Hoppa till huvudinnehållet

Skönt folkmyller på stan: ”Bluesen är årets höjdpunkt i Åmål”

Publicerad:
Dafgård & Tommy Trumma drog igång gatubluesen på gågatan vid lunchtid i fredags. Efterhand samlades allt mer folk i det fina vädret.
Dafgård & Tommy Trumma drog igång gatubluesen på gågatan vid lunchtid i fredags. Efterhand samlades allt mer folk i det fina vädret. Foto: Roger Pettersson

Vid lunchtid på fredagen drog gatubluesen igång i strålande solsken. På gågatan spelade Dafgård & Tommy Trumma och på torget underhöll Slidin’ Slim.

Det var lite glest med folk till en början, men efterhand växte sig åhörarskarorna snabbt allt större.

Bilköerna var långa utmed Kungsgatan när folk rörde sig fram och tillbaka mellan spelningarna. Stefan Dafgård och Tommy Trumma som spelade på gågatan lockade en allt större samling åhörare och många hade även strategiskt slagit sig ner på Mellanbrons café för att avnjuta musik, dryck och kanske även en matbit.

Åmålsbon Peter Johansson hade med sig dottern Veronica Eklund och hennes pojkvän Chris Andreassen, som annars bor i Norge men passade på att hälsa på under bluesen. De lyssnade till Slidin’ Slim på torget. Peter Johansson bar årets blues-t-shirt och var dagen till ära prydd i hatt.

– Jag har tre t-shirtar i år. Nu ska jag gå och hämta ut tvådagarsbanden. Nu dräller vi runt lite på stan på gatubluesen. Sedan blir det två kvällar på hamnterminalen och i morgon eftermiddag blir det även Lårkaka på udden, säger Peter Johansson.

– I dag är en stor hemvändardag. Bluesen är årets höjdpunkt i Åmål.

Peter Johansson, till höger, hade med sig dottern Veronica Eklund och hennes pojkvän Chris Andreasson.
Peter Johansson, till höger, hade med sig dottern Veronica Eklund och hennes pojkvän Chris Andreasson. Foto: Roger Pettersson

”Premiär för oss”

Lite lugnare var det i Gamla kyrkan eftersom det till skillnad mot tidigare år krävs band för att komma in. Under eftermiddagen uppträde Mike Fall Duo och en av de som var på plats var Magnus Barnö från Torslanda utanför Göteborg som var i sällskap med sin fru Lisa Barnö.

– Det är premiär här för oss. Jag gillar musik i allmänhet, men egentligen är det hårdrock som gäller. Men blues och bluesrock är också bra. Det svåraste var att hitta boende, säger Magnus Barnö.

Hur bor ni då?

– Vi har hyrt ett hus torsdag till söndag. Vi drar oss tillbaka dit och lagar mat under eftermiddagen. När vi har ätit så ska vi gå ner till bluesterminalen för att se Louise Hoffsten i kväll. Det är runt hennes spelning vi planerar tiden i dag.

Slidin’ Slim drog igång gatubluesen på torget.
Slidin’ Slim drog igång gatubluesen på torget. Foto: Roger Pettersson
Gatubluesen på gågatan samlade många åhörare.
Gatubluesen på gågatan samlade många åhörare. Foto: Roger Pettersson
Tommy Trumma och Stefan Dafgård.
Tommy Trumma och Stefan Dafgård. Foto: Roger Pettersson
Tommy Trumma och Stefan Dafgård.
Tommy Trumma och Stefan Dafgård. Foto: Roger Pettersson
Mike Fall Duo spelade i Gamla kyrkan.
Mike Fall Duo spelade i Gamla kyrkan. Foto: Roger Pettersson
Lisa Barnö och Magnus Barnö från Torslanda utanför Göteborg tog sig en öl och lyssnade på musik i Kulturmagasinet på fredagseftermiddagen.
Lisa Barnö och Magnus Barnö från Torslanda utanför Göteborg tog sig en öl och lyssnade på musik i Kulturmagasinet på fredagseftermiddagen. Foto: Roger Pettersson
Austin Cane lockade en hel del publik till Fisketorget.
Austin Cane lockade en hel del publik till Fisketorget. Foto: Roger Pettersson
Austin Cane samlade många åhörare runt Fisketorget.
Austin Cane samlade många åhörare runt Fisketorget. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Åmåls BluesfestBluesGamla kyrkanGöteborgKonserterKulturmagasinetLårkakaLouise HoffstenMellanbrons Café, Kök och BarMusikSpelningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.