Hoppa till huvudinnehållet

Valfri tjänstgöringsgrad var ett av SD:s vallöften

Publicerad:
En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende.
En undersköterska gläntar på en dörr till ett boende på ett äldreboende. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En reflektion till Moderaternas insändare i PD den 8 juli om att undersköterskorna inte är bortglömda.

I insändaren står det mycket bra om vad som behöver göras för att arbetsmiljön ska bli bättre för vårdpersonalen. Det handlar om löner, arbetstider och att man tillsammans med medarbetarna ska se vad som kan göras för att lyfta både arbetsmiljö och hälsa.

Men man skriver också att Moderaterna öppnar för att medarbetarna inom omsorgen från september ska kunna välja tjänstgöringsgrad från 100 procent till 50 procent om man så önskar, och det är här det går lite fel.

(M) svarar: Undersköterskor är inte bortglömdaUndersköterskorna är återigen bortglömda

När den socialdemokratiskt ledda majoriteten i juni 2020 i heltidsresans anda hade förslag om att ta bort möjligheten för nyanställda att kunna arbeta deltid inom vård och omsorg hade Sverigedemokraterna ett annat förslag. Utöver att man naturligtvis skulle ha rätt att arbeta heltid skulle ges möjligheten att kunna välja en lägre tjänstgöringsgrad än 100 procent om man så önskar.

Den dåvarande rödgröna majoriteten röstade tyvärr då emot SD:s förslag vilket fick resultatet att det endast gick att få arbeta heltid för nyanställda. Sverigedemokraterna hade i valrörelsen inför valet 2022 som ett av våra vallöften, att om Sverigedemokraterna efter valet 2022 skulle ges möjligheten, blir en av våra första åtgärder att utöver att vård- och omsorgspersonalen ska ha rätt till heltid, ska de även ges möjlighet att välja tjänstgöringsgrad i Åmåls kommun. (Det här stycket är korrigerat. I den ursprungliga texten stod att även Alliansen var emot förslaget.)

Möjligheten gavs efter valet och på välfärds- och arbetsmarknadsnämndens möte i mars lämnade SD ett initiativärende om att till nästa möte i april ta fram riktlinjer om att ge de medarbetare som så önskar möjligheten att välja annan tjänstgöringsgrad än 100 procent och i dag har man alltså fått möjligheten att välja tjänstgöringsgrad inom vård och omsorg om man så önskar.

Rätt ska vara rätt, men det var inte Moderaterna som öppnade för detta utan det var Sverigedemokraterna som hade förslaget redan 2020.

Ove Kaye

Sverigedemokraterna i Åmål

Artikeltaggar

AlliansenÅmålÅmåls kommunLönerModeraternaOmsorgOve KayeSverigedemokraternaVälfärds- och arbetsmarknadsnämndenVårdVård och omsorg