Hoppa till huvudinnehållet

Färre sålda biljetter än förväntat: ”Försöker fokusera på det som är positivt”

Publicerad:
Mycket folk i bluesterminalen under fredagskvällen.
Mycket folk i bluesterminalen under fredagskvällen. Foto: Elinor Thuresson

En lyckad Åmåls Bluesfest 2023 är över – men det mesta tyder på att antalet sålda biljetter blev lägre än vad arrangören hoppades.

– Jag har inga siffror att ge nu, men det är sämre än förra året, säger bluesföreningens ordförande Åsa Lundeqvist.

En sammanfattning av årets bluesfest av Åmåls bluesförenings ordförande lyder:

– Det har varit ett jättelyckat arrangemang. Publiken, artisterna och alla inblandade har sagt att de är jättenöjda.

Dock medger Åsa Lundeqvist att antalet betalande besökare på terminalen kunde ha varit betydligt fler, och hon är ganska säker på att siffrorna är negativa jämfört med fjolåret.

– Ekonomiskt har vi inte kunnat sammanställa siffrorna ännu, säger hon.

Sifforna för årets Bluesfest är inte sammanställda ännu, men mycket tyder på att antalet sålda biljetter blev lägre än förväntat, menar Åmåls bluesförenings ordförande Åsa Lundeqvist. På arkivbilden syns även Terje Olsen, ansvarig för school of blues.
Sifforna för årets Bluesfest är inte sammanställda ännu, men mycket tyder på att antalet sålda biljetter blev lägre än förväntat, menar Åmåls bluesförenings ordförande Åsa Lundeqvist. På arkivbilden syns även Terje Olsen, ansvarig för school of blues. Foto: Roger Pettersson

Bröder överraskade

På fredagen, med bland annat det stora dragplåstret Louise Hoffsten, var det en större publik än under lördagen framför scenerna.

– Vi försöker att fokusera på det som är positivt. Och det är mycket positiv feedback vi har fått. Våra besökare är väldigt nöjda. Det verkar ha varit en bra blandning på artister som föll många i smaken, säger Åsa Lundeqvist.

– The Cinelli Brothers var en positiv överraskning för många. Sen var det kul att ha Louise Hoffsten här också. Hon fick ju årets bluespris, det var hon väldigt förvånad över, fortsätter ordföranden.

Damerna dominerade lördagen – men oroväckande lite folk i terminalen

Grus på hamnplanen

I år gick det inte att använda hamnplanen utanför bluesterminalen som parkering eftersom det pågick lastning av bergskross. Dessutom blev det heller inget tåg på hamnplanen, då Järnvägssällskapet inte kunde köra tåget genom den gamla tågtunneln på grund av grus på spåret och tekniska problem. I övrigt har det mesta fungerat, menar Åsa Lundeqvist.

Föreningar som Åmåls OK, IF Viken, IFK Åmål, Höghedens slalomklubb, Segelsällskapet Åmålsviken, Åmåls fotoklubb och hemvärnet har jobbat intensivt med servering, kafé, boende med mera. Likaså bluesföreningens medlemmar.

”Första riktiga bluesfesten”

Känslan bland krögare, butiker och lokala hantverkare i Åmål är att årets bluesfest blev lyckad, enligt Åmål Handels ordförande Sara Träff.

– De jag har pratat med säger att det har varit jättebra. Det har varit mycket folk och en härlig stämning, säger hon.

Sara Träff, som driver frisersalong, tycker själv att hon och kollegorna har sett att turism och besöksnäring har hämtat sig i Åmål efter coronaviruset.

– Vi i vår bransch tycker att det nu kändes som att det var den första bluesfesten på riktigt efter pandemin, eftersom det var mycket mer drop-in och många turister. I år var det som att pandemin aldrig hade hänt.

Krögarna tjänar mest

Restauranger, butiker och olika typer av hantverkare är medlemmar i Åmål Handel. Och vilka som tjänar mest på bluesfesten är ingen svår fråga att svara på, enligt Sara Träff.

– Krögarna. Butikerna tjänar naturligtvis också på det, men restaurangerna tjänar mest, på mat och dryck.

Sara Träff är ordförande i Åmål Handel.
Sara Träff är ordförande i Åmål Handel. Foto: Roger Pettersson

Osäkra intäkter

Biljettförsäljningen är den stora intäktskällan för Åmåls bluesförening, och när många enbart väljer att njuta av musiken på stan gratis och inte betalar för biljetter finns en risk att föreningen drabbas negativt.

Nu ska Åsa Lundeqvist och de andra aktiva medlemmarna i föreningen sammanställa siffrorna och därefter analysera vilka eventuella orsaker det finns för publiknedgången.

Är du orolig för att det har gått riktigt dåligt?

– Jag kan inte svara på det nu, jag väljer att inte svara, säger Åsa Lundeqvist.

Sara Träff hoppas väldigt mycket på att bluesfesten blir kvar och utvecklas i Åmål. Om bluesföreningen vacklar och får ekonomiska problem på grund av minskade biljettintäkter, kan det drabba hela handeln i Åmål negativt.

– Vi hoppas verkligen att den här fantastiska helgen får fortsätta, säger Sara Träff.

Artikeltaggar

ÅmålÅmål handelÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningÅmåls OKArtisterÅsa LundeqvistButikerCoronavirusetHandelHemvärnetIF VikenIFK ÅmålLouise HoffstenRestaurangerSara TräffSSÅV

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.