. Louie Stensdotter Åkesson, med en fantastisk sångröst, är 29 år och äldst av årets elever.

Louie Stensdotter Åkesson kommer precis som ytterligare fyra av årets elever från Stockholm där hon har pluggat musikal på Balettakademin. Under tisdagsförmiddagen hade eleverna låtskrivarlektion och Louie Stensdotter Åkesson arbetade tillsammans med Lilja Follestad.

Stor inlevelse

– Jag och Lilja skrev texten på 20 minuter och repade sedan ihop den på lika kort tid. Jag trodde inte det kunde gå så snabbt att göra en låt, säger Louie Stensdotter Åkesson.

Wilmer Ilonen, Fredrik Karlsson och André Nyqvist hänger i musiksalarna på Karlberg.
Wilmer Ilonen, Fredrik Karlsson och André Nyqvist hänger i musiksalarna på Karlberg. Foto: Roger Pettersson

Deltagarna delades in parvis och låtarna de skrivit framfördes sedan på eftermiddagen. Louie Stensdotter Åkesson visade prov på både en riktigt bra stämma och stor inlevelse vid framförandet.

– Det är skitkul att få spela med duktiga musiker. Jag lär mig både av lärarna och de elever som är här och spelar. Det värsta är att jag måste åka hem under veckan och kan inte vara med på bluesfesten.

Vad sjunger du helst?

– Bluesrock och soul, men jag kan tänka mig att vara varierad. Jag vill gärna ha ett band, säger Louie Stensdotter Åkesson.

Trout och Hill på Åmåls Bluesfest – amerikanska gäster förgyller som vanligt

School of blues pågår under tre heldagar, måndag till onsdag under bluesveckan. Sedan får de elever som vill och som stannar kvar hela bluesveckan möjlighet att gå upp på jamscenen nere vid bluesterminalen på fredag och lördag eftermiddag.

– Syftet med School of blues är att ta hand om ungdomar med musikaliska talanger och utveckla dem och ge dem en insikt i bluesen, säger Terje Olsen, som är ansvarig för bluesskolan.

Tidigare elev

Det har bluesskolan lyckats med. Ebba Bergqvist & The Flat tire band inleder årets bluesfest på torsdag eftermiddag i Gamla kyrkan. Ebba med ett starkt röstomfång var en av fjolårets elever.

Eleverna Wilmer Ilonen, Hugo Hammarström, André Nyqvist, Teo Hedenberg samt Lilja Follestad från norska Drammen gick på School of blues i fjol och valde att återvända även i år, vilket givetvis är tecken på att de trivs.

Bluesveckan är här – detta händer på Åmåls restauranger och uteställenLouise Hoffsten ger järnet: ”Ska bli skitroligt att komma till Åmål”Ruskväder sänker inte bluesstämningen på campingen: ”Inget slår regnet 2009”
Ida Bang, Terje Olsen, Lisa Lystam, Fredrik Karlsson och Matte Gustafsson håller igång School of blues.
Ida Bang, Terje Olsen, Lisa Lystam, Fredrik Karlsson och Matte Gustafsson håller igång School of blues. Foto: Roger Pettersson
Wille Andersson, läraren Fredrik Karlsson och André Nyqvist repar.
Wille Andersson, läraren Fredrik Karlsson och André Nyqvist repar. Foto: Roger Pettersson
Hugo Hammarström, Patrik Lillehammer, Lilja Follestad och Louie Stensdotter Åkesson framför en låt som Lilja och Louie skrev ihop texten till.
Hugo Hammarström, Patrik Lillehammer, Lilja Follestad och Louie Stensdotter Åkesson framför en låt som Lilja och Louie skrev ihop texten till. Foto: Roger Pettersson
Bluesprofilen Ida Bang är en av lärarna på bluesskolan i Åmål.
Bluesprofilen Ida Bang är en av lärarna på bluesskolan i Åmål. Foto: Roger Pettersson
Ida Agardtsson är redo att ta ton i replokalen.
Ida Agardtsson är redo att ta ton i replokalen. Foto: Roger Pettersson
Patrik Lillehammer, Lilja Follestad och Louie Stensdotter Åkesson. Louie, till höger, hämtar kraft ända nerifrån golvet.
Patrik Lillehammer, Lilja Follestad och Louie Stensdotter Åkesson. Louie, till höger, hämtar kraft ända nerifrån golvet. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestBluesDrammenGamla kyrkanKarlbergsgymnasietLärareMusikSoul

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.