Hoppa till huvudinnehållet

Högsta domstolen prövar inte överklagande - 23-årig kvinna får fängelse

Publicerad:
Reporter Jonas Solberger
Jonas Solberger
jonas.solberger@nwtmedia.se
En 23-årig kvinna från Säffle valde att överklaga sin dom hela  vägen till Högsta domstolen - som inte prövar hennes fall.
En 23-årig kvinna från Säffle valde att överklaga sin dom hela vägen till Högsta domstolen - som inte prövar hennes fall. Foto: Johan Nilsson/TT

En 23-årig kvinna från Säffle dömdes till skyddstillsyn, men misskötte sig och fick fängelse. Hon valde att överklaga hela vägen till Högsta domstolen - som inte prövar överklagandet.

Kvinnan dömdes i november 2021 för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Hon dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Kvinnan placerades på behandlingshem, men misskötte sig där, skrevs ut och tilldelades en varning av Frivården.

Hon uteblev vid flera tillfällen från möten med frivården. Kvinnan hade två parallella skyddstillsyner och i december 2022 beslutades att en av dessa skyddstillsyner skulle undanröjas och kvinnan i stället dömas till fängelse.

Då alternativet till skyddstillsynen i den tidigare domen var tio månaders fängelse och kvinnan varit på behandlingshem i tre månader blev domen sju månaders fängelse.

Kvinnan motsatte sig denna dom och överklagade först till hovrätten, som fastställde tingsrättens dom. Kvinnan var inte nöjd med detta beslut och valde att överklaga till Högsta domstolen. Nu har beslutet därifrån kommit och Högsta domstolen väljer att inte pröva fallet.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFängelseSäffleÖverklaganden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.