Framtiden för prästgården i Edsleskog är just nu osäker. Åmåls kommun håller på att kapa kostnader och prästgården har hamnat under luppen.
Politikerna kommer framöver att skärskåda fler utgiftskrävande byggnader, som bygdegården i Ånimskog och Tollebols kvarn.
I augusti kommer kommunstyrelsens ledamöter att se över hur framtiden ska bli för prästgården i Edsleskog, som i dag ägs av Åmåls kommun. Den stora rödmålade träbyggnaden i två våningar och dess flyglar, tickar pengar, flera hundratusen om året, och kommunen får bara in en mindre hyresintäkt från några damer som har vävstuga i prästgården.
Flera alternativ
– Politikerna ska se över vad kommunen ska göra, säger Björn Wennerström, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. Vi har gjort en utredning med flera olika alternativ och kostnadsberäkningar som presenteras för kommunstyrelsen på augustimötet.
Alternativen som läggs fram är om kommunen ska ha bostäder i prästgården, vandrarhem, ett kafé eller en kombination av kafé och lägenheter.
– Ett ytterligare alternativ är försäljning, säger Björn Wennerström. I dag är prästgården en ekonomisk förlust för kommunen.
Gåva av kyrkan
Hembygdsföreningen som driver hembygdsmuseet i Fryxellsflygeln betalar inte hyra. Det finns nämligen inskrivet att museet har rätt att vara där så länge det finns. Det slogs fast när Svenska kyrkan en gång i tiden skänkte gården till Åmåls kommun.
Hur blir det om gården säljs och någon tar över och vill göra i ordning då den är K-märkt?
– Man har rätt att göra som man vill inomhus, säger Björn Wennerström. Det är utsidan, fasaden, som är kulturmärkt.
Stort renoveringsbehov
Enligt Björn Wennerström är det dessutom nödvändigt att kosta på byggnaderna stora investeringar.
– Det finns ett enormt renoveringsbehov, säger han. Vi pratar om väldigt mycket jobb och stora kostnader. Ska man ha någon form av lokal där det ska vistas människor så måste man till att börja med se över brandsäkerheten. Elen är gammal och behöver bytas ut och det gäller för taket också.
Björn Wennerström säger vidare att det har hänt någonting med grundmuren på den gamla byggnaden. Den har börjat hänga.
Fler byggnader
Prästgården i Edsleskog är inte den enda av kommunens fastigheter som är under lupp.
– Det finns flera, säger Björn Wennerström. Som bygdegården i Ånimskog och Tollebols kvarn. Men detta kommer inte med nu till kommunstyrelsen utan det ska vi kika på längre fram.
Stort värde
I Edsleskog är det många som är oroliga hur det ska bli med prästgården. Edsleskogs byalag har redan tidigare anat oråd när det gäller prästgården, där föreningen brukar ha sina möten.
Ordförande Eva Fabbe säger att byalaget haft kontinuerliga möten med Åmåls kommun och föreningen önskar att Prästgården ska få vara kvar som samlingsplats.
– Det ligger ett stort värde i att gården får vara kvar, säger hon. Det är ju den som håller ihop bygden, det centrala i Edsleskog.
Många idéer
Hon tycker att det vore illa om fastigheten skulle säljas. Byalaget har en mängd tankar om vad som skulle kunna göras för att ha byggnaderna kvar och kunna bevara gården.
– Det finns många idéer och motiveringar till dem, säger hon. Som att hålla kurser och studiecirklar och ha ett vandrarhem med mera.
Fakta:
Prästgården i Edsleskog
Gården domineras av den tidigare prästbostaden, en stor rödmålad träbyggnad i två våningar som är byggd 1822.
Gården har flera sidobyggnader. Östra flygeln, byggd 1795, kallas Fryxellsflygeln då Anders Fryxell, historikern och skaparen av Värmlandsvisan, växte upp där.
Norra flygeln, byggd 1870, innehöll tidigare lantarbetarbostäder och var i många år Edsleskogs församlingshem.
Byggstilen är representativ för gammal dalsländsk byggstil och gården blev byggnadsminnesförklarad 1977.
Källa: Riksantikvarieämbetet