Hoppa till huvudinnehållet

Elin, 38, fick sonen Bobbo med hjälp av donator: ”Livet faller på plats”

Publicerad:
Åmålsbon Elin Ahonen Johansson, 38 år, har gått sin egen väg. När hon inte träffade rätt partner skaffade hon barn med hjälp av donator, och i augusti förra året kom sonen Bobbo till världen.
Åmålsbon Elin Ahonen Johansson, 38 år, har gått sin egen väg. När hon inte träffade rätt partner skaffade hon barn med hjälp av donator, och i augusti förra året kom sonen Bobbo till världen. Foto: Sanna Stark

När Elin Ahonen Johansson, 38 år, fyllde 35 gav hon upp drömmen om att bilda familj tillsammans med en partner. I stället ställde hon sig i kö till en IVF-klinik – vilket resulterade i en liten Bobbo.

– Det är jag och Bobbo, och vi gör vår grej, säger hon.

Elin Ahonen Johansson är uppvuxen i Säffle, och efter ett antal år i Göteborg lockade drömjobbet henne till Åmål. Här bor hon i ett radhus tillsammans med sin snart ettårige son Bobbo – som kom till världen med hjälp av en donator.

– Tankarna om att skaffa barn på egen hand började när jag var 25. Jag tänkte att om jag inte har träffat någon när jag fyller 35 åker jag till Danmark och inseminerar mig, säger hon.

Någon särskild barnlängtan har hon nog aldrig haft, menar Elin Ahonen Johansson. Men att bilda familj med en partner i framtiden kändes som en självklarhet.

– Jag trodde verkligen att jag skulle träffa någon, jag var helt inställd på det. Men när åren gick och jag inte hittade rätt tog jag första steget mot att bilda familj på egen hand.

Lång utredning

Sagt och gjort. Som 34-åring skickade hon in en egenremiss för behandling med spermiedonation till Sahlgrenska i Göteborg hösten 2019. Hon började även läsa och ta del av andras erfarenheter av att skaffa barn på egen hand.

– Jag kände en stor sorg, på något vis. Det var ju inte på det sättet jag hade tänkt att det skulle bli från början, och så skulle jag dra igång en sådan stor process som jag egentligen inte kände mig helt redo för, säger Elin Ahonen Johansson.

Fyra års väntetid

Först fick hon genomgå en fertilitetsutredning på en IVF-klinik i Göteborg. Då fick hon veta att hon hade goda förutsättningar för att bli gravid, men också att det var fyra års väntetid innan processen kunde dra i gång på riktigt – och den biologiska klockan tickade på för Elin Ahonen Johansson.

I och med det fria vårdvalet vände hon sig i stället till en klinik i Stockholm.

När Elin Ahonen Johansson fick veta att det var en såpass lång väntetid vände hon sig i stället till en klinik i Stockholm.
När Elin Ahonen Johansson fick veta att det var en såpass lång väntetid vände hon sig i stället till en klinik i Stockholm. Foto: Sanna Stark

– Det är en massa krav för att få skaffa barn med hjälp av donator. Bland annat måste man vara under 40 år och inte vara gift eller ha sambo, säger Elin Ahonen Johansson och fortsätter:

– Och så genomgår man en psykosocial utredning, där man berättar om sin uppväxt, boende, ekonomiska förhållanden och så vidare för en kurator. Allt för att kunna garantera barnet en trygg och stabil uppväxt.

Stöttande omgivning

Det var nervöst att berätta för vänner, familjemedlemmar och släkt om resan som hon hade framför sig, säger Elin Ahonen Johansson.

– Men de var så glada för min skull när jag berättade vad jag skulle göra. Jag har inte fått en enda negativ kommentar.

Jag har inte fått en enda negativ kommentar
Elin Ahonen Johansson

”Kände bara lycka”

Elin Ahonen Johansson blev godkänd för att få skaffa barn med hjälp av assisterad befruktning. Dock slog pandemin till och kliniken kunde inte ta emot henne förrän början av 2021.

– Den våren genomgick jag två inseminationer som misslyckades, det hände ingenting. Då gick jag vidare till IVF, vilket innebar att jag tog sprutor på mig själv för att kunna producera många ägg. I oktober gjordes ett äggplock, säger hon.

Plussade efter återföring

Kliniken fick ut 16 ägg från Elin Ahonen Johansson. Fem av dem blev befruktade genom donatorn och frystes därefter ned.

I november 2021 återfördes ett av äggen – vilket nio månader senare skulle resultera i en mycket efterlängtad Bobbo.

– När jag blev gravid kände jag bara lycka. Samhällets bild av en familj är så normstyrt, säger hon.

Den 22 augusti 2022 kom han till världen, och med sig på förlossningen hade Elin Ahonen Johansson sin storasyster.

I november återfördes det befruktade ägg som skulle komma att bli Bobbo – och plötsligt kändes allt självklart för Elin Ahonen Johansson.
I november återfördes det befruktade ägg som skulle komma att bli Bobbo – och plötsligt kändes allt självklart för Elin Ahonen Johansson. Foto: Sanna Stark
Samhällets bild av en familj är så normstyrt
Elin Ahonen Johansson

Tilldelas donator

Den som vill donera sperma måste också uppfylla särskilda krav, precis som den som vill bli gravid med assisterad befruktning.

– Ungefär en av tio som ansöker blir godkänd som donator. Dessutom får de inte bära på sjukdomar som riskerar att ärvas ned till barnet, och så måste de också göra en psykosocial utredning först, säger Elin Ahonen Johansson.

– Sedan blir man tilldelad en donator. Kliniken försöker i högsta möjliga mån matcha våra hår-, hud- och ögonfärger. Och längd, fortsätter hon.

Vad vet du om din donator?

– Egentligen inte mycket mer än att han är en svensk donator, 179 centimeter lång och är blond och grönögd.

”Inte tuffare för mig”

Den snart ettårige Bobbo beskrivs som oftast väldigt glad, har god aptit och enkel att ha med sig på äventyr. Och han verkade snabbt förstå tjusningen med att sova gott om nätterna tillsammans med mamma.

Elin Ahonen Johansson beskriver Bobbo som en väldigt enkel bebis att dela livet med.
Elin Ahonen Johansson beskriver Bobbo som en väldigt enkel bebis att dela livet med. Foto: Sanna Stark

– Många undrade hur jag skulle orka föräldraskapet själv, men jag tror inte det har varit tuffare för mig. Snarare enklare – jag har ingen jag behöver kompromissa med, eller ta hänsyn till någon annans beslut eller önskemål. Jag behöver inte vårda någon annan relation än min och Bobbos, säger Elin Ahonen och fortsätter:

– Det är jag och Bobbo, och vi gör vår grej.

Öppen om donationen

Att vara öppen mot Bobbo, och alla runtomkring, om att han kom till med hjälp av en donator känns viktigt, menar hon.

– Familjer ser olika ut, helt enkelt. Bobbo har själv rätt att kontakta donatorn i framtiden. En donator har rätt att ge upphov till barn i sex familjer i Sverige, så det kan lika gärna vara så att Bobbo har syskon där ute, säger Elin Ahonen Johansson.

I framtiden har Bobbo rätt att ta reda på, och kontakta, donatorn som hjälpte honom att komma till världen – vilket donatorn också är införstådd i.
I framtiden har Bobbo rätt att ta reda på, och kontakta, donatorn som hjälpte honom att komma till världen – vilket donatorn också är införstådd i. Foto: Sanna Stark

Träffat kärleken

Och plötsligt händer det. Sedan en tid tillbaka har Elin Ahonen Johansson hittat kärleken.

– Han heter Daniel. Det är väldigt nytt och jag är så otroligt kär. Det trodde jag verkligen inte, han är helt fantastisk, säger hon.

Öppen för fler barn i framtiden är hon, men om det blir något av de resterande fyra befruktade äggen i frysen eller sker på naturlig väg med hennes stora kärlek vet hon inte ännu.

– Men pusselbitarna i livet faller liksom på plats, fast i fel ordning. Andra träffar en partner och skaffar barn, men jag skaffar barn först och träffar en partner efteråt, säger Elin Ahonen Johansson.

Elin Ahonen Johansson är öppen för syskon till Bobbo, men huruvida det sker genom IVF eller på naturlig väg får framtiden utvisa.
Elin Ahonen Johansson är öppen för syskon till Bobbo, men huruvida det sker genom IVF eller på naturlig väg får framtiden utvisa. Foto: Sanna Stark

Det här är IVF

IVF är en förkortning av in vitro-fertilisering. Det betyder befruktning i laboratorium i glaskärl eller provrör. IVF kallas också för provrörsbefruktning. Det är vanligt att få behandling med IVF.

Biologiskt kan kvinnor bara bli gravida mellan vissa åldrar. Regionernas kliniker har en åldersgräns för IVF. Du som är kvinna får som mest vara 39 år. Privata kliniker kan ha andra åldersgränser.

Spermier fungerar biologiskt under en längre tid. Regionernas kliniker har en övre gräns på 55 år för mannen. Privata kliniker kan tillåta något högre åldrar.

Källa: 1177.se

Artikeltaggar

ÅmålBarnFamiljelivGraviditetMänskligtSyskon

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.