Hoppa till huvudinnehållet

Damerna dominerade lördagen – men oroväckande lite folk i terminalen

Publicerad:
Åmåls bluesfest
lördagskväll i bluesterminalen

Nikki Hill
Åmåls bluesfest lördagskväll i bluesterminalen Nikki Hill Foto: Elinor Thuresson

Affischnamnet Nikki Hill rockade med pondus och attityd och omgiven av skickliga musiker.

Men det var oroväckande lite folk inne på terminalen på lördagskvällen. Det är illa om inte bluesfestpubliken ska räcka till bluesföreningen.

När Nikki Hill drog igång med en Creedencelåt strömmade publiken till med raska steg ut på asfaltsplanen från stora läktaren och utifrån. Hon lyfte kvällens stämning till en ny nivå och var utan tvekan den artist som drog mest folk på lördagskvällen. Men antalet åskådare var långt från det publikhav som bredde ut sig på fredagen när Louise Hoffsten och Walter Trout spelade och det dröjde dessutom inte länge innan publiken började droppa av.

Damernas afton

Efter det starka fredagsprogrammet var det uppenbarligen många som lät sig nöjas. Det var betydligt mer folk nere på stan och det var oroväckande få som valde att gå in på bluesterminalen. Under stora delar av lördagskvällen var det kanske 300–400 personer på plats framför scenerna.

De som var där fick emellertid ta del av en damernas afton som hette duga. De kvinnliga sångarna dominerade och coolare än Nikki Hill går inte att bli.

Katie Henry spelade både gitarr och keyboard, men framför allt sjöng hon med känsla. Bakom ses Arne Imig på bas.
Katie Henry spelade både gitarr och keyboard, men framför allt sjöng hon med känsla. Bakom ses Arne Imig på bas. Foto: Elinor Thuresson

Genregränser är svåra att dra och den här blueskvällen innehöll lite av varje. Musiken drog hela vägen från rock’n roll till norsk folkmusik även om blues och bluesrock är grunden. Det var en kontrasternas kväll, från Nikki Hills vita, glänsande lackstövlar till Reidar Larsens Birkenstocktofflor.

Selfies med fansen

2019 års juniorpristagare Tove Gustavsson, som fick inleda, är alltid bra. Så även den här gången. Hon har sin kände pappa Kjell Gustavsson på trummor och i bandet ingår också Andreas Rydman, Matte Gustafsson och Surjo Benigh. Hon känner väl till Åmål och avslutade spelningen med en slängkyss till publiken. Efteråt sågs hon vara ute i vimlet och ta selfies med fans.

Katie Henry, uppvuxen i New Jersey, spelar både keyboard och gitarr men framför allt har hon en skön röst som sticker ut på ett positivt sätt och hon stod för en av kvällens angenäma musikupplevelser. Hon delade band med Will Jacobs som spelade senare under kvällen och han fanns även med som gitarrist under hennes spelning.

Katie Henry kallar Åmål för en fantastisk erfarenhet och hoppas kunna komma tillbaka till Sverige fler gånger.

Många norrmän i terminalpubliken när Rita Engedalen och Reidar Larsen spelade. Larsens rytmiska blues lockade till bugg i bakre publikleden. Bredvid honom ses basisten Roald Brekke.
Många norrmän i terminalpubliken när Rita Engedalen och Reidar Larsen spelade. Larsens rytmiska blues lockade till bugg i bakre publikleden. Bredvid honom ses basisten Roald Brekke. Foto: Elinor Thuresson

Under fredagen sågs både hon och Will Jacobs ute i publiken som vanliga åskådare.

– Festivaler som den här handlar om att samlas tillsammans och få en påminnelse om att du inte är ensam, säger Katie Henry.

Norges bluesdrottning Rita Engedalen och blueskung Reidar Larsen är pålitliga och har en trogen fanskara. Det var onekligen en hög andel norrmän i publiken när de spelade.

Extra nostalgikick

Åmåls mest kände trummis Dan Magnusson spelade först med Rita Engedalen och fick sedan avsluta terminalprogrammet med en särskilt insatt nostalgikick – återföreningen av Hobo’s rhythm n’ blues section.

Hobo’s var med redan från början, och spelade på den allra första upplagan av Åmåls bluesfest i Örnäsparken 1992. Åmålsbandet var sedan stadigt återkommande på programmet de första fem festivalerna. På scen fanns nu åter Jimmy Östlund på gitarr, Janne Svensson på bas, Bruno Yxenholt på munspel och sång och Dan Magnusson på trummor.

Basisten Janne Svensson hade på sig en väl insliten Hobo’s-väst.
Basisten Janne Svensson hade på sig en väl insliten Hobo’s-väst. Foto: Elinor Thuresson
Nikki Hill rör sig med pondus på scenen. Till vänster ses gitarristerna Laura Chavez och Matt Hill
Nikki Hill rör sig med pondus på scenen. Till vänster ses gitarristerna Laura Chavez och Matt Hill Foto: Elinor Thuresson
Nikki Hill rockade loss med stor energi.
Nikki Hill rockade loss med stor energi. Foto: Elinor Thuresson
Åmålstrummisen Dan Magnusson gjorde flera framträdanden, både i Gamla kyrkan och i bluesterminalen. Här kompar han Rita Engedalen.
Åmålstrummisen Dan Magnusson gjorde flera framträdanden, både i Gamla kyrkan och i bluesterminalen. Här kompar han Rita Engedalen. Foto: Elinor Thuresson
Will Jacobs lät fingrarna flyga över greppbrädan i långa improvisationer.
Will Jacobs lät fingrarna flyga över greppbrädan i långa improvisationer. Foto: Elinor Thuresson
Rita Engedalen tycker om att lyfta upp kvinnorna i bluesen, men bjöd också på lite uppvärmning inför söndagens gospelspelning i Gamla kyrkan.
Rita Engedalen tycker om att lyfta upp kvinnorna i bluesen, men bjöd också på lite uppvärmning inför söndagens gospelspelning i Gamla kyrkan. Foto: Elinor Thuresson
Nikki Hills gitarrister Matt Hill och Laura Chavez var en stor del av behållningen.
Nikki Hills gitarrister Matt Hill och Laura Chavez var en stor del av behållningen. Foto: Elinor Thuresson
Tove Gustavsson, juniorpristagare 2019, inledde kvällen starkt.
Tove Gustavsson, juniorpristagare 2019, inledde kvällen starkt. Foto: Elinor Thuresson
Bruno Yxenholt på sång och munspel i Hobo’s rhythm n’ blues section.
Bruno Yxenholt på sång och munspel i Hobo’s rhythm n’ blues section. Foto: Elinor Thuresson
Matte Gustafsson på gitarr i Tove Gustavssons band.
Matte Gustafsson på gitarr i Tove Gustavssons band. Foto: Elinor Thuresson
Mathis Grossmann på trummor i Will Jacobs band, men han spelade även tillsammans med Katie Henry.
Mathis Grossmann på trummor i Will Jacobs band, men han spelade även tillsammans med Katie Henry. Foto: Elinor Thuresson
Nikki Hill och basisten Nick Gaitan.
Nikki Hill och basisten Nick Gaitan. Foto: Elinor Thuresson
Lokala Hobo’s rhythm n’ blues section återförenades för att avsluta terminalbluesen. Åmålsbandet beskrivs som något av ett husband för Åmåls bluesfest under de tidiga åren. Jimmy Östlund hade Bluestown MC Dalslands väst på sig och bakom honom ses Dan Magnusson.
Lokala Hobo’s rhythm n’ blues section återförenades för att avsluta terminalbluesen. Åmålsbandet beskrivs som något av ett husband för Åmåls bluesfest under de tidiga åren. Jimmy Östlund hade Bluestown MC Dalslands väst på sig och bakom honom ses Dan Magnusson. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestBluesDan MagnussonKatie HenryMusikNew JerseyNorgeÖrnäsparkenReidar LarsenRita EngedalenRockSång

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.