Hoppa till huvudinnehållet

Årets bluesjunior prisades med gitarr: ”Låtskrivandet är mitt huvudinstrument”

Publicerad:
Terje Olsen och Åsa Lundequist överräcker en handgjord gitarr och en check till pristagaren Ebba Bergkvist från Stockholm.
Terje Olsen och Åsa Lundequist överräcker en handgjord gitarr och en check till pristagaren Ebba Bergkvist från Stockholm. Foto: Roger Pettersson

Åmåls bluesfest öppnades officiellt på torsdagseftermiddagen i Gamla kyrkan som var fullsatt. Ebba Bergkvist fick ta emot priset Junior Blues Prize och belönades med en handgjord gitarr och en prischeck innan hon började spela inför publiken med sitt band, The flat tire band.

Åsa Lundequist, ordförande i Åmåls bluesförening, förklarade årets bluesfest officiellt invigd samtidigt som Ebba Bergkvist, som ifjol sommar var en av eleverna på School of blues på Karlbergsgymnasiet, och hennes band tog plats scenen för att spela inför publiken i Gamla kyrkan

Alldeles innan Ebba Bergkvist and The flat tire band satte igång tog Åsa Lundequist till orda igen och förklarade att Junior Blues Prize gick till just Ebba Bergkvist, 24, från Stockholm. Åsa Lundequist. Terje Olsen, ansvarig för School of blues, överräckte prischecken och en gitarr till en strålande glad vinnare.

”Inte en aning”

– Jag hade inte en aning om detta och blev verkligen överraskade. Och vilken otroligt fin gitarr jag fick, säger Ebba Bergkvist.

Bergqvist besökte 2019 countryns mecka Nashville, Tennessee, på en tio dagar lång låtskrivarcamp. Där åkte deltagarna runt i närområdet och skrev countrymusik.

Ebba Bergkvist från Stockholm fick ta emot Junior Blues Prize i samband med bluesfestens officiella invigning i Gamla kyrkan som var fullsatt.
Ebba Bergkvist från Stockholm fick ta emot Junior Blues Prize i samband med bluesfestens officiella invigning i Gamla kyrkan som var fullsatt. Foto: Roger Pettersson

Ebba både sjunger och spelar gitarr, men att skriva egna texter är ändå det som står i fokus.

– Låtskrivning är mitt huvudinstrument och det är därför jag spelar min egen musik. Det är lättare att sjunga mina egna låtar än någon annans, säger årets juniorprisvinnare.

God stämning

– Vi ska spela in i vår andra skiva i höst, men den släpps inte förrän i början av nästa år då vi vill ha den på vinyl. Den är mer ordentligt genomarbetad än första skivan Spilt Milk som vi släppte 2020, säger Ebba Bergkvist.

Efter Ebba Bergkvist & The flat tire bands spelning framträdde sedan Clas Yngströms Blue Devils och därefter The Lowdown Saints i Gamla kyrkan där stämningen var god och den musiksugna publiken dröjde sig kvar för att fortsätta lyssna på blues.

Clas Yngströms Blue Devils spelar i Gamla kyrkan.
Clas Yngströms Blue Devils spelar i Gamla kyrkan. Foto: Roger Pettersson
Ebba Bergkvist vinnare av Junior Blues Prize.
Ebba Bergkvist vinnare av Junior Blues Prize. Foto: Roger Pettersson
Ebba Bergkvist & The flat tire band var första band att spela efter invigningen.
Ebba Bergkvist & The flat tire band var första band att spela efter invigningen. Foto: Roger Pettersson
The Lowdown saints avslutade öppningspasset i Gamla kyrkan.
The Lowdown saints avslutade öppningspasset i Gamla kyrkan. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningBluesGamla kyrkanKarlbergsgymnasietKonserterMusikNashvilleSpelningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.