Hoppa till huvudinnehållet

Magiskt, milt och mäktigt på en gång när bluesfesten satte punkt

Publicerad:
Åmåls bluesfest avslutades traditionsenligt på söndagen med gospel- och blueskonsert i Gamla kyrkan. Miriam Mandipira från Zimbabwe och Danmark satte punkt.
Åmåls bluesfest avslutades traditionsenligt på söndagen med gospel- och blueskonsert i Gamla kyrkan. Miriam Mandipira från Zimbabwe och Danmark satte punkt. Foto: Elinor Thuresson

Årets bluesfest avslutades med stil på söndagen. Rita Engedalen och Miriam Mandipira var båda i strålande form.

Köerna sträckte ut sig i parken innan det var dags för insläpp, en lång med alla som hade förköpsbiljetter och en kort där de som köpte biljett på plats stod.

Rita Engedalen satte tonen direkt i Gamla kyrkan med mäktig a cappella-sång. Även med ett par hundra åskådare på plats och nästan fullt i stolsraderna blev det en intim och nära stämning när de akustiska gitarrerna tog vid.

Men känsloläget skulle hinna ändra sig flera gånger om. Det blev en del gospel, men också blues, rock, jazz och folkmusik.

– Det är tillåtet i dag att shaka, sa Rita Engedalen och fick upp publiken på benen.

Såväl Rita Engedalen som Miriam Mandipira stod för starka sånginsatser, oavsett genre. Det var magiskt, milt, mäktigt och medryckande om vartannat. Och emellanåt känslosamt. Förutom sin egen musik bjöd artisterna på såväl Janis Joplin som Etta James och Miriam Makeba.

Åmålspubliken kom på fötter i Gamla kyrkan.
Åmålspubliken kom på fötter i Gamla kyrkan. Foto: Elinor Thuresson

Rita Engedalen är väletablerad i bluesen och har varit i Åmål flera gånger och har vänner här, inte minst Dan Magnusson som skötte trummorna på båda hennes spelningar under festivalen.

– Det jag värdesätter med Åmåls bluesförening är att de håller på bluesen och gospeln. Det är viktigt, säger hon.

Rita Engedalen uppmanade åskådarna att tänka på dem som inte längre är med, Jenny Bohman, Sven Zetterberg och Kristin Berglund, lyssna på dem och på så sätt låta deras musik leva kvar.

Morten Omlid och Rita Engedalen framträdde med känsla.
Morten Omlid och Rita Engedalen framträdde med känsla. Foto: Elinor Thuresson

Hon och Morten Omlid bjöd på en urpremiär med ”Let’s go down and pray”, som finns med på senaste albumet men som de inte framfört live tidigare. Miriam Mandipira som stod för andra akten av konserten gav sedan ett smakprov från skivan som kommer ut först i september.

Miriam Mandipira var i Åmål 2014 och konstaterar att mycket hänt med hennes musik sedan dess. Hon var stolt över att hennes ”danska bröder” i The soul family nu sjunger med på Shona, ett av de stora språken i Zimbabwe, och de avslutade med Danmarks rocklegendar Kim Larsen. De tog en selfie på scenen med publiken och tackade för all kärlek.

– Det är ni som gör att vi får stå här och låtsas att vi är rockstjärnor.

Från vänster Martin Stender, gitarr, Miriam Mandipira, sång, Thomas Fog, bas, Sten Larm Rasmussen, trummor, och Sören Skov, keyboard.
Från vänster Martin Stender, gitarr, Miriam Mandipira, sång, Thomas Fog, bas, Sten Larm Rasmussen, trummor, och Sören Skov, keyboard. Foto: Elinor Thuresson
Miriam Mandipira bjöd på musik från såväl Tanzania och Zimbabwe som Danmark.
Miriam Mandipira bjöd på musik från såväl Tanzania och Zimbabwe som Danmark. Foto: Elinor Thuresson
Rita Engedalen fick fin kontakt med publiken.
Rita Engedalen fick fin kontakt med publiken. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls BluesfestÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningBluesDanmarkGamla kyrkanGospelJazzMorten OmlidMusikRita EngedalenSoul

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.