Hoppa till huvudinnehållet

Trout och Hill på Åmåls Bluesfest – amerikanska gäster förgyller som vanligt

Publicerad:
Amerikanska Nikki Hill är det största namnet på lördagen i årets upplaga av Åmåls Bluesfest.
Amerikanska Nikki Hill är det största namnet på lördagen i årets upplaga av Åmåls Bluesfest. Foto: Ove Rydh

Svenska och nordiska artister dominerar men det utländska inslaget är fortfarande påtagligt i årets upplaga av Åmåls Bluesfest.

Förutom Louise Hoffsten toppas festivalen av Walter Trout, Nikki Hill och Bernard Allison.

Årets bluesfest tjuvstartar med en utställning i Kulturhuset där Anders Nilssons bluesfoton visas. Austin ”Walkin” Cane underhåller och han kommer att dyka upp även senare, under gatubluesen.

Walkin Cane gjorde stor succé under gatubluesen i fjol.

Invigs på torsdagen

Officiellt invigs festivalen i Kulturmagasinet på torsdagseftermiddagen av bluesföreningens ordförande Åsa Lundequist.

– Vi har läget under kontroll. Det mesta rullar på enligt plan, hälsar Lundequist.

Blueskontoret öppnade i tisdags och försäljningen har varit igång ett bra tag. Folk har börjat strömma till.

– Jag kan inte säga något om biljettförsäljningen i nuläget för det händer så mycket dag för dag nu men vi märker ju att intresset är stort. Trycket är hårt, det är många som ringer och hör av sig.

Jag ser fram emot att få se frukten av vårt arbete, att få uppleva bra musik och träffa många glada människor.
Åsa Lundquist
Många ser fram emot Walter Trouts besök i Åmål på fredag.
Många ser fram emot Walter Trouts besök i Åmål på fredag.

Under invigningsspelningen på torsdagen deltar bland andra också Claes Yngström. Senare på torsdagskvällen intar lokala stjärnor Kulturmagasinet.

Fredagen och lördagen är som bekant de stora dagarna för festivalen med spelningar i huvudarenan Bluesterminalen nere i hamnen. Först ut bland de stora är den svenska bluesstjärnan Louise Hoffsten som under fredag bland annat följs av Walter Trout och Bernard Allison – en riktigt stark öppning på festivalen.

Rockiga Nikki

Lördagens arenablues bjuder bland annat på norska energiknippet Rita Engedalen och rockiga Nikki Hill som vid tidigare festivalframträdanden slagit knock på publiken i Åmål.

Flera av de amerikanska bokningarna på årets bluesfest har numera Europa som bas. Ett exempel på det är Chicago-bördige gitarristen Bernard Allison som bor i Paris.

Bluesmannen Bernard Allison från Chicago och Paris, gästar Åmåls Bluesfest. Även han på fredagen.
Bluesmannen Bernard Allison från Chicago och Paris, gästar Åmåls Bluesfest. Även han på fredagen. Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU

Allison är en ny bekantskap för Åmålspubliken, liksom Katie Henry och Will Jacobs.

Söndagens avslutande gospelkonsert i Kulturmagasinet står norska Rita Engedalen och den zimbabwiska sångerskan Mariam Mandipira med soulband för, som därmed avrundar hela festivalen.

Gatubluesen lockar

För tusentals Åmålsbor och besökare är gatubluesen som bjuds på fredagen och lördagen det som är synonymt med folkfesten Åmåls Bluesfest.

Under några intensiva dagar blommar Åmål ut och blir något annat. Det sjungs och dansas och svängs till bluesmusiken på gator och torg.

Talanger utvecklas på Åmåls bluesskola: ”Jag vill gärna ha ett band”Louise Hoffsten ger järnet: ”Ska bli skitroligt att komma till Åmål”

Om vädret är med blir det en enda lång fest på stans gator.

Åmåls bluesförenings ordförande Åsa Lundquist och alla frivilliga är nu mitt uppe i slutspurten på förberedelsearbetet inför årets bluesfest.

Vad ser du mest fram emot i årets bluesfest?

– Den frågan är lika svår i år som när jag fick den i fjol, säger Åsa Lundquist. Jag ser fram emot att få se frukten av vårt arbete, att få uppleva bra musik och träffa många glada människor. Det är många som har jobbat hårt och länge med förberedelserna och nu äntligen kulminerar arbetet.

Rita Engedalen från Norge har många fans och lär dra en hel del publik från vårt västra grannland.
Rita Engedalen från Norge har många fans och lär dra en hel del publik från vårt västra grannland. Foto: Andreas Dagström

Även i år har Åmåls Bluesfest lyckats landa några starka namn, inte minst en amerikan som delvis är bosatt i Danmark.

Bluesveckan är här – detta händer på Åmåls restauranger och uteställenRuskväder sänker inte bluesstämningen på campingen: ”Inget slår regnet 2009”

Trout har bland annat spelat med John Mayall och har varit en av akterna på Sweden Rock i Norje.

– Walter Trout är definitivt vår största bokning och sen räknar vi också med, för den svenska publiken, att Louise Hoffsten blir ett rejält dragplåster. Sen är det ju mycket tycke och smak också. Jag vet att en hel del kommer för att se norska Rita Engedalen och Reidar Larsen, till exempel.

Med Walter Trout, Louise Hoffsten och Bernard Allison blir det en väldigt stark fredag?

– Det blir det. Med Nikki Hill på lördag och norrmännen blir det en stark lördag också men kanske att fredagen är lite vassare, säger Åsa Lundequist.

Bluesfesten bärs av de frivilliga – Tobba och Maria är tygansvariga varje år
Blues- och rockveteranen Clas Yngström finns med på ett hörn på Åmåls Bluesfest. Yngström hade Louise Hoffsten som sångerska i sitt band Sky High på 1980-talet.
Blues- och rockveteranen Clas Yngström finns med på ett hörn på Åmåls Bluesfest. Yngström hade Louise Hoffsten som sångerska i sitt band Sky High på 1980-talet. Foto: Jonas Ekströmer

Artister på Åmåls Blusfest 2023

Torsdag: Eva Bergkvist & The Flat Tire Band, Claes Yngströms Blue Devils, The Lowdown Saints, Göran Blues Band, Geir Westby Band, Fat Bull

Fredag: The Factory Smokers Street Revue, Beyond Rust, Mike Fall Duo, Dafgård och Tommy Trumma, Slidin’ Slim, Matti Norlin, Austin ”Walkin” Cane, Solid Zue Band, Louise Hoffsten, The Cinelli Brothers, Walter Trout, Bernard Allison, Danielle Nicole Band, Blueass Blues Band.

Lördag: A Hard Road, feat. The Hard Horns, Travellers, T-Bear & The Dukes, Austin ”Walkin” Cane, Matti Norlin, Dafgård & Tommy Trumma, Slidin Slim, Tove Gustavsson Band, Katie Henry, Rita Engedalen, Nikki Hill Band, Reidar Larsen, Will Jacobs Band, Hobos rythm ’n’ blues Section

Söndag: Rita Engedalen, Mariam Mandipira & The Soul Family

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestBeyondBluesClas YngströmFestivalerKulturmagasinetLouise HoffstenMusikReidar LarsenRita EngedalenRockSky HighWalter Trout

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.