Hoppa till huvudinnehållet

Två fick fängelse för knarkfabrik i Mellerud

Publicerad:
Två män dömdes till fyra års fängelse vardera för att ha skött en knarkfabrik som upptäcktes norr om Mellerud.
Två män dömdes till fyra års fängelse vardera för att ha skött en knarkfabrik som upptäcktes norr om Mellerud. Foto: Charlie Riedel

Fyra års fängelse blev domen för de två utländska medborgare som skötte en knarkfabrik norr om Mellerud.

50 kilo cannabis beslagtogs men om allt fått växa klart hade skörden kunnat bli 180 kilo.

Det var när en polisman från sin bil på E45 känt lukten av cannabis som polisen kunde avslöja den storskaliga cannabisodlingen i ett hus i de norra delarna Melleruds kommun.

Husrannsakan gjordes. Två utländska medborgare, 28 år respektive 57 år, fanns på platsen men det är inte troligt att det är de som ägde varken huset eller odlingen.

Fängelse och utvisning

Dock åtalade åklagaren de två för grovt narkotikabrott. Vänersborgs tingsrätt gick på åklagarens linje och nu har de båda männen dömts till fängelsestraff, på fyra år vardera.

Båda ska också utvisas ur Sverige på livstid. Om de skulle bryta mot förbudet som medför det ytterligare ett ettårigt fängelsestraff.

I utredningsarbetet tog polisen hand om knappt 50 kilo färdig cannabis. Men om allt fått växa klart beräknar polisen att det skulle handlat om en skörd på totalt 180 kilo cannabis.

Döms för 50 kilo

Dock anser tingsrätten att den senare uppgiften är spekulation och att männen ska dömas för de knappa 50 kilo färdig cannabis som fanns på fastigheten i samband med husrannsakan.

Beslaget som gjordes beräknas vara värt 6,3 miljoner kronor på marknaden. Men den fulla skörden hade kunnat ge drygt 23 miljoner kronor.

Förutom cannabisen beslagtog polisen ur huset bland annat mobiltelefoner, lampor, gödningsmedel, bevattningssystem, luftfuktare, verktyg, elcentral, fläktar, transformator – och en övervakningskamera.

Enligt polisen har fastigheten helt varit ombyggd för framställning av cannabis. Den har försetts med dieselaggregat för egen elförsörjning och med automatiserat bevattningssystem.

Vissa medgivanden

28-åringen har medgett att han skötte odlingen men har ifrågasatt den angivna mängden cannabis och att det för hans vidkommande inte handlar om att arbetet skulle ha skett i organiserad form.

57-åringen förnekar brott. Han säger att han togs till fastigheten för att laga en generator och att han därefter ombads utföra sysslor, men att han inte visste vilken typ av odling som bedrevs på fastigheten.

Den utsagan anser dock tingsrätten vara orimlig och lämnar den därför helt därhän.

Känner rädsla

Utredningen har inte kunnat visa vem som ligger bakom odlingen. 28-åringen har i förhör sagt att han inte vågar berätta vem hans uppdragsgivare är, av rädsla för repressalier.

Straffvärdet för brottet anser tingsrätten vara fem års fängelse. Flera orsaker sammantaget gör dock att rätten dömer de båda männen till fyra års fängelse.

Artikeltaggar

ÅklagareBrottBrott, lag och rättCannabisE45FängelseMellerudVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.