Hoppa till huvudinnehållet

Så här glad kan en fredag i bluesterminalen vara – bra tryck första arenakvällen

Publicerad:
Åmåls bluesförenings ordförande Åsa Lundequist delade ut Åmåls Bluesfest Award till Louise Hoffsten som glad och rörd tog emot blommor och diplom.
Åmåls bluesförenings ordförande Åsa Lundequist delade ut Åmåls Bluesfest Award till Louise Hoffsten som glad och rörd tog emot blommor och diplom. Foto: Elinor Thuresson

När arenabluesen drog igång på fredagskvällen var det ett styrkebesked och Louise Hoffsten såg till att många besökare kom extra tidigt.

Störst uppslutning var det för att höra affischnamnet, Walter Trout, som passade på att såväl dra en BB King-anekdot som att berömma Åmåls bilar.

Det var onekligen ett starkt fredagsprogram som Åmåls bluesförening rullade ut. Först ut på terminalscenerna var Solid Zue band där sångerskan Zubaida Solid la ribban väldigt högt för vad som komma skulle. Den stora publiken hade ännu inte hunnit in, men de som var på plats kunde njuta lite extra.

Louise Hoffsten är stjärnan som även publiken utanför blueskretsarna känner till och många Åmålsbor hade kommit för Louises skull. Publiken var ovanligt stor ovanligt tidigt på fredagskvällen och jublet blev stort när Åmåls bluesförenings ordförande Åsa Lundequist klev in på scenen för att dela ut Åmåls Bluesfest Award.

Louise Hoffsten fick rörd ta emot blommor, diplom och fina ord.

– Jag är så lycklig över att få ta emot detta pris, säger hon och tänker hedrad hänga diplomet på väggen hemma så hon kan titta på det.

Här kunde många sjunga med, inte minst till storhitten ”Let the best man win”.

Walter Trout var en favorit hos Åmålspubliken under fredagskvällen. Med honom spelade bland andra Roland Bakker på klaviatur.
Walter Trout var en favorit hos Åmålspubliken under fredagskvällen. Med honom spelade bland andra Roland Bakker på klaviatur. Foto: Elinor Thuresson

Hon följdes av charmknuttarna i brittisk-italienska The Cinelli brothers som spred glädje med stämsång och showtakter. Alessandro Cinellis trumsolo mot slutet av spelningen kan vara ett av bluesfestens längsta.

När sedan affischnamnet Walter Trout klev på var asfaltsplanen välfylld. Walter-fansen på plats var många och gensvaret från publiken stort. Förutom en solid spelning med tryck och drag bjöd han på flera personliga anekdoter. Han berättade bland annat om hur han som tonåring mötte BB King, ”the greatest of all time”, och hur det samtalet avgjorde hans livsval att bli bluesgitarrist, men även om hur han efter en tid av allvarlig sjukdom var tvungen att lära sig spela gitarr på nytt.

Det var tryck inne på bluesarenan på fredagskvällen.
Det var tryck inne på bluesarenan på fredagskvällen. Foto: Elinor Thuresson

Under drygt 50 år som bluesgitarrist har det hunnit bli 25 album. Numera har han också sonen Jon Trout med sig på scenen.

– Vilken fin stad det här är och jag har sett en del riktigt fina bilar, säger Walter Trout om Åmålsbesöket.

Kvällen var absolut inte slut där. Bernard Allison bjöd på gitarrelegans och fick även igång allsång till ”Bad love” medan scenröken sänkte sig. Danielle Nicole Band gav en energikick som hette duga mitt i natten. Man blev glad i hjärtat när hon studsade fram med basen så att jackfransarna fladdrar. Sedan fick värmländska Blueass blues band, förstärkt med för Åmålspubliken välbekante Daniel Karlsson på keyboard, avrunda.

Glad Louise Hoffsten fick ta emot stora bluespriset – PD gör nedslag i blues-Åmål
Danielle Nicole Schnebelen på sång och bas spred mycket energi över publiken, långt efter läggdags.
Danielle Nicole Schnebelen på sång och bas spred mycket energi över publiken, långt efter läggdags. Foto: Elinor Thuresson
Bernard Allison fick med sig publiken i växelsång i hitten ”Bad love”.
Bernard Allison fick med sig publiken i växelsång i hitten ”Bad love”. Foto: Elinor Thuresson
Solid Zue, alias Zubaida Solid, satte ribban högt när hon inledde arenabluesen. Det här var en sånginsats som imponerade.
Solid Zue, alias Zubaida Solid, satte ribban högt när hon inledde arenabluesen. Det här var en sånginsats som imponerade. Foto: Elinor Thuresson
Louise Hoffsten förvaltar en rik låtskatt.
Louise Hoffsten förvaltar en rik låtskatt. Foto: Elinor Thuresson
Walter Trout berättade känslosamt om hur han lärde sig spela gitarr en andra gång efter att en sjukdomsperiod gett honom en hjärnskada.
Walter Trout berättade känslosamt om hur han lärde sig spela gitarr en andra gång efter att en sjukdomsperiod gett honom en hjärnskada. Foto: Elinor Thuresson
George Moye spelade bas tillsammans med Bernard Allison.
George Moye spelade bas tillsammans med Bernard Allison. Foto: Elinor Thuresson
Åmåls bluesförening bjöd på en stark och internationell uppställning på fredagen med bland andra amerikanske Bernard Allison.
Åmåls bluesförening bjöd på en stark och internationell uppställning på fredagen med bland andra amerikanske Bernard Allison. Foto: Elinor Thuresson
Daniel Karlsson är ett bekant ansikte i Åmål. Han förstärkte Blueass blues band på klaviatur.
Daniel Karlsson är ett bekant ansikte i Åmål. Han förstärkte Blueass blues band på klaviatur. Foto: Elinor Thuresson
Danielle Nicole Band drog i framåt midnatt. Danielle Nicole Schnebelen på sång och bas har en imponerande kapacitet.
Danielle Nicole Band drog i framåt midnatt. Danielle Nicole Schnebelen på sång och bas har en imponerande kapacitet. Foto: Elinor Thuresson
Värmländska gäster avrundade i terminalen. Peter PG Gustavsson spelar i Blueass blues band från Filipstad.
Värmländska gäster avrundade i terminalen. Peter PG Gustavsson spelar i Blueass blues band från Filipstad. Foto: Elinor Thuresson
The Cinelli brothers med Tom Julian-Jones på munspel bjöd på show.
The Cinelli brothers med Tom Julian-Jones på munspel bjöd på show. Foto: Elinor Thuresson
Johnny Griparic på bas och Jon Trout på gitarr ingår i Walter Trouts band.
Johnny Griparic på bas och Jon Trout på gitarr ingår i Walter Trouts band. Foto: Elinor Thuresson
Det var mycket folk inne i bluesterminalen under fredagskvällen.
Det var mycket folk inne i bluesterminalen under fredagskvällen. Foto: Elinor Thuresson
Blueass blues band med Ralph Broqvist, Peter PG Gustavsson och Morgan Jansson. I bandet ingår även Per Hero på trummor och Daniel Karlsson på keyboard.
Blueass blues band med Ralph Broqvist, Peter PG Gustavsson och Morgan Jansson. I bandet ingår även Per Hero på trummor och Daniel Karlsson på keyboard. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

AllsångÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestKonserterLouise HoffstenMusikWalter Trout

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.