Hoppa till huvudinnehållet

(M) svarar: Undersköterskor är inte bortglömda

Publicerad:
”Undersköterskor är inte bortglömda”, skriver insändarskribenterna i ett svar till signaturen ”Ledsen undersköterska”./ARKIVBILD
”Undersköterskor är inte bortglömda”, skriver insändarskribenterna i ett svar till signaturen ”Ledsen undersköterska”./ARKIVBILD Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Replik till signaturen ”Ledsen undersköterska”, insändare i PD 27 juni:

Moderaterna tycker att det är tråkigt att ”Ledsen undersköterska” upplever att undersköterskor är bortglömda. Det är inte så vi ser på saken, utan det är precis som signaturen skriver att allt inte händer över en natt och att det tar tid att vända skutan.

Undersköterskorna är återigen bortglömda

När det gäller att återkoppla och informera om vad som händer inom äldreomsorgen och personalfrågor, kan vi till viss del vara självkritiska. Samtidigt är det positivt att kunna konstatera att det är mycket nytt som händer i Åmål. Det är stundtals så mycket att det finns vissa svårigheter att hinna berätta om allt.

Undersköterskor i Åmål är inte bortglömda. Att få en bättre arbetsmiljö, med lägre ohälsotal, är högt prioriterat, såväl inom äldreomsorgens verksamheter som i hela kommunen.

Precis som vi lovade i valet har vi under våren arbetat med förberedelser för att få pilotgrupper på plats. Grupperna ska genomlysa verksamheten i syfte att nå förbättringar. Besluten är tagna, pilotgrupperna är vidtalade (enligt uppgift) och informationen kring start och genomförande börjar direkt efter semestern.

Insändaren pekar även på att sjuksköterskor kommer att få mer lön. Påståendet stämmer på så vis att ingångslönen för sjuksköterskor som grupp kommer att justeras upp något för att bättre harmonisera med lönesättningen i övriga kommuner i Fyrbodal. Förändringen sker mot bakgrund av att Åmål behöver stå sig lönemässigt i konkurrensen, för att kunna behålla och attrahera sjuksköterskor.

Det som däremot inte framkommer av artikeln är att årets lönerörelse gynnade anställda anslutna till Kommunal, som fick en högre löneökning i årets lönerörelse jämfört med övriga i kommunen.

När det gäller frågorna som beskrivs som ohållbara scheman och tio timmars natt- och resurstider, är det en återkommande fråga som måste ses och sättas i ett större perspektiv.

Låt oss först påminna oss om det förändringsarbete som pågår i Sverige genom utvecklingsprojektet ”Heltidsresan”, som drivs av Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Där syftet är att heltidsarbete alltid ska erbjudas för att det i förlängningen ska leda till att behovet av visstidsanställningar ska minska och jämställdheten öka. Låt oss här vara tydliga med att vad som överenskommits mellan arbetsmarknadens parter eller beslutats av lagstiftaren är sådant som en lokalpolitiker inte har någon rådighet över. Sådant hanteras av respektive fackförbund.

Vår uppgift i politiken är att ge verksamheterna goda förutsättningar. Vi moderater håller vad vi lovar och det gör vi genom det utlovade arbetet med att till hösten sjösätta pilotgrupperna för en bättre arbetsmiljö.

Men vi går också längre genom att öppna för medarbetare inom omsorgen, som från och med september kan välja att sänka tjänstgöringsgraden från 100 procent till 50 procent.

Med möjligheten att välja en lägre tjänstgöringsgrad ökar valfriheten och det uppstår fler varianter på arbetstider.

Färre arbetspass och mindre resurstid var namngivna önskemål från undersköterskor och om tillräckligt många antar erbjudandet, kommer det att leda till att det blir färre arbetspass under en normal månad. Även resurstiden kommer att minska när möjligheten att styra sin arbetstid införs.

Att ändra längden på nattpass är en annan fråga som lyfts. Eftersom att det är oerhört kostsamt är frågan för närvarande inte aktuell. När EU-regeln om utökad dygnsvila införs i höst kommer det naturligtvis också att påverka längden på arbetspassen om nätterna. Låt oss avvakta och se var det landar.

Vi har lovat att se över vad som kan göras för att lyfta både arbetsmiljö och hälsa. Detta vill vi göra tillsammans med våra medarbetare, eftersom det är på så sätt man främjar helheten. Vi gör det ett steg i taget.

Michael Karlsson (M)

kommunalråd

Camilla Ackerblad (M)

ordförande välfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Jan Sedenka (M)

förste vice ordförande välfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Artikeltaggar

ÅmålBeslutBudgetarCamilla AckerbladEkonomiEUFörvaltningKommunalLönerMichael KarlssonModeraternaVård och omsorg