Hoppa till huvudinnehållet

Tälttillverkande företag går i konkurs: ”Det känns fruktansvärt”

Publicerad:
Wera produktion AB i Bengtsfors har tillverkat förtält av olika modeller. Nu har företaget gått i konkurs.
Wera produktion AB i Bengtsfors har tillverkat förtält av olika modeller. Nu har företaget gått i konkurs. Foto: Tommy Löfgren

Tälttillverkaren Wera produktion AB har gått i konkurs. Företaget hade stora förhoppningar när man för ett och halvt år sedan startade verksamhet på Brandberget i Bengtsfors.

– Det känns fruktansvärt! Vi gjorde verkligen en helhjärtad satsning. Personalen har slitit otroligt för det här. Vi hade hoppats på en annan lösning, men lyckades tyvärr inte, säger Sebastian Östh, delägare i moderbolaget Wera AB.

Han berättar att Wera produktion AB som mest har haft ett tiotal anställda i Bengtsfors.

– Nu på slutet var det sex stycken kvar. De anställda har verkligen gett allt och bidragit med sin stora kunskap inom sömnad och visat stort engagemang, säger Sebastian Östh.

Det finns en stark tradition av sömnad i Bengtsfors. Det var ett av de främsta skälen till att Wera AB valde att satsa just här för ett och ett halvt år sedan.
Det finns en stark tradition av sömnad i Bengtsfors. Det var ett av de främsta skälen till att Wera AB valde att satsa just här för ett och ett halvt år sedan. Foto: Tommy Löfgren

Det finns flera orsaker till konkursen, enligt Sebastian Östh.

– Vi försökte verkligen, men fick inte ekonomi i det. Inflations- och ränteläget spelade in, men det fanns också en massa andra parametrar som hade betydelse. Minskad tillgång på material, problem med leveranstider i sviter efter pandemin och annat, säger Sebastian Östh.

”Rätt kompetens”

Wera produktion AB i Bengtsfors, som nu har gått i konkurs, är en underleverantör till moderbolaget Wera AB, ett säljbolag med säte i Karlstad.

Det var i början av 2022 som Wera AB startade en produktionsanläggning på Brandberget i Bengtsfors i samarbete med Bengtsfors Industritjänst AB. Wera AB valde då att flytta hem sin produktion av förtält från Tjeckien till Bengtsfors.

Wera produktion AB:s lokaler ligger på Brandberget i Bengtsfors.
Wera produktion AB:s lokaler ligger på Brandberget i Bengtsfors. Foto: Tommy Löfgren

– Vi flyttade hem produktionen för att få kontroll på det själva eftersom vi inte klarade att leva upp till våra löften till slutkund. Sedan var det var flera orsaker till att vi valde att förlägga verksamheten till Bengtsfors. Men där fanns tillgång både rätt kompetens med tanke på att Bengtsfors har en lång tradition av just sömnad och där fanns även lämpliga lokaler, säger Sebastian Östh.

”Framtidens tält”

På Wera produktion AB i Bengtsfors tillverkas olika typer av året runt-tält. Förtält som på företagets hemsida beskrivs som ”framtidens tält för den professionella camparen”.

Produktbild på ett av Wera AB:s förtält.
Produktbild på ett av Wera AB:s förtält. Foto: Pressbild

Hur det nu fortsättningsvis blir med produktionen kan inte Sebastian Östh svara på.

– Men det här innebär att Wera AB förlorar en otroligt viktig underleverantör och vi behöver säkra produktionen på annat sätt. Vi letar och det finns en massa uppslag på hur vi ska kunna gå vidare, säger Sebastian Östh.

Akuta åtgärder

Konkursförvaltare Bertil Moreau berättar att han söker någon som vill ta över verksamheten i Bengtsfors.

– Jag ägnar mig just nu åt akuta åtgärder som att se till att verksamheten håller igång fortsatt produktion. Under tiden ska jag försöka hitta någon som tar över verksamheten, men det är alldeles för tidigt för att säga något om det ännu. Det här kommer att annonseras ut så får vi se sedan. Om jag inte hittar någon ny intressent så kommer maskiner och lager att säljas ut, säger Bertil Moreau.

”Vi hade en tro”

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

– Vi hade från kommunens sida en tro på att företaget skulle kunna växa och varje arbetstillfälle är viktigt. Förhoppningsvis hittar konkursförvaltaren någon som vill ta över verksamheten och i den mån kommunen på något sätt kan underlätta så kommer vi att göra det, säger Stig Bertilsson.

”Drabbats av världsläget”

Jeanette Lindh Svanqvist är näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun.

Så här såg det ut när Bengtsfors kommuns företrädare Jeanette Lindh Svanqvist och Stig Bertilsson välkomnade Wera produktion AB på Brandberget ifjol. På bilden syns också vd Andreas Björck och Daniel Eriksson, vd Bengtsfors Industritjänst AB. /Arkivbild.
Så här såg det ut när Bengtsfors kommuns företrädare Jeanette Lindh Svanqvist och Stig Bertilsson välkomnade Wera produktion AB på Brandberget ifjol. På bilden syns också vd Andreas Björck och Daniel Eriksson, vd Bengtsfors Industritjänst AB. /Arkivbild. Foto: Tommy Löfgren

– Företaget har drabbats av världsläget med en minskad orderingång. De levererar en produkt som kunder inte längre väljer att köpa i lika stor utsträckning. Men i grunden är Wera ett mycket starkt bolag med en trogen kundkrets. Jag tror att när marknaden kommer tillbaka så kommer efterfrågan på deras produkter att öka, säger Jeanette Lindh Svanqvist.

Hon fortsätter.

– Nu är det ett antal personer som drabbas om ingen ny tar över verksamheten. Vi väntar på vad konkursförvaltaren kommer fram till. Om någon ny aktör kommer in och tar över verksamheten så kommer vi från kommunens sida att se vad vi kan göra för att hjälpa till, säger Jeanette Lindh Svanqvist.

Artikeltaggar

BengtsforsBertil MoreauEkonomiKarlstadKonkurserStig Bertilsson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.